[FAQ]Tryb serwisowy (test mode)

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
aszymajda

#16 Post autor: aszymajda »

kicaj pisze:wiec bede sie sklanial ze T to temp silnika... BTW jaka tam jest wartosc na wylaczonym silniku?
sprawdziłem dzisiaj - było tam 14, identyczna wartość jak dla SENS:
wygląda na to, że T to rzeczywiście temperatura silnika, dzięki za pomoc

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#17 Post autor: Lorry »

Dziś bawiłem się specjalnie tym stojąc w korku i :

Na tym obrazku V: pokazuje nam dokładną prędkość z jaką się poruszamy, a T to faktycznie temperatura :)

Tylko co oznacza SENS :?: Bo na początku zabaw miałem 8.5 a potem zmieniło się na 9.0 :mysli:

kicaj

#18 Post autor: kicaj »

sens to temp sensora
program odnosnie do tej temp i innych warunkow (temp silnika i zapewne predkosc) wyswietla wlasciwa temp

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#19 Post autor: MieHor »

Dzisiaj zrobiłem zdjęcia wszystkich ekranów Test Mode ze swojego CID-a, na włączonym zapłonie i na pracującym silniku, dokonałem porównania z tym co wcześniej zaprezentował kolega kicaj i właściwie poza tym, że u mnie jest w kolorze, to zawartość kolejnych ekranów jest jeśli nie taka sama to bardzo podobna z wyjątkiem wersji i daty oprogramowania i konkretnych wskazań pomiarowych. Jeśli byłoby zainteresowanie, to mógłbym dorzucić swoje zdjęcia.
Mnie osobiście bardziej interesowałoby, gdyby znalazł się ktoś kto posiadł wiedzę co kryje się za większością skrótów, czego one dotyczą. Część wyników pomiarowych daje się rozpoznać i zinterpretować intuicyjnie, ale nie wszystko.

kicaj

#20 Post autor: kicaj »

MieHor, bardzo chetnie
niestety tego nawet w aso nie wiedza... i poki co to tyle wiadomo co opisalem, jak ktos cos wiecej wie - niech da znac...

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#21 Post autor: MieHor »

Dla celów porównawczych zaprezentuję informacje wyświetlane na wyświetlaczu CID

1. Zakładki dostępne przed wejściem w tryb Test Mode:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

2. Po naciśnięciu przycisku SETTING wyświetla się ekran

Obrazek

3. naciskamy przycisk SETTING aż do uzyskania dźwięku i wyświetlenia komunikatu o dostępności trybu Test Mode - od tego momentu możemy wejść w tryb Test Mode - dostęp do kolejnych ekranów opcji przez naciskanie przycisku BC

- w kolumnie po lewej kolejne opcje na włączonym zapłonie
- w kolumnie po prawej kolejne opcje przy pracującym silniku

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#22 Post autor: MieHor »

Potwierdzam - na liście języków jest POLSKI, ale jak go wybrałem to następny komunikat był "Włóż płytę językową" (piszę z pamięci i może brzmiał trochę inaczej).
Tak na marginesie - gdzie zdobyć taką płytę lub kto może nią dysponować, bardzo bym chciał aby BC zagadał do mnie w znajomym mi języku.

Może ktoś już przerabiał zmianę języka w BC z CID'em :?:

kicaj

#23 Post autor: kicaj »

masz navi
wiec sie pyta o nia... ale oficjalnie nie ma, nieoficjalnie - szukajcie postow usera wolek...
ale sprobuj zmienic i bez plyty ;) tzn potwierdzic ale nie wkladac plyty..

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#24 Post autor: MieHor »

Gosia - byłoby super extra select :) :piwo:

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#25 Post autor: Lorry »

Ja bym tylko chciał przypomnieć że to nie temat o zmianie języka.... :roll:

kicaj

#26 Post autor: kicaj »

dokladnie - informuje ze funkcja ostrzegania o sliskiej nawierzchni jest wlaczona
podejrzewam ze druga to osiagnieta temperatura (czyli ok 0st) a trzecia to potwierdzony komunikat ;)
miehor pisze:Potwierdzam - na liście języków jest POLSKI, ale jak go wybrałem to następny komunikat był "Włóż płytę językową" (piszę z pamięci i może brzmiał trochę inaczej).
mam prosbe - wrzuc zdjecie zakladki settings/languages - chcialbym zobaczyc liste jezykow...
gosia pisze:może Vauxhall bardziej ogarnięty niż ASO POLAND...i wiedzą jak to zrobić... ;) choć wątpię... :/
FOH w DE tez nie wie ;(
Ostatnio zmieniony 26 lis 2010, 11:19 przez kicaj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#27 Post autor: MieHor »

kicaj pisze:miehor napisał/a:
Potwierdzam - na liście języków jest POLSKI, ale jak go wybrałem to następny komunikat był "Włóż płytę językową" (piszę z pamięci i może brzmiał trochę inaczej).
może mało precyzyjnie się wyraziłem - sprawdziłem w zakładce settings/languages - u mnie na liście jest 8 języków do wyboru bez polskiego, natomiast to o czym napisałem w cytowanym fragmencie pojawiło się jak bawiłem się Op-Com'em przeglądając zakładkę dotyczącą DIS - tam jest opcja zmiany języka i jak ją otworzyłem pojawił się m. in. język polski - po wybraniu i kliknięciu chyba programuj wyskoczył ten komunikat.

Jeśli namieszałem - to przepraszam, tak bardzo chciałbym mieć ustawiony język ojczysty, że poszukuję wszelkich możliwych sposobów, aby ten pomysł zrealizować, może to parcie byłoby mniejsze gdyby ktoś podał jednoznaczne znaczenie poszczególnych pozycji Test Mode, bo w tej chwili częściowo tylko się domyślamy, a resztę zgadujemy

kicaj

#28 Post autor: kicaj »

MieHor pisze:może mało precyzyjnie się wyraziłem - sprawdziłem w zakładce settings/languages - u mnie na liście jest 8 języków do wyboru bez polskiego, natomiast to o czym napisałem w cytowanym fragmencie pojawiło się jak bawiłem się Op-Com'em przeglądając zakładkę dotyczącą DIS - tam jest opcja zmiany języka i jak ją otworzyłem pojawił się m. in. język polski - po wybraniu i kliknięciu chyba programuj wyskoczył ten komunikat.
szkoda... ja tez tak mam... mowisz DIS? musze cos przetestowac ;) dzieki za info ;)

kicaj

#29 Post autor: kicaj »

moj lapsus powinno byc "podejrzewam"

rafalsky

#30 Post autor: rafalsky »

Witam wszystkich po dluzszej przerwie,

Na francuskim forum http://www.forum-opel.fr/index.php/topic,344.100.html znalazlem dwie dosc ciekawe informacje:

1. FCO = Fuel consumption Optimisation (ON = wtyrsk wylaczony)
2. odnosnie ekranu CC, w kolumnie po prawej stronie mamy 1,2,3,4, w linii na dole 5,6,7,8. Moze tu chodzic o matryce czujnikow poboru pradu (4x4=16 "defektow"), np spalila sie jakas zarowka - 2 i 6 zmieniaja stan na "ON". Pozostaje to do sprawdzenia...

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”