Problemy związane z użytkowaniem EGR
Moderator: Sebu$
A jaka może być przyczyna? Po pierwszej takiej sytuacji przeczyściłem go dokładnie... przesmarowałem... Problemem na pewno nie jest "mechaniczne" zawieszanie... Proszę o sugestje...
podlacze sie do tematu,wczoraj wracajac z kraka moja zosia lekko oszalala tzn co pare km zapalal sie check i gasl,tak do samego powrotu do domu.podjechalem do mechanika na kompa i pokazal sie blad p0400 odchylenie regulacji ujemne.umowilem sie na poniedzialek ze odstawie auto do mechanika a dzis moja zosia juz nie zapalila telefon do mechanika ktory podjechal z kompem i blad znow ten sam.czy jest opcja zeby egr sie az tak zawiesil??z gory dzieki za pomoc
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jeśli zawiesił się w skrajnej pozycji, to na pewno nie pozwoli na uruchomienie silnika (na pracującym silniku jeśli popchniesz taką dźwigienkę przy EGR to możesz zgasić silnik). Wychodzi na to, że masz ten najdroższy EGR - elektroniczny.
Zdejmij osłonkę pod którą znajduje się taka krzywka i sprawdź czy da się ją obracać, możesz użyć WD-40 lub coś o podobnym działaniu, rozruszaj ten popychacz i spróbuj odpalić, jeśli się uda, to i tak w najbliższej przyszłości czeka Cię albo wymiana na nowy albo przynajmniej regeneracja EGR-a
Zdejmij osłonkę pod którą znajduje się taka krzywka i sprawdź czy da się ją obracać, możesz użyć WD-40 lub coś o podobnym działaniu, rozruszaj ten popychacz i spróbuj odpalić, jeśli się uda, to i tak w najbliższej przyszłości czeka Cię albo wymiana na nowy albo przynajmniej regeneracja EGR-a
oki Miehor thnx za rade,w poniedzialek sprobuje to zrobic chyba ze mnie tu snieg zasypie to pod golym niebem dopiero na wiosne zoske rusze ,wynikami sie pochwale
[ Dodano: Pon Lis 29, 2010 09:09 ]
od rana trwa walka ale chyba nic z tego dobrego nie bedzie.rozebralem plastik oslaniajacy ta krzywke napsikalem wd i ani ona mysli ruszyc jakies inne pomysly czy lepiej od razu go wyciagac i zamawiac nowy
[ Dodano: Pon Lis 29, 2010 09:12 ]
ze jeszcze z ciekawosci zapytam czy lepszy bedzie oryginal czy zamiennik co polecacie??
[ Dodano: Wto Lis 30, 2010 09:59 ]
autko odpalone egr sie zawiesil poniewaz przyblokowal go spory smiec przy tej krzywce.bede go obserwowal czy znow cos takiego sie wydarzy.jeszcze raz thnx za pomoc
[ Dodano: Pon Lis 29, 2010 09:09 ]
od rana trwa walka ale chyba nic z tego dobrego nie bedzie.rozebralem plastik oslaniajacy ta krzywke napsikalem wd i ani ona mysli ruszyc jakies inne pomysly czy lepiej od razu go wyciagac i zamawiac nowy
[ Dodano: Pon Lis 29, 2010 09:12 ]
ze jeszcze z ciekawosci zapytam czy lepszy bedzie oryginal czy zamiennik co polecacie??
[ Dodano: Wto Lis 30, 2010 09:59 ]
autko odpalone egr sie zawiesil poniewaz przyblokowal go spory smiec przy tej krzywce.bede go obserwowal czy znow cos takiego sie wydarzy.jeszcze raz thnx za pomoc
-
- Bywalec
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam ponownie. Pisałem ostatnio tutaj o moich przypadkach z silnikiem w ZAIRCE i ostatnio zauważyłem dziwną rzecz (przynajmniej dla mnie) a mianowicie ostatnio wyczyściłem EGR na błysk i nie było z nim problemów ale po przejechaniu kilkuset kilometrów zaświeciła mi się kontrolka (samochód z kluczykiem) no to od razu rozkręciłem EGR i zobaczyłem że jest cały czarny a kowadełko jest zacięte i tak sobie myślę że moim problemem jest własnię okopcanie EGR-u tylko nie wiem czemu tak się dzieje bo jak go wyczyściłem i przesmarowałem to znowu mam spokój ale pewnie nie na długo.
Z góry dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
Z góry dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam