Witam,
Pierwsza zima z automatem. Mam pytanie, czy z włączoną śnieżką(pakiet zimowy) można jeździć, czy to jest do ruszania na śliskiej nawierzchni?
Z Góry Dzięki
Pozdrawiam
przycisk na skrzyni biegów
-
kubutek
Przycisk "śnieżki" pozwala ruszać na śliskiej nawierzchni.
TO mówi instrukcja obsługi:
Program zimowy należy uaktywnić, jeśli występują problemy z ruszeniem na śliskiej nawierzchni. Ustawić dźwignię zmiany biegów w położeniu P,R,N,D lub 3 i nacisnąć
przycisk "gwiazdki". Samochód ruszy z 3. biegu.
Program zimowy zostaje wyłączony:
■ po ponownym naciśnięciu
przycisku "gwiazdki",
■ po ręcznym wybraniu położenia 2 lub 1,
■ po przejściu do trybu manualnego,
■ po wyłączeniu zapłonu,
■ gdy temperatura oleju
przekładniowego wzrośnie
powyżej określonego poziomu.
Nie sprawdzałem jeszcze bo to też moja 1 zima z automatem
, ale podobno tryb zimowy wyłączy się też po osiągnięciu określonej prędkości. (dzisiaj sprawdzę).
Może ktoś kto już jeździł w zimie napisze jak to wygląda w praktyce - też będę zobowiązany.
TO mówi instrukcja obsługi:
Program zimowy należy uaktywnić, jeśli występują problemy z ruszeniem na śliskiej nawierzchni. Ustawić dźwignię zmiany biegów w położeniu P,R,N,D lub 3 i nacisnąć
przycisk "gwiazdki". Samochód ruszy z 3. biegu.
Program zimowy zostaje wyłączony:
■ po ponownym naciśnięciu
przycisku "gwiazdki",
■ po ręcznym wybraniu położenia 2 lub 1,
■ po przejściu do trybu manualnego,
■ po wyłączeniu zapłonu,
■ gdy temperatura oleju
przekładniowego wzrośnie
powyżej określonego poziomu.
Nie sprawdzałem jeszcze bo to też moja 1 zima z automatem
Może ktoś kto już jeździł w zimie napisze jak to wygląda w praktyce - też będę zobowiązany.
-
yach
Jeśli chodzi o ruszanie "ze śnieżynką" i dalsza jazda to jest ok. Natomiast Zafira z automatem to nie jest auto terenowe
, proponuje już teraz zaopatrzyć się w łopatę. Duże problemy z wyjechaniem nawet ze średnio zaśnieżonego parkingu. Tam skąd wyjadą inne samochody ze słabszym silnikiem, z jeszcze niższym zawieszeniem, ty zostaniesz. Nie pomagają nawet dobre zimowe opony. Samochód ma tendencje do "zawieszania" się na śniegu.
-
Szymon78
ze ZB łatwio zawiesić to fakt...
ja poprzedniej zimy mioałem okazje kilka razy korzystac z tej funkcji i powiem ze nawet fajny patent.. Ruszasz z 3-go biegu i ładnie wkręca sie na obroty bez poślizgu. Przydatne na startach spod świateł gdzie inni kombinują jak ruszyc (większośc pełen but) a ty jak gokartem przyspieszasz.
Szczyt techniki to nie jest ale jakio wposmagacz dobre.
ja poprzedniej zimy mioałem okazje kilka razy korzystac z tej funkcji i powiem ze nawet fajny patent.. Ruszasz z 3-go biegu i ładnie wkręca sie na obroty bez poślizgu. Przydatne na startach spod świateł gdzie inni kombinują jak ruszyc (większośc pełen but) a ty jak gokartem przyspieszasz.
Szczyt techniki to nie jest ale jakio wposmagacz dobre.
ja własnie dzieki tej funkcji wytoczyłem sie z parkingu - a inni"sąsiedzi" wiosłowali łopatami... jaki było zdzwinie gdy ZB CZOŁG przecierał szlaki - to ze wyczepił sie hokej to inna sprawayach pisze:Duże problemy z wyjechaniem nawet ze średnio zaśnieżonego parkingu.