[B]P1901 - za duża różnica ciśnień DPF
-
dandi
[B]P1901 - za duża różnica ciśnień DPF
Witam
posiadam Zafirkę 1,9 CDTI (DTH) - ostatnio wyskoczył mi błąd 1901-58 usterka przewodu elastycznego czujnika filtra spalin, jeden czujnik znalazłem - jest na filtrze DPF - czujnik jest czysty, ma sprawdzony obwód elektryczny, nie wiem gdzie jest ten drugi czujnik (bo są dwa) na filtrze jest tylko jeden, gdzie go szukać ?
Filtr działa poprawnie - występuje normalne wypalanie sadzy
posiadam Zafirkę 1,9 CDTI (DTH) - ostatnio wyskoczył mi błąd 1901-58 usterka przewodu elastycznego czujnika filtra spalin, jeden czujnik znalazłem - jest na filtrze DPF - czujnik jest czysty, ma sprawdzony obwód elektryczny, nie wiem gdzie jest ten drugi czujnik (bo są dwa) na filtrze jest tylko jeden, gdzie go szukać ?
Filtr działa poprawnie - występuje normalne wypalanie sadzy
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, 15:21 przez dandi, łącznie zmieniany 2 razy.
-
dandi
-
Lorry
-
imalas
-
wodzo
Witam
ja również zmagam się z tym problemem a mianowicie pojawił mi się wczoraj ten sam błąd
tzn: P1901 - Czujnik ciśn. filtra cząsteczek - usterka przewodu elastycznego, zapaliła mi się kontrolka z kluczem i po podpięciu pod kompa wyskoczył ten błąd, zrobiłem wypalanie filtra na postoju kompem i narazie jest ok zrobiłem kilkadziesiąt kilometrów i błąd się narazie nie pojawił, może ktoś już rozwiazał ten problem czy to rzeczywiście czujnik czy jakiś problem z wypalaniem?
ja również zmagam się z tym problemem a mianowicie pojawił mi się wczoraj ten sam błąd
tzn: P1901 - Czujnik ciśn. filtra cząsteczek - usterka przewodu elastycznego, zapaliła mi się kontrolka z kluczem i po podpięciu pod kompa wyskoczył ten błąd, zrobiłem wypalanie filtra na postoju kompem i narazie jest ok zrobiłem kilkadziesiąt kilometrów i błąd się narazie nie pojawił, może ktoś już rozwiazał ten problem czy to rzeczywiście czujnik czy jakiś problem z wypalaniem?
-
a30dam
Witam wszystkich , w mojej Zafirce pojawił się ten san problem który tu opisujecie -P1901-58 Czujnik ciśn. filtra cząsteczek - usterka przewodu elastycznego , badane i diagnozowane Op-comem, dodam że nasycenie filtra mam w 22%, Wgrany najnowszy soft czy ktoś wie o co chodzi z tym przewodem elastycznym
-
Berbatow
Z filtr wychodza dwie rurki i jeden kabel elektryczny.A teraz pytanie co jest ten czujnik?
Bo chyba ten kabel jest niby termometer.
Bo chyba ten kabel jest niby termometer.
-
kicaj
-
Berbatow
Dzisaj dalem Zafire do ASO na wymiane rozrzadu i pompy i przy tym powiedzalem im ze by sprawdzili caly system przewodow DPF filtra. I jaka niespodzianka jeden przewod gumowy od DPFa byl totalnie przetarty!!! Dopiero jutro jade po Zafirke to zrobie zdjecia tego przewodu i pokaze. Zapytam takze gdzie bylo to miasto przetarcia.Caly problem rozwianzany!!!!
-
kicaj
-
Berbatow
Jutro dam znacz.kicaj pisze:oo ciekawe co piszesz, Berbatow, wczesniej o tym nie slyszalem
daj znac co i jak, zdjecia mile widziane, a i napisz ile kosztowala naprawa - bo moze zaczniemy jezdzic do ostravy
dienkuim a na schle
przewod elastyczny czujnika roznicy cisnienia filtra DPF Zafira B 150k i czujnik.
Koszty naprawy 15 zlotych samy przewod i 100 zlotych robota w ASO.
Nietrzeba mienicz czujnik.
Scaliłem. Maciek
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2009, 12:06 przez Berbatow, łącznie zmieniany 1 raz.
-
s1lo