Ocieplenie akumulatora + osłona chłodnicy
Moderator: Mariusz
Ocieplenie akumulatora + osłona chłodnicy
Czy któryś z szanownych kolegów orientuje się, czy taki ocieplacz będzie pasował do Zosi A?
LINK
I przy okazji, ponieważ ostatnie mrozy dały się we znaki, pomyślałem o zasłonięciu chłodnicy (przynajmniej częściowo), żeby silnik osiągał wyższe temperatury (wiadomo, im wyższa temp. silnika tym wyższa jego sprawność, a i w kabinie cieplej). Póki co chcę to zrobić zwykłym kartonem, ale obawiam się, że na dłuższą metę to nie wystraczy - wiadomo, wilgoć zrobi swoje, więc prędzej czy później szlag go trafi. Cchcę poszukać czegoś z tworzywa. Stosował ktoś z Was już coś takiego? Wiecie może gdzie coś takiego nabyć?
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
PS. Znalazłem stary post kolegi kaliope TUTAJ, który taką zasłonę zrobił z plakietki firmy ochroniarskiej Zastanawiam się nad czymś podobnym, z tym że wolałbym taki kawał tworzywa kupić, a nie zrywać z czyjegoś ogrodzenia
LINK
I przy okazji, ponieważ ostatnie mrozy dały się we znaki, pomyślałem o zasłonięciu chłodnicy (przynajmniej częściowo), żeby silnik osiągał wyższe temperatury (wiadomo, im wyższa temp. silnika tym wyższa jego sprawność, a i w kabinie cieplej). Póki co chcę to zrobić zwykłym kartonem, ale obawiam się, że na dłuższą metę to nie wystraczy - wiadomo, wilgoć zrobi swoje, więc prędzej czy później szlag go trafi. Cchcę poszukać czegoś z tworzywa. Stosował ktoś z Was już coś takiego? Wiecie może gdzie coś takiego nabyć?
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
PS. Znalazłem stary post kolegi kaliope TUTAJ, który taką zasłonę zrobił z plakietki firmy ochroniarskiej Zastanawiam się nad czymś podobnym, z tym że wolałbym taki kawał tworzywa kupić, a nie zrywać z czyjegoś ogrodzenia
Bierz TENRumcays pisze:Czy któryś z szanownych kolegów orientuje się, czy taki ocieplacz będzie pasował do Zosi A?
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Rumcays, ten z Twojego linka będzie pasował - jest oryginalny i ma już wycięcia przy klemach. Ten z linka celius, jest uniwersalny (należy tylko dobrać do wielkości swojego akumulatora, ale trudniej go zamocować razem z akumulatorem do podstawki w samochodzie i nie ma tych wycięć na przewody, ale też jest do zaakceptowania
Mocuje się go bez problemu. Zaleta tego ocieplacza to że można go użyć jako torbę do akumulatora. A co się tyczy wcięć są ale czasami trzeba sobie wyciąć swojeMieHor pisze:Ten z linka celius, jest uniwersalny (należy tylko dobrać do wielkości swojego akumulatora, ale trudniej go zamocować razem z akumulatorem do podstawki w samochodzie i nie ma tych wycięć na przewody, ale też jest do zaakceptowania
Oczywiście wybór zależy od kolegi Rumcays
- Samer
- Bywalec
- Imię: Darek
- Auto: 1.8 140 KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witam.
Jeżdżę już ponad rok Zafirką 2.0 DTI. Jak pewnie odczuliście na własnej skórze jest troszkę zimno Diesel jest specyficznym silnikiem który dłuuugo się nagrzewa. A co za tym idzie spalanie też poszło ostro w gorę. Ok 1 litra. Wiem że to może nie dużo ale przy 3tys miesięcznie to już coś. Do pracy mam 40 km (w jedną str) ale pierwsze kilometry stoję w korku. Kto zna toruńskie most wie o co chodzi. Zastanawiam się czy nie zasłonić części chłodnicy. Wiem, że wielu kierowców tak robi. Co o tym sądzicie.
Pozdrawiam ciepło
Jeżdżę już ponad rok Zafirką 2.0 DTI. Jak pewnie odczuliście na własnej skórze jest troszkę zimno Diesel jest specyficznym silnikiem który dłuuugo się nagrzewa. A co za tym idzie spalanie też poszło ostro w gorę. Ok 1 litra. Wiem że to może nie dużo ale przy 3tys miesięcznie to już coś. Do pracy mam 40 km (w jedną str) ale pierwsze kilometry stoję w korku. Kto zna toruńskie most wie o co chodzi. Zastanawiam się czy nie zasłonić części chłodnicy. Wiem, że wielu kierowców tak robi. Co o tym sądzicie.
Pozdrawiam ciepło