[A] termostat - problemy z nagrzewaniem silnika i wnętrza

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
pepe001

#271 Post autor: pepe001 »

Ja mam nowy termostat i wczoraj w korkach w mieście wskazówka miała problem podnieść się cokolwiek.

LoKi

#272 Post autor: LoKi »

pepe001, sprawdzałeś czujnik temp??

pepe001

#273 Post autor: pepe001 »

Mam nowy czujnik również, gdy tylko da się jechać, to wskaźnik się podnosi, a przy wyższych temperaturach stoi prosto jak żołnierz. Do wczorajszego popołudnia jeździłem zastępczą Corsą 1,3 CDTI i tam wskaźnik przy mrozach i korkach zachowywał się podobnie.

LoKi

#274 Post autor: LoKi »

może po prostu Ople tak mają :/

jedrus7718

#275 Post autor: jedrus7718 »

komura85, Witam, przeczytałem o twoim problemie z ogrzewaniem przy zafirce ja mam podobnie przy niskich obrotach nie grzeje przy wysokich grzeje. Czy usunołeś tą usterkę? Jeśli tak to można wiedzieć co było przyczyną? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

regers

#276 Post autor: regers »

Dziś też wymieniłem termostat wraz z obudową bo było słabe grzanie no i wskazówka nic a to nic sie nie podnosiła, ale tera pierwsza klasa :lol:

wader2996

#277 Post autor: wader2996 »

Witam, nie poradziłem sobie jeszcze ale w Twoim przypadku może być po prostu zapowietrzony układ lub termostat jak zagrzejesz auto dotknij chłodnice jeśli u góry jest ciepła a u dołu nie to na bank termostat

kamil_białystok

#278 Post autor: kamil_białystok »

Witam, ja powiem tak :) Panowie po wymianie termostatu czy też płynu chłodzącego trzeba cały układ odpowietrzyć... więc ja proponuję tak najpierw trzymać obroty ok. 2tyś. jeżeli już załączy się wentylator i jak tylko wyłączy się walić nie miej niż 3.5tyś i tak przez ok 5min:) i po takim zabiegu wszystko powinno być okej :)) :D

emjot

#279 Post autor: emjot »

U mnie z kolei problem był w zapchanym układzie. Już drugie płukanie dzisiaj robiłem, a grzeje baaardzo mocno nawet na wolnych obrotach.

komura85

#280 Post autor: komura85 »

jedrus7718 jeszcze sobie nie poradzilem z tym problem mechanik obstawia ze pompa albo uszkodzona glowica.A wylatuje ci moze plyn przez kolel?

jedrus7718

#281 Post autor: jedrus7718 »

Dzisiaj zaprowadzam do kolegi mechanika i ma mi obadać co to jest. Pytałem kilku mechaników to większość stwierdziła że to pompa wody. Spróbuję najpierw wersję z odpowietrzeniem układu (takim pożądnym).Jak to nie poskutkuje to będziemy myśleć dalej. Jak problem usunę to was powiadomię co było. Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi.

[ Dodano: Wto Gru 07, 2010 15:24 ]
Nie wiem co to jest kolel? W każdym razie wycieku płynu nigdzie nie mam.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#282 Post autor: MieHor »

jedrus7718 pisze:Nie wiem co to jest kolel?
Koledze komura85 prawdopodobnie chodziło o korek

kowal

#283 Post autor: kowal »

witam mam problemy z ogrzewaniem.wskaznik temperatury stoi w miejscu wcale nie rosnie i leci letnie powietrze co to moze byc

[ Dodano: Wto Gru 07, 2010 17:33 ]
kowal

olo018

#284 Post autor: olo018 »

Sprawdz czy masz płyn chłodniczy, a jak jest stan optymalny to termostat do wymiany ,prawdopodobnie jest otwarty i masz cały czas wodę w tzw dużym obiegu i chłodzi się cały czas.

chinek

#285 Post autor: chinek »

o zimnie w autach jest już wystarczająco - te wątki to prawie kompendium wiedzy - wystarczy poczytać
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1228

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=51

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”