stuki i szarpanie

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
jacek28

stuki i szarpanie

#1 Post autor: jacek28 »

koledzy po wrzuceniu wstecznego jak cofam to cos dziwnie stuka,szarpie jakby przeskakuje i podrzuca do góry silnik, co to moze byc ?????? moze poduszki pod silnikiem lub skrzynią ? jest cos takiego ??

David

#2 Post autor: David »

jacek28 pisze:koledzy po wrzuceniu wstecznego jak cofam to cos dziwnie stuka,szarpie jakby przeskakuje i podrzuca do góry silnik, co to moze byc ?????? moze poduszki pod silnikiem lub skrzynią ? jest cos takiego ??
raczej na pewno poduchy, podjedz gdzieś do warsztatu na podnośnik i niech Ci sprawdzą ich stan, miałem dokładnie tak samo jak Ty, kiedyś w Scenicu jak brakowało poduszki pod silnikiem. wymieniłem za około 60PLN i jak ręką odjął.

jacek28

#3 Post autor: jacek28 »

a pomyslałem tez o przegubach- to nie moze byc to ??? kurcze nie wiem. a moze gumy na stabilizatorze tez mogą sie przyczynic do takiego szarpania???? bo te wiem ze sa kiepskie

David

#4 Post autor: David »

przeguby byś słyszał przy ruszaniu na mocno skręconych kołach, stukanie w kołach. stabilizator to byś chyba słyszał cały czas jeżdząc po nierównej nawierzchni nie tyko na wstecznym, ale poczekaj na opinię mądrzejszych niech się wypowiedzą

jacek28

#5 Post autor: jacek28 »

David pisze: stabilizator to byś chyba słyszał cały czas jeżdząc po nierównej nawierzchni
własnie słysze ;) tyle ze na wstecznym to jest szarpanie i jakby przeskakiwanie :? :shock:

Awatar użytkownika
QRZOL
Mieszkaniec
Imię: Maciej
Auto: ZB 1.7 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
#6 Post autor: QRZOL »

David, tu kolega się myli ja miałem przeguby do wymiany oraz poduchę od skrzyni i silnika , a przy skręconych kołach nie dawały znaku
Obrazek

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#7 Post autor: Dziadek13 »

qrzol pisze:David, tu kolega się myli ja miałem przeguby do wymiany oraz poduchę od skrzyni i silnika , a przy skręconych kołach nie dawały znaku
Niestety ja właśnie to przerabiałem skręcone koła i chrobotanie przegub prawy do wymiany.Ale w sytuacji przeskakiwania możliwe uszkodzenie w skrzyni biegów pisze przeskakiwanie na wstecznym.

jacek28

#8 Post autor: jacek28 »

Dziadek13 pisze:przeskakiwanie na wstecznym.
takie własnie przeskakiwanie a"la szarpanie przy ruszaniu do tyłu bo jak cały czas puszcze na wstecznym to oki :/ :?:

Awatar użytkownika
QRZOL
Mieszkaniec
Imię: Maciej
Auto: ZB 1.7 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
#9 Post autor: QRZOL »

No temat skrzyni przerabiałem miesiąc po tych objawach.......padła całkowicie
Obrazek

jacek28

#10 Post autor: jacek28 »

i juz mi sie wszystko wyjaśniło- pękła łapa miedzy silnikiem a skrzynią :( pospawałem i narazie musi tak byc :lol: ale wreszcie jest cisza :!: :!: :!:

dzideek14

#11 Post autor: dzideek14 »

Mam podobny problem ze stukaniem.Wygląda to następująco.Podczas ruszania nie ważne czy do przodu czy do tyłu zawsze to słychać .Mechanik powiedział poduszka na skrzyni,, wymieniłem tę na skrzyni i tę przednią a stuk jak był tak jest,mało tego ten stuk uderzenie rownież czuć i słychać podczas ruszania z biegu jałowego na 1 i zmiany biegów z 1 na 2 przy zmianie z 2 na 3 już tego stuknięcia nie czuć tak mocno. Byłem u mechanika i na teście zawieszenia i wszystko jest ok.Mechanik-paprak powiedział żeby jeździć i nie zawracać sobie głowy tym.Pytanie do was,czy ktoś ma jakieś sugestie,pomysły..???
Podczas jazdy auto zachowuje się normalnie,

jacek28

#12 Post autor: jacek28 »

a moze przegub ? skrec kola na max i ruszaj zobaczysz czy stuka bardziej lub mocniej

dzideek14

#13 Post autor: dzideek14 »

Przeguby sprawdzone.To nie to .Dźwięk tego stuknięcia,uderzenia słychać z przodu taki jakby była wypracowana poducha na skrzyni ale poduchy zmieniłem poza tymi bocznymi, za cholerę tego nie możemy zlokalizować,ani ja ani znajomi.

jacek28

#14 Post autor: jacek28 »

ja zmienilem "poduszka silnika" tak sie to nazywa,byla peknieta, mozna ją kupic nową tylko w ASO lub orginał w sklepie kolo 250-300zł zamienników brak, są uzywki na allegro. Moze ją masz walnietą i stuka :/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”