brak konrolek od oleju i ładowania

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
romol

brak konrolek od oleju i ładowania

#1 Post autor: romol »

Drodzy Klubowicze. W mojej Zośce 1.8 benzyna nie pala sie kontrolki od oleju i ładowania .Elektryk wymienił regulator napiecia ,sprawdził zegar( wszystko w porządku),ale nadal ich brak.Prosze o pomoc,może ktoś miał podobny problem. Z góry dziekuje!
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

A żarówki sprawdzone :idea: :?:
romol

#3 Post autor: romol »

Diody w zegarach - sprawdzone , a o które żarówki chodzi?
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

Przecież kontrolki od oleju i ładowania są tylko w "zegarach" i oryginalnie tam są żarówki
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#5 Post autor: Harry200 »

Diody jeszcze maja to do siebie żeby świeciły musi być zachowana biegunowośc,może wystarczy je obrócić o 180 stopni...
romol

#6 Post autor: romol »

koledzy bardzo dziękuję żarówki sprawdzone ale problem jest nadal
sesorek

#7 Post autor: sesorek »

u mnie sytuacja z brakiem kontrolki ciśnienia rozwiązała się trochę śmiesznie a mianowicie. Kupiłem czujnik ciśnienia i zabrałem się za jego wymianę odpiąłem wtyk podłączyłem do nowego czujnika złapałem masę przekręciłem kluczyk i kontrolka świeci więc na pewno walnięty czujnik. Zacząłem kombinować aby go odkręcić ale nie mam kanału i nie dałem rady więc stwierdziłem że podjadę na następny dzień do kumpla na kanał i to zrobię. Podpiąłem wtyk pod stary czujnik i ku mojemu zdziwieniu kontrolka zaczęła działać i działa do tej pory. Więc może i u ciebie pomoże odpięcie wpsiknięcie jakiegoś "kontaktu".
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#8 Post autor: Harry200 »

Kontrolkę od ciśnienia oleju można łatwo sprawdzić,zdjąć końcówkę z czujnika ciśnienia i dotknąc ją do masy,kontrolka powinna się zaświecić,wyeliminujesz tym usterkę czujnika ewentualnie styku na nim...
Mihó

#9 Post autor: Mihó »

Sprawdź masę na silniku na początek. Później czujnik ciśnienia oleju i okablowanie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”