Hamulec ręczny

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
darkp1

#61 Post autor: darkp1 »

Proponuję rozejrzeć się u siebie w mieście czy gdzieś nie regenerują linek. Ja właśnie tak zrobiłem, zapłaciłem 100zł i linka działa jak nówka.
LoKi

#62 Post autor: LoKi »

darkp1, to ja lepiej ruszać tego nie będe :/ poczekam do wiosny, odmarznie, przesmaruje i powinno być rox :)
darkp1

#63 Post autor: darkp1 »

LoKi, też miałem taki zamiar jak Ty. Przesmaruje, wypłukam z brudu i będzie hulać. Ale jak zobaczyłem ile stamtąd po psiknięciu WD a potem oleju wypływa błota, a linka i tak chodziła ciężko to zrezygnowałem... Oczywiście wcześniej wyjąłem ją sobie całą, powiesiłem na sznurku i próbowałem rozruszać ;) A jak masz popękane gumki to raczej sam ich nie wymienisz w domowym zakresie ;)
LoKi

#64 Post autor: LoKi »

ha problem się rozwiązał u mnie dosłownie "prawie" sam :) oddałem autko na wymiane termostatu i generalne sprawdzenie, mechanik zrobił co trza i jeszcze mi ręczny podregulował :P pysznie :mrgreen:
dzarko

#65 Post autor: dzarko »

Podłącze się. W wersji 1.6 z 2001 roku ręczny jest bębnowy, tak? Nie mogę tego rozgryźć, czy hamulec ręczny obsługują hamulce tarczowe, czy bębnowe.
jacek28

#66 Post autor: jacek28 »

dzarko pisze:Nie mogę tego rozgryźć, czy hamulec ręczny obsługują hamulce tarczowe, czy bębnowe.
jesli masz z tyłu bębny to obsługuje ham.bębnowe a jesli tarcze to tarczowe ;) :P :P
dzarko

#67 Post autor: dzarko »

No są jeszcze tarczo-bębny czasem. Pytanie moje stąd wynika, że przy normalnym hamowaniu jest cicho z tyłu, ale po zaciągnięciu ręcznego podczas jazdy słychać tarcie.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#68 Post autor: MieHor »

Przy zaciągniętym hamulcu to jest normalne zjawisko, niezależnie od tego czy będą to tarczowe czy bębnowe. Gdyby to tarcie występowało na zwolnionym hamulcu, to należałoby się tym zainteresować
dzarko

#69 Post autor: dzarko »

OK, dzięki. Pytanie może nieco OT. Rano, jak wyjeżdżam, z przodu słyszę szorowanie przy hamowaniu z przodu, które ustępuje po chwili jazdy. 3 tygodnie temu przy wymianie opon mechanik stwierdził, że na zimę mi jeszcze klocków starczy, ale trochę mnie to irytuje. Powinienem wymienić, czy mogę do marca poczekać? Chodzi mi o to, czy to może być sól z poprzedniego dnia, czy klocki się skończyły?
LoKi

#70 Post autor: LoKi »

jeżeli Ci to tarcie znika po czasie to spokojnie nie masz się co przejmować, ja po każdym dłuższym postoju tak mam :) na tarczach osiada syf-rdza i po każdym nowym dniu gdy hamujesz ścierasz to coś :) a gdyby Ci sie klocki kończyły i zaczeły rysować tarcze to byłby to dużo inny dźwięk.

PS: Gdyby Ci się klocki starły to komputer by Cie o tym powiadomił :)
dzarko

#71 Post autor: dzarko »

Gdybym go miał, to może ;-)
lulek501
Świeżak
Imię: Marek
Auto: Opel Zafira a
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y2.0dth
#72 Post autor: lulek501 »

ja kupiłem na allegro 4 gumki oryginały z czego dwie zniszczyłem przy nakładaniu na linkę,linkę wymontowałem,trzeba wypiąć tłumniki i potraktowałem linkę olejem w strzykawce.po rozruszaniu trwało to 4 godz przy -15 jest ok.koszt gumek 5zł/szt.
lulek501
Jaymzarf

#73 Post autor: Jaymzarf »

ehhh...
Jako że mam już przejechane prawie półtora miliona kilometrów w ciągu 15-tu lat to coś mogę o zamarzającym ręcznym powiedzieć.
DWIE RADY:
- ręczny jest po to, by go używać jak najczęściej niezależnie od pory roku!!! W nieruszanym, zbiera się wilgoć, smar zbija się w grudki i... linka zamarza...
- przed zimą warto spojrzeć czy owe gumki nie są popękane, strzykawką zapodać kilka mililitrów środka smarnego (olej silikonowy, grafitowy) ale o niskiej temp. krzepnięcia.

Takie zasady zawsze stosowałem i nigdy mi ręczny nie zamarzł, nie ważne czy jeździłem wartburgiem, maluchem, poldkiem, doblo, seatem, ciapkiem czy teraz Zośką...
pepe001

#74 Post autor: pepe001 »

lulek501: podrzuć mi aukcję do tych gumek
lulek501
Świeżak
Imię: Marek
Auto: Opel Zafira a
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y2.0dth
#75 Post autor: lulek501 »

wpisz na allegro " gumka linki hamulca ręcznego opel" to ci wyskoczy jedna firma.Gumki ma w opakowaniach wyglądających na oryginał.Są napewno sprawdzałem>Aukcja jeszcze 5 dni i często się powtarza,bo facet ma firmę robiącą linki.
lulek501
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”