[B]Osłona silnika!

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
pivovar

#16 Post autor: pivovar »

Przemcio pisze:Qrde zastanawiam się czy nie będzie problemu w lecie :/ bo nabył bym.
o właśnie też o tym myślałem, szczególnie w korkach - najwyżej ściągnę na lato :lol:
sprawdziłem, że Vectra 1,9 DTH ma taką osłonę, Astra też i Signum więc myślę, że nie będzie problemu :D
olsen

#17 Post autor: olsen »

witam , w mojej zośce jest osłona orginalnie zamontowana , w lecie nic złego sie nie działo , teraz w zimie nic tam nie jest oblodzone , pozdrawiam :)
stapaw
Mieszkaniec
Imię: Paweł
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT

#18 Post autor: stapaw »

Witam.Ja też mam oryginalnie montowaną osłonę.W lecie wszystko w porządku no i silniczek się tak nie brudzi.Niestety muszę ją wymienić bo kupiłem autko z naderwaną osłoną a ostatnio przywaliłem w bryłę lodu i część odpadła.Właśnie miałem upatrzoną REZAW.
Pozdrawiam
Szymon78

#19 Post autor: Szymon78 »

ja mam DTH w automacie i mam oryginalną osłonę.. więc myślę ze nie będziesz miał problemu latem z temperaturą silnika.. .. najwyżej wentylator będzie latał non stop :)

a latem jakoś nie zauwazyłem by były problemy z zmianą biegów... AF-40 ma własna chłodnice do której dolot powietrza jest niezalezny od osłony.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#20 Post autor: MieHor »

Ja też mam oryginalną osłonę silnika Z19DT, ostatnio podczas wymiany oleju miałem okazję ją obejrzeć, jest cała ale ma ślady przytarć co by oznaczało, że spełnia swoje zadanie osłonowe, poza tym silnik jest na pewno bardziej czysty, jeżdżę nią od połowy sierpnia, wprawdzie to już było po sezonie, ale nie zaobserwowałem do tej pory żadnych historii związanych z temperaturą
pivovar

#21 Post autor: pivovar »

dzięki, za wypowiedzi, tak też myślałem, ale zawsze to lepiej podpytać
oby się nasze zafiry dzielnie trzymały w tych mroźnych czasach, wszak zima dopiero przed nami :piwo:
Anony Mous

#22 Post autor: Anony Mous »

Skrzynia jest chłodzona tym samym płynem co silnik więc możesz obserwować temperaturę w lecie bez problemu.
vorny

#23 Post autor: vorny »

Moja Zośka tez nie miała osłony, na alledrogo zakupiłem podróbę i elegancko pasowała :)
Przemcio

#24 Post autor: Przemcio »

Czym kierować się przy wyborze do mojego modelu, bo widziałem kilka rodzajów osłon. :?:
pivovar

#25 Post autor: pivovar »

Przemcio pisze:Czym kierować się przy wyborze do mojego modelu, bo widziałem kilka rodzajów osłon. :?:
Najlepiej przejedź się/zadzwoń do ASO i zapytaj czy oryginalna osłona, jaka jest przy silnikach 1,9DT i DTL będzie pasować do Twojego i jaki koszt - i jeśli się okaże,
że będzie pasować - to kupisz dowolną, przecież one są odlewane z oryginału. Dodatkowo masz numer osłony rezaw - Numer OE: 5212627.
Wybrałem firmę rezaw, ponieważ robi takie rzeczy dość długo, daje 5 lat gwarancji - i kupujesz u producenta,
aha w niektórych osłonach część demontowana przy zmianie oleju mocowana jest na 4 i na 6 wkrętów/blaszek
(a koszt z przesyłką 83 zł - na alledrogo i z ich strony) - dodatkowo mocowania i montaż.
Anony Mous

#26 Post autor: Anony Mous »

Czy wkręt dolnej osłony silnika (tej ruchomej części) w ZB ma jakiś nr katalogowy? To jest taka wersja bez kostki, u mnie z łbem krzyżowym. Jest metalowy z kołnierzem/podkładką. Ma podobny "gwint" jak ten od VAG:

Obrazek

Byłem wczoraj w ASO, koleś mało zorientowany chciał mi dać jakieś zwykłe blachowkręty z podkładką, nawet bez kostki :evil:
walperro

#27 Post autor: walperro »

U mnie podobnie. Wygięła się od ciepła. Całe szczęście zaobserwowałem to wcześniej i spodziewałem się, że lada moment przy dodaniu gazu może być niebezpiecznie. Skończyło się na szuraniu.
Wymienili mi na blachę ocynkowaną jedynkę. Odpukać jak na razie jest ok.
Tak przy okazji zapytam ma ktoś może właśnie blachę zamiast plastiku ?
greco

#28 Post autor: greco »

Ja u siebie zakupiłem polski zamiennik i pasuje ładnie.
Element demontowany w celu wymiany oleju jest na 8 wkrętach mocowany.
Jak dotychczas nic się nie odkształciło, więc wszystko pewnie zależy od jakości zamiennika.
Przemcio

#29 Post autor: Przemcio »

Panowie napiszcie proszę jakiej firmy ta osłona bo nabyć muszę przed zimą a mnie strasznie zmartwiliście :|
greco

#30 Post autor: greco »

Przemcio pisze:Panowie napiszcie proszę jakiej firmy ta osłona bo nabyć muszę przed zimą a mnie strasznie zmartwiliście :|
Ja kupowałem tutaj i jestem zadowolny.
Spinki i wkręty do osłony kupowałem w ASO - coś koło 2zł za sztukę.
Jak narazie jestem z tej osłony zadowolony.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”