CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#271 Post autor: MieHor »

Na pewno nie jest to podłączenie pod oryginalną antenę radiową. Chodzi o to że w miejsce tej oryginalnej można założyć antenę, tzw. triflex CB/UKF/GSM
np. taka: http://www.e-radia.pl/p/pl/41/antena+tr ... ++gsm.html

Opinie na temat tej anteny można znaleźć na różnych forach - zdania jak zwykle są podzielone

Awatar użytkownika
jacek754
Przeglądacz
Model:
Kontakt:

#272 Post autor: jacek754 »

Triflex jest ok do jazdy po mieście, Tylko komu potrzebne CB w mieście? Są jeszcze urzadzonka tzw separator, gdzie możesz korzystać z anteny CB!! jako anteny radiowej.
Ogólnie nie polecam tego typu rozwiązań, bo prędzej czy później można się jednego bądź drugiego radia pozbyć.
Obrazek

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#273 Post autor: jacek76 »

jacek754 pisze:Tylko komu potrzebne CB w mieście?
Mnie jest potrzebne radio w mieście ;)

LoKi

#274 Post autor: LoKi »

jacek76 pisze:jacek754 napisał/a:
Tylko komu potrzebne CB w mieście?

do czego ?? jak mogę zapytać :) bo jeszcze nigdy nie używałem CB w mieście no chyba że ktoś lubi słowa XXX YYYY :D

Bodek_K, a może miejsce pod kierownicą ?? wkrętów widać nie beje, dostęp łatwy :)

tomekuza

#275 Post autor: tomekuza »

A może chociażby po to żeby komuś pomóc, o tym nie pomyślałeś kolego.

Awatar użytkownika
jacek754
Przeglądacz
Model:
Kontakt:

#276 Post autor: jacek754 »

Bardziej chodziło mi o to, że na TRFLEXie zasięg jest bardzo malutki i nadaje się jedynie na miasto, gdzie zagęszczenie CB jest olbrzymie i pogadasz z kierowcą w odległości max 200m, bo dalej to już Ciebie nikt nie usłyszy.
Obrazek

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#277 Post autor: jacek76 »

LoKi pisze:
jacek76 pisze:jacek754 napisał/a:
Tylko komu potrzebne CB w mieście?

do czego ?? jak mogę zapytać :) bo jeszcze nigdy nie używałem CB w mieście no chyba że ktoś lubi słowa XXX YYYY :D
A no widzisz . Musisz poużywać to się dowiesz.

Chociażby po to żeby wiedzieć co się dzieje przede mną. Już nie raz radio uratowało mnie od długiego stania w korku.

Protas

#278 Post autor: Protas »

Tak jak tomekuza napisał wyżej po mieście używając CB można pomóc innym kierowcom . Dosyć często wjeżdżając do obcego miasta kierowcy pytają gdzie znajduje się dana firma czy ulica .
Nie raz już zaoszczędziłem mnóstwo czasu dzięki pomocy przez CB . Zresztą w swoim mieście staram się odwdzięczać w ten sam sposób innym . :)

darkp1

#279 Post autor: darkp1 »

LoKi, była poruszana kwestia montażu CB pod kierownicą. Ktoś z sąsiedniego klubu tak zrobił i podczas zderzenia radio zmiażdżyło mu kolano... ;)

Mihó

#280 Post autor: Mihó »

W VU tak mieli

LoKi

#281 Post autor: LoKi »

darkp1, auć :/ to faktycznie złe miejsce.

jacek76, tomekuza, może i macie racje. Ja mieszkam w Rz-ów i co do korków czy znajdowania jakichś firm to nie trza CB bo wszystko jest czarne na białym (tablice inf) także mam odmienne zdanie :)

Anony Mous

#282 Post autor: Anony Mous »

Ja jak wiele osób najpierw wsadziłem cb do tej siatki z boku ale denerwowało mnie to, że cb latało w tej kieszonce jak ciągnąłem za gruchę, (chyba że ja mam bardzo sztywny kabel). Tak wiec postanowiłem nałożyć cb na siatkę, akurat weszło między metalowe elementy szkieletu tej kieszeni i związałem pasami. Szukam na podmiankę czarnych pasów co by estetykę poprawić i będzie git.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Zlooty

#283 Post autor: Zlooty »

A ja jednak już się zdecydowałem i radio będzie pod włącznikiem świateł , jest tam jeden płaski kawałek na którym przymocuje za pomocą rzep . Jestem dość wysoki(siedzenie daleko w tyle) więc od kolana do radia będzie jakieś10-13 cm więc spoko :) . Teraz moje pytanie ponieważ nie mam tej książki zrób/napraw to sam i nawet w linku którym podawał jacek też coś nie działa ! Jak dostać się do włącznika świateł?? chcę się tam wpiąć i nic nie uszkodzić przy tym... moimi zgrabnymi rączkami :D

MikiKedzierzyn

#284 Post autor: MikiKedzierzyn »

Witam.Mam dylemat z serii jakie radio, ale... No właśnie zawsze jest to "ale".Teraz do rzeczy. Byłem zdecycydowany na Stabo lub M Tech'a i antenę Sirio ML 145.Pojechałem do sklepu i podłączyłem do samochodu zestaw M Tech + ML 145 (zasilanie z zapalniczki) i wszystko ładnie do momentu odpalenia silnika.Słychać "pierdzenie" i odgłos wzrastających obrotów.Wróciłem do domu poprowadziłem przewody bezpośrednio od akumulatora i powrót do sklepu, efekty bez zmian. Podłączaliśmy jeszcze Stabo,Yosan 2204, jeszcze jakiś niższy model Yosan'a i President'a Taylora.Na wszystkich słychać zakłócenia od silnika.Najlepiej zachowywał się Yosan 2204 co nie znaczy że zakłóceń nie było wogóle.Ale z kolei nie posiada on RF Gain'a i jakoś nie za bardzo jestem przekonany do tego radia.Po odłączeniu anteny zakłóceń brak więc wynika że nie są one związane z instalacją elektr. a wchodzą przez antenę.Dodam że samochód to Opel Zafira 1.9 CDTI (Z19DT). Prosiłbym o podpowiedź odnośnie doboru radia do mojego auta lub sugestie dotyczące wyeliminowania zakłóceń.Z góry dziękuję za porady.

Anony Mous

#285 Post autor: Anony Mous »

jest już cała masa polecanych zestawów w tym wątku.

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2399

Problem zakłóceń cb w cdti jest dobrze znany. Ja mam alan 109 i antenę midland 145 i cisza w aucie. Absolutny brak zakłóceń.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”