Twarda praca na zimnym silniku

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

Twarda praca na zimnym silniku

#1 Post autor: Zdenek2007 »

Panowie, moja Zafira teraz przy minusowych temperaturach, na zimnym silniku
zaraz po odpaleniu wydaje dziwny terkot, trudny do opisania, coś w rodzaju
"DE DE DE DE DE' Odgłos przyspiesza wraz z obrotami silnika, a po rozgrzaniu stopniowo zanika.
Komputer nie wskazuje żadnych błędów, a silnik nie sprawia kłopotów, przebieg 146 tyś.
Czy może to oznaczać problemy z którymś z wtrysków, czy może to pompa wtryskowa?
piorun

#2 Post autor: piorun »

może któryś zawór zaczyna klepać
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#3 Post autor: Zdenek2007 »

No właśnie ten dżwięk nie przypomina dzwonienia zaworu, to tak jakby któryś cylinder
miał "twardszą" pracę, dodam że dzisiaj przy dodatniej temp. na zewnątrz, ten efekt nie występuje.
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

Diesle tak mają.Im zimniej tym gorzej (twardo) pracuje silnik w początkowej fazie po rozruchu przy ujemnych temperaturach.
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#5 Post autor: Zdenek2007 »

No nie wiem.
Wydaje mi się że ta "twardość" dotyczy tylko jednego cylindra.
Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

A sprawdzałeś czy wszystkie świece żarowe grzeją?
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#7 Post autor: Zdenek2007 »

Świece są nowe, a poza tym wywalało by błąd, przedtem tak miałem, dlatego wymieniłem.
Przemcio

#8 Post autor: Przemcio »

Ten silnik ma trochę twardy odgłos jak jest zimny ale nie taki. Polecam diagnostykę techem przy rozgrzanym silniku. Jak będzie zimny to nie sczyta wszystkich danych .I pamiętaj 150 tyś. to wymiana paska rozrządu w A17DTR :!:
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#9 Post autor: Zdenek2007 »

Wymiana rozrządu??? Według instrukcji rozrząd wymienia się co 90000 lub co 10 lat.
Poza tym był wymieniany przy 136 tyś. jest wpis do książki serwisowej.
150000 to w silniku Z17DTL i wszystkich 1,9.
Mimo wszystko dzięki.
Przemcio

#10 Post autor: Przemcio »

Czy ja pisałem o wymianie rozrządu :/ . Nie wiem gdzie to wyczytałeś . Wspomniałem o wymianie tylko profilaktycznie z dobrej woli i wiem co piszę.Odwiedź serwis i zapytaj.Bądź dociekliwy bo mają niewielkie doświadczenie z naszymi (A17DTR a w ISUZU 4EH2-TC) silnikami rodem z Gliwic ;) .
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#11 Post autor: Zdenek2007 »

Wporzo, liczy się dobra wola, i po to są fora żeby pomagać innym.
Ale wyrażnie piszesz, i tu cytuję-" Ten silnik ma trochę twardy odgłos jak jest zimny ale nie taki. Polecam diagnostykę techem przy rozgrzanym silniku. Jak będzie zimny to nie sczyta wszystkich danych .I pamiętaj 150 tyś. to wymiana paska rozrządu w A17DTR"
Musisz przyznać że może to zmylić jakiegoś użytkownika tego silnika, będzie czekał z wymianą jak ty to piszesz paska rozrządu do 150 tyś. i będzie katastrofa.
Pozdrawiam.
Przemcio

#12 Post autor: Przemcio »

Według mojej wiedzy opartej na info z ASO Opel w kraju i rejchu ( sprawdzany był VIN ) wymiana przy 150 tyś w silniku A17DTR oczywiście zakładając prawdziwy udokumentowany przebieg. I nie ma noty żeby to robić wcześniej aczkolwiek można. Proszę nie wprowadzaj w błąd forumowiczów. :>
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#13 Post autor: Zdenek2007 »

A widzisz, piszesz, według twojej i ASO wiedzy,
A ja piszę, i tu ciekawostka, według książki serwisowej dołączonej do mojego auta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”