Oświetlenie licznika

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
aliieno

Oświetlenie licznika

#1 Post autor: aliieno »

Witam. Opel zafira '00 1.6 16v ecotec. Zgasło mi podświetlenie licznika przejechanych km, inne wszystkie kontrolki i podświetlenie działa, i teraz pytanie czy to spaliła się jedna z żarówek, czy jakiś bezpiecznik? Z góry dziękuje .Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

Żarówka

stefan zafira1

#3 Post autor: stefan zafira1 »

Witam ! Padły w Zafirze A żarówki podświetlające wskaźniki. Dobrałem się do demontażu osłony wskaźników, lecz po wykręceniu widocznych wkrętów coś "trzyma" w lewym górnym rogu. Czy jest tam jakiś niewidoczny wkręt czy jakiś zatrzask? bo boję się aby czegoś nie urwać aby coś później miało się telepać. Pozdrawiam Stefan

Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

stefan zafira1 pisze:Witam ! Padły w Zafirze A żarówki podświetlające wskaźniki. Dobrałem się do demontażu osłony wskaźników, lecz po wykręceniu widocznych wkrętów coś "trzyma" w lewym górnym rogu. Czy jest tam jakiś niewidoczny wkręt czy jakiś zatrzask? bo boję się aby czegoś nie urwać aby coś później miało się telepać. Pozdrawiam Stefan
A kratkę wyjąłeś ?? Tam jest śrubka.

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=132

gregorio__80

#5 Post autor: gregorio__80 »

:lol:

stefan zafira1

#6 Post autor: stefan zafira1 »

celius pisze:
stefan zafira1 pisze:Witam ! Padły w Zafirze A żarówki podświetlające wskaźniki. Dobrałem się do demontażu osłony wskaźników, lecz po wykręceniu widocznych wkrętów coś "trzyma" w lewym górnym rogu. Czy jest tam jakiś niewidoczny wkręt czy jakiś zatrzask? bo boję się aby czegoś nie urwać aby coś później miało się telepać. Pozdrawiam Stefan
A kratkę wyjąłeś ?? Tam jest śrubka.

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=132

Witam! Właśnie nie wiedziałem że pod kratką znajduje się wkręt, potem już poszło jak z płatka. Natomiast czy mógłbym coś sknocić przy demontażu zespołu wskaźników, czy nieszczęścia chodzą parami? Otóż dzisiaj chciałem zamknąć auto z pilota i okazało się że nie zamykają się drzwi lewe przednie (nie wciąga rygla). Zamykanie kluczem o.k. Czy coś poradzisz, czy szukać na forum? Pozdrawiam

gregorio__80

#7 Post autor: gregorio__80 »

Mam drażniący problem z zegarami otóż zdarzyło mi się to ze dwa razy latem kiedy umyłem auto na myjni i odpalałem potem silnik wszystkie wskazówki zanurkowały w dół z dziwnym brzęczeniem na 1-2 sekundy.Nie przejołem się tym bo potem wszystko wróciło do normy ale teraz przy obecnych mrozach zdarza się to często ale w przypadku kiedy TC podczas delikatnego ruszania zamuli silnik i on wtedy zgaśnie kolejny rozruch objawia się właśnie takim opadaniem wskazówek. Czasem zdarza się że po takim zduszeniu silnika trochę muszę pokręcić rozrusznikiem żeby zapalił ale to już inna historia.
Czy zdarza się wam coś takiego z zegarami?
I czy macie jakieś sugestie co do przyczyny bo nie wiem czy się martwić czy może ten typ tak ma?

sQcha

#8 Post autor: sQcha »

Ja tak mam jak akumulator siada. Jeśli masz tak w lecie po myjni, znaczy to, że masz gdzieś nieszczelność w elektryce i po myjni następuje zwarcie - efekt taki jakby akumulator nie dawał napięcia.

pele94

#9 Post autor: pele94 »

sQcha pisze:Ja tak mam jak akumulator siada. Jeśli masz tak w lecie po myjni, znaczy to, że masz gdzieś nieszczelność w elektryce i po myjni następuje zwarcie - efekt taki jakby akumulator nie dawał napięcia.
Ja mam taki sam efekt gdy siada mi akumulator. A jeśli dzieje Ci się tak po myjni to pewnie to co pisał sQcha jest jakieś zwarcie.

giant19s

#10 Post autor: giant19s »

Ewentualnie jak jest już na wykończeniu.
Mój ma już prawie 9 lat i też tak robi jak już siada albo jest zimno.
Podobnie robiło się u mnie w pracy z wózkiem widłowym. Wymieniliśmy akumulator na nowy i już nic podobnego się nie robi ;)

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#11 Post autor: marwisn »

Ja miałem poluzowany kabel masowy. Przy odpalaniu auta wskazówki "latały" i tak charakterystycznie brzęczały.

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#12 Post autor: firek »

Ja przychyle sie do kolegi marwisn, że to raczej kabel masowy, miałem w swojej Zosi podobne problemy zaraz po zakupie-nawet alternator wyladował u fachowców, a wszystkiemu był winien jakis mechanik który nie dokrecił śruby przy rozruszniku-TAM jest przykręcony kabel MASOWY. ;) Pozdrawiam

sQcha

#13 Post autor: sQcha »

Kabel masowy - ok, ale co do tego mam myjnia w lecie?

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#14 Post autor: firek »

sQcha, wilgoć i prąd jakos za soba nie przepadają. Lużny kabel i woda i prąd zamiast iść tam gdzie powinien powędrował w inną strone.

soczewa

#15 Post autor: soczewa »

Ja tez teraz tak mam. W lecie jest ok ale teraz zima i wskazowki skacza i wiem napewno ze to wina slabej baterii. Wez przeloz inna baterie i zobaczysz czy bedzie tak samo. Ja mowie ci ze to bateria

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”