zmiana tarcz zegarowych

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
samson

zmiana tarcz zegarowych

#1 Post autor: samson »

Witam i pytam. Czy rozbieral juz ktos element ze wskaznikami bo chce wymienic tarcze na biale ,a nie chce czegos polamac. :(

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#2 Post autor: marwisn »

Najwięcej roboty jest z ich wydostaniem (demontaż deski).

Rozebranie budzika to pestka.

1. zdejmujesz szkło - podważasz bodajże 5 zaczepów (ostrożnie bo są bardzo kruche - ja ułamałem 2 :/ )

2. zdejmujesz wskazówki - najlepiej podważyć widelcem (siedzą mocno i musisz się przemóc, bo wrażenie jest, że zaraz się połamią)

3. zdejmujesz ramkę zegarów - również na zaczepach

Same tarcze leżą luzem. Pozycjonują je specjalne kołeczki, a dociska ramka zegarów.

samson

#3 Post autor: samson »

Dzieki :piwo: a jak z montazem wskazowek maja jakies naciecia czy trzeba ich pozycje jakos zaznaczyc?

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#4 Post autor: marwisn »

Nie, wchodzą na wcisk. Pozycja musi być taka sama jak przy zdejmowaniu, żeby się odczyty zgadzały.

Ja zrobiłem fotkę na odpalonym silniku na której widać pozycję poszczególnych wskazówek na tarczach. Potem je też zakładałem na odpalonym silniku.

Temperaturę ustawiłem na op-coma poczekawszy, aż się auto nagrzeje do 90 stopni.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#5 Post autor: Harry200 »

Jeżeli ktoś ma OP-COM to tam jest opcja sprawdzania wyświetleń poszczególnych wskażników,wystarczy zadać wartośc w op-com i zapamiętać ile są wychylone wskazówki a potem to samo przy wkładaniu wskazówek..

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#6 Post autor: marwisn »

A to muszę sprawdzić :piwo:

Slavobeer

#7 Post autor: Slavobeer »

A mnie się trafiła Zafirka z białymi :D i siemi podoba.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”