[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)
-
kubutek
-
Szymon78
-
kubutek
nie - przy wymianie oleju nie wymienia się go.Szymon Jankowia pisze:wymienili ci filtr???
Według ASO Środula Sosnowiec nie go na wykazie części zamiennych (serwisowych).
Jeżeli chodzi dokładnie o koszty to: 143,74 za olej i 170,80 robocizna (koszt robocizny uwzględnia 15% rabatu z zimowej akcji serwisowej Opla)
Zrobiłem od wymiany trochę ponad 100 km. Generalnie nie widzę zasadniczej różnicy w działaniu skrzyni.
Subiektywnie oceniając mam wrażenie że trochę wolniej (płynniej) zmienia biegi - ale z tego co się dowiadywałem to na świeżym oleju w skrzyni to normalne zachowanie. Ale tak jak napisałem jest to subiektywne odczucie - nic się nie zmieniło w stylu, komforcie podróżowania.
-
Szymon78
-
kubutek
Przed postawieniem samochodu serwis informował, że na wymianę trzeba założyć około 4 litrów.
Na fakturze mam 3,7 litra.
Jeżeli chodzi o koszt oleju to jak pierwszy raz na początku października robiłem rozeznanie to podawali koszt 1 litra w okolicach 60 zł.
A jak umawiałem się na wymianę, to okazało się, że mają promocje i policzyli mi niecałe 40 za litr - miło z ich strony, bo nastawiłem się na całkowity koszt w okolicach 500 zł, a zapłaciłem 350.
p.s.
Kolejne kilkadziesiąt kilometrów i żadnych problemów.
Na fakturze mam 3,7 litra.
Jeżeli chodzi o koszt oleju to jak pierwszy raz na początku października robiłem rozeznanie to podawali koszt 1 litra w okolicach 60 zł.
A jak umawiałem się na wymianę, to okazało się, że mają promocje i policzyli mi niecałe 40 za litr - miło z ich strony, bo nastawiłem się na całkowity koszt w okolicach 500 zł, a zapłaciłem 350.
p.s.
Kolejne kilkadziesiąt kilometrów i żadnych problemów.
-
Szymon78
-
jaro9
-
Szymon78
ok 4 l. jednym spłynie mniej innym wiecej.. Mi przy wymianie powiedzieli ze 4,2l spłynęłlo i tyle samo wlali
wymiana samodzielna jest mozliwa ale dośc trudna..
1.dostęp
2. procedura (po zalaniu trzeba uruchomić auto i wrzucić D (koła musza sie krecic-wiec koła w górę).. i ciągle kontrolować stan.. jest jakaś miarka poziomu.. choc nie wiem gdzie dokładnie)
na VKP kto pisał ze wymieniał.. ale potrzeba dużo cierpliwości i kupa czasu...
w warsztacie to koszt 200-300pln z olejem licząc i 15-20 min roboty
wymiana samodzielna jest mozliwa ale dośc trudna..
1.dostęp
2. procedura (po zalaniu trzeba uruchomić auto i wrzucić D (koła musza sie krecic-wiec koła w górę).. i ciągle kontrolować stan.. jest jakaś miarka poziomu.. choc nie wiem gdzie dokładnie)
na VKP kto pisał ze wymieniał.. ale potrzeba dużo cierpliwości i kupa czasu...
w warsztacie to koszt 200-300pln z olejem licząc i 15-20 min roboty
-
Misiu_tg
-
kubik_CDTi
Jeszcze dopiszę,skrzynia to najdłużej przekłada 1wszy bieg ,dlatego z reguły 1dynkę trochę trzeba podgonić jeżeli włączamy się do ruchu lub przeskakuje się skrzyżowanie,jak automat ma żółwi bieg,czyli zaczyna się toczyć po puszczeniu hamulca.
dość sprawnie redukuje,kickdowna potrafi strzelić -3biegi.
W trybie sport chodzi bardzo sprawnie,no i zawszemożna bawić się ręcznie,na początku fajny bajer,potem się nie chce
.
Potem to już tylko przy bardzo ofensywnej jeździe.
Skrzynią jak się człowiek nauczy bez problemów steruje się gazem.
Nastawiona na ekonomie,przy spokojnej jeździe sprawdza się najlepiej i mało pali.
Pozdrawiam
dość sprawnie redukuje,kickdowna potrafi strzelić -3biegi.
W trybie sport chodzi bardzo sprawnie,no i zawszemożna bawić się ręcznie,na początku fajny bajer,potem się nie chce
Potem to już tylko przy bardzo ofensywnej jeździe.
Skrzynią jak się człowiek nauczy bez problemów steruje się gazem.
Nastawiona na ekonomie,przy spokojnej jeździe sprawdza się najlepiej i mało pali.
Pozdrawiam