[B]Oznaczenia na klapie
-
norbert_p
[B]Oznaczenia na klapie
Co oznaczają te dwie czerwone lirerki na klapie "TI"? Chodzi mi o kolor, bo widziałem, że nie wszystkie Zafirki to mają...
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 11:04 przez norbert_p, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Anony Mous
Czerwone "TI" oznaczają silnik Z19DTH (pochodzący od Fiata diesel 150 konny).norbert_p pisze:Co oznaczają te dwie czerwone lirerki na klapie "TI"? Chodzi mi o kolor, bo widziałem, że nie wszystkie Zafirki to mają...
A samo TI chyba oznacza Turbo Intercooler.
Więcej nt. oznaczeń tutaj.
-
Anony Mous
czerwona końcówka to silnik 150 konny, ale najważniejsza różnica to to, że jest 16 zaworowy z kolektorem który wcześniej czy później trzeba wymienić lub regenerować. Srebne 1.9 cdti to w 99.9% 120 konny silnik, 8 zawory, uważany za mniej awaryjny, ale właśnie tylko z uwagi na brak problemów z kolektorem. Samo cdti bez 1.9, to 100 konny silnik, ale ten sam co 120 konny, czyli 8 zaworowy. Zdarza się, że jednak jest oznaczenie 1.9 cdti np kolega tic0 ( http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=4415 ) a silnik 100 konny, dlatego napisałem 99.9%.
tu jest aniekita z oznaczeniami
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... oznaczenie
tu jest aniekita z oznaczeniami
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... oznaczenie
-
norbert_p
Mam jeszcze jedno pytanie. Na jednej ze strony z samochodami używanymi widziałem ZB, które miały z przodu światła przeciwmgielne po liftingu, a z tyłu światła sprzed liftingu (bez tych białych kloszy). Czy jest to możliwe czy auto było bite? Nie chce mi się dzwonić do sprzedającego, bo zapewne będzie coś kręcił.
I jeszcze jedno pytanie: Czy ZB mogą NIE MIEĆ ksenonów, a posiadać spryski na reflektorach? Czy może wszystkie ZB, które mają takie spryski i w środku pokrętło do regulacji wysokości świecenia reflektorów były bite z przodu? W linku właśnie taki przykład: auto ze spryskami i z tą w/w regulacją. Czy to normalne?
http://otomoto.pl/opel-zafira-2007-1-9- ... 38443.html
I jeszcze jedno pytanie: Czy ZB mogą NIE MIEĆ ksenonów, a posiadać spryski na reflektorach? Czy może wszystkie ZB, które mają takie spryski i w środku pokrętło do regulacji wysokości świecenia reflektorów były bite z przodu? W linku właśnie taki przykład: auto ze spryskami i z tą w/w regulacją. Czy to normalne?
http://otomoto.pl/opel-zafira-2007-1-9- ... 38443.html
-
norbert_p
-
Anony Mous
jak jest zaznaczone w vin'ie że to taxi? Co więc ma innego w wyposażeniu? Ciekawe, że auto jest z góry zamawiane jako taxi....u nas chyba tak nie ma...MieHor pisze:ZB z oferty była wyprodukowana 2007-02-23 w Bochum na rynek niemiecki jako taxi w wersji Enjoy, to co widać na zdjęciach jest zgodne z wyposażeniem wynikającym z VIN-u
-
Piotrek413
Auto może mieć spryskiwacze nie zależnie przy jakich lampach. To była opcja tak jak podgrzewane fotele czy PDC. Auto z normalnymi światłami ma zawszę regulację wysokości przednich lamp. Lampy ksenony zawsze mają spryskiwacze i automatyczną regulację wysokości.
Co do auta to jest na 100% TAXI ! Kierownica na nowo obszywana jakąś inną skórą, więc można sobie wyobrazić jak musiała być zużyta.
Nie jestem pewien ale chyba tu jest zastosowany pakiet zimowy
Czyli Podgrzewane fotele + spryskiwacze + (powinny być nawiewy na nogi w trzecim rzędzie)
Przyjrzyjcie się na obudowanie skrzyni biegów, jakieś dziury i blacha przykręcona. Więc coś tam wychodziło
Co do auta to jest na 100% TAXI ! Kierownica na nowo obszywana jakąś inną skórą, więc można sobie wyobrazić jak musiała być zużyta.
Nie jestem pewien ale chyba tu jest zastosowany pakiet zimowy
Przyjrzyjcie się na obudowanie skrzyni biegów, jakieś dziury i blacha przykręcona. Więc coś tam wychodziło
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
kaliope, podam tylko te kody które dotyczą samochodu, który fabrycznie wyszedł jako TAXI - ZB z oferty z takim wyposażeniem opuściła fabrykę:
OGA Z POJAZDEM SPECJALNYM OPLA
TFW OSPRZĘT DO TAXI, ZESTAW GŁOŚNOWÓWIĄCY NADAJNIKA RADIOWEGO
TQQ MOCOWANIA NA DACHU, ZNAK, TAXI, WERSJA 1
TQS TAKSOMETR, WEWN. LUSTERKO WSTECZNE
W6K WYKOŃCZENIE, WINYL
XP1 TAXI
Odnośnie koła kierownicy - fabrycznie była trójramienna z tworzywa
Na wyposażeniu jest pakiet zimowy (podgrzewane fotele przednie, kanał ogrzewania drugiego i trzeciego rzędu siedzeń)
OGA Z POJAZDEM SPECJALNYM OPLA
TFW OSPRZĘT DO TAXI, ZESTAW GŁOŚNOWÓWIĄCY NADAJNIKA RADIOWEGO
TQQ MOCOWANIA NA DACHU, ZNAK, TAXI, WERSJA 1
TQS TAKSOMETR, WEWN. LUSTERKO WSTECZNE
W6K WYKOŃCZENIE, WINYL
XP1 TAXI
Odnośnie koła kierownicy - fabrycznie była trójramienna z tworzywa
Na wyposażeniu jest pakiet zimowy (podgrzewane fotele przednie, kanał ogrzewania drugiego i trzeciego rzędu siedzeń)
-
Anony Mous
-
Anony Mous
Te poprawione kolektory też siadają. Kolega miał wymieniany kolektor w 2008 roku w ASO, i powiedzieli, ze zakałdaja mu właśnie ten poprawiony.... i wytrzymał 40 tys. Być może niestamowity pech....ale stres niewiarygodny...bo był po za domem i ledwei w trybie serwisowym dojechał do najblizszego ASO.cruyf pisze:No ale silniki po lutym 2007 miały już wprowadzoną modyfikację korygującą ten problem.kaliope pisze:czerwona końcówka to silnik 150 konny, ale najważniejsza różnica to to, że jest 16 zaworowy z kolektorem który wcześniej czy później trzeba wymienić lub regenerować
-
Anony Mous
-
norbert_p
-
Anony Mous
-
norbert_p