KOMPUTER POKŁADOWY

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
arash

#61 Post autor: arash »

byłe pilskie ... daleko od ciebie....:( wielkopolskie

luomei

#62 Post autor: luomei »

witam, byl juz podobny temat jednak nie dotyczy on mojego regionu.
Chcialbym zmienic jezyk w komputerze na polski albo przynajmniej ang wie ktos jak to zrobic samemu? albo gdzie w okolocach krk wgrywaja?

dziekuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#63 Post autor: BajBus »

nie chodzi o mnie.. akurat...
jak wielkopolskie to do kolegi MieHora masz bliżej, on u siebie aktywował zakładał komputer, wiec może Ci coś podpowie albo pomoże...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#64 Post autor: BajBus »

kolego jak język w komp to ten sam temat a że rejon inny to nie szkodzi...
bo jak każsy z tym samym problemem tyle że mieszkający w innym mieście będzie zakladał nowy temat to sie niezły balagan zrobi...

janek153624

#65 Post autor: janek153624 »

Potrzebuję instrukcji w języku polskim Zafira 2004 rok 20 diesel. Proszę o odpowiedź na adres e-mali janek153624@o2.pl
Z góry bardzo dziękuję.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#66 Post autor: MieHor »

Kolego janek153624, zanim napiszesz cokolwiek najpierw poszukaj - popatrz np. tutaj:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=15

KOPERNIK

#67 Post autor: KOPERNIK »

Opcja "szukaj " nie boli ani nie kopie ...także razimy używać wyszukiwarki przed napisaniem postu ..pozdrawiam i życzę miłych chwil spędzonych na forum...

arash

#68 Post autor: arash »

witam serdecznie kolegów... czy któś przerabiał lub bawił sie op comem na tyle żeby napisać mi dlaczego wszystko widzi oprocz wyświetlacza typu MID???

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#69 Post autor: BajBus »

coś dziwnego jest z tym twoim midem...
z tego co sie ostatnio dowiedziałem to możesz mieć wersję z nieuaktywnionym komputerem (bo takowe wypusty sie zdarzały, czyli mid ale działa jak tid)
a po 2gie sprawdź wiązkę idącą do mida, tak jak Ci kiedyś pisałem, czy on jest oryginalnie włożony, czy ktoś przerabiał instalację...

arash

#70 Post autor: arash »

możecie mi chociaz w skrucie napisać od czego zacząć z rozebraniem pulpinu żeby się dostać do mida??? dużo czsu to zajmuje???

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#71 Post autor: MieHor »

Kolego arash, zajrzyj tutaj:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=132
od trzeciego postu masz wszystko co i jak

banderaz

#72 Post autor: banderaz »

Kolego manetka od kompa jest połączona bezposrednio z midem. Za komunikację manetka - mid odpowiadają dwa piny + masa w kostce od mida, które, nie pamiętam teraz ale jak poszukasz w necie to znajdziesz. Jeśli masz wszystkie czujniki podłączone do mida to powinien on działać. Wiem bo sam zakładałem mida, kupiłem odpowiednia manetkę i pociągnąłem kabelki od manetki do mida, a że mialem wszystkie czujki to mid wskazuje co trzeba.

banderaz

#73 Post autor: banderaz »

Do radia powinny być podlączone trzy kostki, jedna z nich odpowiada za wyświetlanie komunikatów na wyświetlaczu, sprawdź ile kostek jest podłączonych od radia. Wyjmij radio ale nie odłączaj.

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#74 Post autor: BajBus »

a masz fabryczne radio? bo takie coś sie dzieje przy radiach innych niż fabryczne...

progan

#75 Post autor: progan »

Witam.
A więc wyjąłem radio (fabryczne). Nie udało się nie odłączając wszystkich kostek, ponieważ ramka radia jest mocno umocowana i trzeba było wyjąć radio z ramki. Okazało się, że górna kostka nie była zaczepiona o ramkę i podczas wkładania radia, luźna kostak została odepchnięta - czyli radio nie wskoczyło w ten wtyk. Zamocowałem więc kostkę i ponownie wsunąłem radio. Wyświetlacz już działa! Wprawdzie jeden (trzeci) blok nie wyświetla wszystkich ‘kosteczek’, ale już przynajmniej jest widoczna częstotliwość stacji. Czeka mnie jeszcze wyjęcie całego wyświetlacza (komputera) i sprawdzenie co jest z nim nie tak. Co ciekawe – radio nie zablokowało się – może jest jakiś dozwolony czas, po którym dopiero radio blokuje się i trzeba wpisać kod.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”