Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sprawdź w opcomie czy po ponownym podłączeniu tempomat jest odpalony
sprawdz manetkę - zamień z kimś lub sprawdź czy na pewno dobrze podłączona
bo czy odpalasz tempomat w czasie jazdy pow 30km/h nie trzeba pytać?
Po ponownym podłączeniu tempomat jest odpalony, sprawdzane przy prędkości pow 30km/h. Manetka nowa dzisiaj kupiona, z zamianą z kimś będzie problem.
Rozebrałem wszystko jeszcze raz i takie spostrzeżenia:
-od manetki idą 4 kable do wtyczki
-kabelek z auta ma tylko 2 kabelki, ale ma wtyczkę na 4
[ Dodano: Pią Lis 05, 2010 17:03 ]
Byłem u magika od łopli, był w temacie dobrze zorientowany i powiedział że trzeba doprowadzić te dwa brakujące kabelki. Zaśpiewał sobie za to 120zł.
Co myślicie o tej cenie
Witam!
W połowie stycznia czeka mnie dłuższy wyjazd więc chce odświeżyć temat tempomatu w mojej ZA.
Moje wcześniejsze posty w tym temacie i Wasze podpowiedzi niestety nie przyniosły rezultatu - tempomat nie śmiga.
Wtyczka jest i podłączona, po próbie odpalenia Techem-nici, podobno nie widzi tempomatu.
Na allegro znalazłem tempomat do ZA http://allegro.pl/item1356473574.html
Mam w związku z tym pytanie gdzie znajduje się owa skrzynka, sterownik?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2010, 16:19 przez kris77, łącznie zmieniany 1 raz.
Zafiry z silnikami diesla tempomat mają wbudowany w komputerze samochodu,nie maja jako takiego osobnego modułu,nie mam teraz przy sobie OP-COMa ale tam gdzieś była zakładka elektroniczny regulator predkośći włączony-wyłączony.Jak odpalasz samochód to MID ma komunikat żeby nacisnąć pedał hamulca,? włącznik ten ma podwójne styki jeden do świateł stopu a drugi do komputera żeby na przykład wyłączyć tempomat jak naciśniesz hamulec,no i jeszcze do sprawdzenia czy działa wyłacznik przy pedale sprzęgła.Napisz co wynikło ze sprawdzania styków to postaram się dalej pomóc...
A jak sprawdzić styki przy sprzęgle? Dużo tam grzebania bo trochę zimno a nie mam garażu. Jeżeli chodzi o program jakim było próbowane to najpierw auto-com a potem niby oprogramowanie techa w jakimś innym opakowaniu - chodzi o obudowę. Niestety nie wiem czy był to serwisowy czy jakiś inny? Podejrzewam, że nie był to serwisowy bo gość mówił że dopiero w styczniu będzie miał całego techa.
Nieznam takiego sprzętu jak Auto Com,gdybyś miał dostęp do OP-COM to mógłbym Ci po kolei wytłumaczyć jak sprawdzić styki bez rozłączania i jak załączyć Tempomat ( Cruise Control). Tak na szybko to przełącznik sprzęgła można sprawdzić miernikiem,tam są tylko dwa przewody.Styki w tym przełączniku normalnie są załączone,na początku spróbuj po prostu wypiąc wtyczkę ,zrobić zworkę we wtyczce i wtedy sprawdż czy tempomat działa..w Op-Com jest zakładka w której sprawdzić można działanie wszystkich styków na kierownicy,sprzęgła i hamulca.
A tym op comem można aktywować tempomat?
W czwartek czeka mnie prawie 700 km trasa i fajnie byłoby sprawdzić działanie tempomatu. Czy mógłbyś opisać co i jak sie robi na tym Op Comie. Jutro pojeździłbym po miejscowych magikach, może któryś ma op coma.
Z góry dzięki.
Op Com-em można aktywować tempomat,robiłem to jakiś czas temu koledze w Vectrze.
--Włączmy OP Com
--Wybieramy silnik
--Programowanie
--Konfiguracja wariantów programu
--Tempomat (Cruise Control)
przełączamy na ''występuje'
No i każemy programować'
Następnie przechodzimy w zakładę silnik wybieramy bloki pomiarowe i możemy przetestować wszystkie styki hamulca ,sprzęgła i przycisków w manetce przy kierownicy
--Wybieramy przełącznik hamulca 1 -nieaktywny
--przelącznik hamulca 2 -nieaktywny
--przełącznik sprzegła nieaktywny
Gdy ich naciskamy to zmieniają się na aktywny
Przełącznik układu regulacji prędkości jazdy wyświetlany stan "niewazny"
Wciskamy O -zmienia się na nieaktywny
Wciskamy I-zmienia się na R+O
Wciskamy R-zmienia się na O
I to byłoby chyba wszystko,Nie pamiętam dokładnie ale przy programowaniu Op Com będzie się chyba domagał kodu CAR PASS.Powodzenia
Fakt w OP COM wszystko widać co działa.
U mnie też nie działał tempomat i był właśnie problem z czujnikiem pedału hamulca, niby stop działał ale nie działała część odpowiadająca za tempomat (podwójny czujnik)
Niestety jak narazie sprawa tego tempomatu musi odejść na bok bo moja żona przed wczoraj miała stłuczkę - połamane lusterko - uroki zimy i naszych cudownych dróg. Siedziałem więc i kleiłem lusterko. Potraktowałem je poxiliną, mam nadzieję, że wytrzyma. A u mnie w mieście nikt nie ma OP-COMa. Jeden mechanik będzie miał wkrótce TECHa to może da radę. Bo skoro w OP-COM trzeba CAR PASS to odpada bo ja nie mam tej karty.
Jak tylko go ożywię to dam znać.
Tymczasem wszystkim forumowiczom wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku.