Problem z lewym pokrętłem na kierownicy

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Michagusia

Problem z lewym pokrętłem na kierownicy

#1 Post autor: Michagusia »

Witam
Mam problem z lewym pokrętłem na kierownicy - tym od komputera pokładowego. Od pewnego czasu działa prawidłowo jedynie przy wyłączonych światłach. Gdy światła włączę mogę jedynie włączyć BC przez przyciśnięcie pokrętła, ale nie mogę już wyzerować wskazania ani przełączać się między poszczególnymi odczytami.

Piotrek413

#2 Post autor: Piotrek413 »

Z tego co pamiętam był już na forum taki temat.
Wtedy wystarczyło ściemnieć podświetlenie deski tym pokrętłem obok włącznika świateł.

A czy czegoś takiego akcja serwisowa też dotyczy?

Piotrek413

#4 Post autor: Piotrek413 »

Wiem czego akcja opisywana w tym temacie dotyczy http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3395&start=30
Mi bardziej chodziło o to czy takie zachowanie wynika z wadliwego montażu CIM'u

Michagusia

#5 Post autor: Michagusia »

Dzięki za informację, zadzwonię do serwisu opla i spróbuję się czegoś dowiedzieć, choć w temacie była mowa o Zafirach z 2006 r a moja jest z 2007

kubutek

#6 Post autor: kubutek »

Piotrek413 pisze:Mi bardziej chodziło o to czy takie zachowanie wynika z wadliwego montażu CIM'u
Takie zachowanie wynika z wadliwego CIM-u. Najczęściej jest to usterka wiązki CIM.
Niestety Akcja Serwisowa dotyczy TYLKO niedziałającego sygnału dźwiękowego (klaksonu).
Przy usuwaniu usterki z ramach akcji Serwisy nie zajmują się niczym innym (na przykład pokrętłami na kierownicy).

Jedyne rozwiązanie to przyciemnić podświetlenie deski rozdzielczej.
Piotrek413 pisze:Wtedy wystarczyło ściemnieć podświetlenie deski tym pokrętłem obok włącznika świateł.

fiodork

#7 Post autor: fiodork »

Michagusia pisze:Mam problem z lewym pokrętłem na kierownicy - tym od komputera pokładowego. Od pewnego czasu działa prawidłowo jedynie przy wyłączonych światłach. Gdy światła włączę mogę jedynie włączyć BC przez przyciśnięcie pokrętła, ale nie mogę już wyzerować wskazania ani przełączać się między poszczególnymi odczytami.
miałem podobny problem. z ciekawości rozebrałem go przeczyściłem i potem złożyłem. do dziś działą nienagannie. żeby rozebrać wystarczy pociągnąć mocniej cały plastik w którym siedzi to pokrętło.

Piotrek413

#8 Post autor: Piotrek413 »

fiodork pisze:miałem podobny problem. z ciekawości rozebrałem go przeczyściłem i potem złożyłem. do dziś działą nienagannie. żeby rozebrać wystarczy pociągnąć mocniej cały plastik w którym siedzi to pokrętło.
Ale pokrętło się zacinało czyli wolniej odbijało wracało na swoje miejsce??
Czy zacinały się karty na komputerze??

Zdaje mi się że to pierwsze. Karty się zacinają prawdopodobnie przez to że napięcie do końca nie dochodzi. Jak będzie u mnie coś takiego występować to posprawdzam.

fiodork

#9 Post autor: fiodork »

Piotrek413 pisze: Ale pokrętło się zacinało czyli wolniej odbijało wracało na swoje miejsce??
Czy zacinały się karty na komputerze??

Zdaje mi się że to pierwsze. Karty się zacinają prawdopodobnie przez to że napięcie do końca nie dochodzi. Jak będzie u mnie coś takiego występować to posprawdzam.
pokrętło na kierownicy elegancko chodziło ale obracanie nim nie dawało żadnego efektu. problemem były prawdopodobnie styki (blaszki) wewnątrz.

Piotr
Bywalec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#10 Post autor: Piotr »

Ja również miałem takie problemy jak Michagusia i to mnie bardzo irytowało, gdyż występowało codziennie i kilkakrotnie w czasie jednej jazdy. Sposobem na to było wyłączenie świateł, ale cóż to za sposób jeżeli w czasie jazdy trzeba wyłączać światła aby zadziałało lewe pokrętło w kierownicy. Monitorek mam przyciemniony i to też ma znaczenie. W ostatnim 0,5 roku ta niedogodność występuje raczej sporadycznie. Znalazłem jednak inny sposób aby nie wyłączać świateł. U mnie wystarczy popukać (puk puk jak do drzwi) w kolumnę pod kierownicą i sterowanie pokręteł wraca do normy bez wygaszania świateł. Rzadko muszę puknąć trochę mocniej, choć w tym okresie gdy ta niedogodność pojawiała się codziennie to i czasami płaską ręką musiałem przywalić aby pokrętło chciało zadziałać. Teraz od dłuższego czasu jest OK.

Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

:(

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#12 Post autor: Bodek »

fiodork pisze:......miałem podobny problem. z ciekawości rozebrałem go przeczyściłem i potem złożyłem. do dziś działą nienagannie. żeby rozebrać wystarczy pociągnąć mocniej cały plastik w którym siedzi to pokrętło.
Mam to samo z lewą stroną, ale ściemnianie nic nie daje. Dobre jest to, że czasami działa, czasami nie, za to naciśnięcie prawie zawsze, nie przesuwają się tylko karty na wyświetlaczu.

Napisałeś, że trzeba pociągnąć ten plastik, nie wiem czy dobrze patrzyłem w książce "Sam naprawiam", ale tam było opisane wykręcenie od spodu śrubki, a następnie demontaż górnej części. Nie chciałbym czegoś urwać.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, 17:42 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

DaRek7

#13 Post autor: DaRek7 »

Bodek_K, a byłeś na akcji serwisowej z CIM?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#14 Post autor: Bodek »

Byłem, chociaż przed akcją tego nie miałem, a teraz się pojawiło :(
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

DaRek7

#15 Post autor: DaRek7 »

U mnie po akcji z CIM-em też kilka razy się to zdarzyło! Wyjmij poduszkę z kierownicy wykręć pokrętła i podociskaj wszystkie piny, ja tak zrobiłem i nigdy więcej problem się nie powtórzył! Koniecznie przed wyjęciem poduszki odłącz akumulator.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”