biała maż na bagnecie oleju!
Moderator: Sebu$
biała maż na bagnecie oleju!
witam, przy sprawdzaniu oleju po nocy stwierdziłem białą maź na bagnecie oleju, ponadto zaglądnąłem pod rurę powietrza przepustnicy do filtra powietrza i tam też ta biała maż występuje, tzn. i w rurze i w przepustnicy!!! co może być tego przyczyną???? dzięki za podpowiedzi!!!
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Stawiam na krótkie trasy i nie dogrzany silnik maż zatyka ci odpowietrzenie skrzyni korbowej stąd olej na bagnecie jak sie całkiem zatka (zamarznie) odpowietrzenie skrzyni korbowej to ci olej wyrzuci przez bagnet i wtedy będzie kłopot.Rada jest prosta na dobrą droge i przegonić ale porządnie auto.
Taka maż też sie robi jeżeli jest olej niskiej jakości,czyli wilgoć i olej to masło.
Taka maż też sie robi jeżeli jest olej niskiej jakości,czyli wilgoć i olej to masło.
No to musiałbyś go dobrze przegonić! Na krótkich dystansach auto cierpi a i silnik nie jest dostatecznie dogrzany. ja sam się trochę zdziwiłem bo raz na tydzień kontroluję olej i na korku miałem kawę z mlekiem. powązałem fakty że też robiłem krótkie dystanse. Dobrze go przegoniłem i problem znikł.
Pozdrawiam i życzę by tylko obyło się na strachu.
Pozdrawiam i życzę by tylko obyło się na strachu.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Zawsze w samochodach przy krótkich przebiegach mozna zauważyc białą maż na korku wlewu oleju,bagnecię .Tak jak napisali poprzednicy jeżeli nie ubywa Ci płynu ani nie pojawia się olej w zbiorniczku wyrównawczym to niema sie czym martwić..A do kolektora ssacego jest podłączony wąż odpowietrzenia skrzyni korbowej.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Odpowietrzenie tak jak napisał marian07 musisz sprawdzić,jeżdzisz na krótkich odcinkach i rzeczywiście po wystygnięciu auta wilgoc w przewodach może zamarznąć i ciśnienie w skrzyni korbowej uszkodzi uszczelnienia wału..marian07 pisze:Sprawdź odmę, jeśli się przytkała to podobne objawy miałem w Vectrze. Po przedrożnieniu jej objawy znikły. O tyle niebezpieczne że jak ją dodatkowo mróz całkiem zaślepi to może simmer na wale wyrzucić.