to wszystko na temat ........dziękuje i DO SIEGO ROKU
Spalanie postojowe zafira
-
buszmen72
panowie sprawa wygląda tak......Zośkie 2005 150KM mogą nie posiadać filtra DPF możma to sprawdzić na tabliczce przy drzwiach ,ja mam Zośie 2006 150KM i posiadam dpf więc spalanie postojowe jest 0.9 na rozgrzanym silniku szwagier posiada 2005 150KM bez dpf i spalanko 0.6
-
Szymon78
no to co kolego buszmen72 odpowiesz na to:
ja mam Zośke B z 10.10.2005r z DPF i mam spalanie na rozgrzanym silniku 0,5-0,6l/h
generalnie z tego co sie orientuje w ZB zasosowanie DPF-a zaleząło tylko od kraju docelowego. W 2005 roku była to nowinka techniczna montowana opcjonalnie (niektóre kraje w standardzie) Moja Zosia to Francuzka
ja mam Zośke B z 10.10.2005r z DPF i mam spalanie na rozgrzanym silniku 0,5-0,6l/h
generalnie z tego co sie orientuje w ZB zasosowanie DPF-a zaleząło tylko od kraju docelowego. W 2005 roku była to nowinka techniczna montowana opcjonalnie (niektóre kraje w standardzie) Moja Zosia to Francuzka
Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, 13:28 przez Szymon78, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Anony Mous
-
DD
Potwierdzam. U mnie takie samo spalanie na postoju przed wycinką DPF-a i po wycince. Myślę że to indywidualna wypadkowa kilku składowych - np. obciążenie odbiornikami elektrycznymi, opory pracy sprężarki klimy i alternatora, soft, temperatury, czujniki temperatur (nawet temp. paliwa jest uwzględniana do ustawienia dawki wtrysku - u mnie czujnik walnięty więc jest cały czas minus 40*).Marki pisze:DPF nie ma wpływu na średnie spalanie na postoju...pod warunkiem,ze się nie wypala
-
Szymon78
na 100% mam DPF.. w końcu mam Zosie od ponad roku i juz przewód DPF-a sam naprawiałem...
potym na drzwiach masz oznacznei 0,5 i 1,2 ( an ie jak pisałeś 01, i 0,5)
na 100% mam DPF.. w końcu mam Zosie od ponad roku i juz przewód DPF-a sam naprawiałem...
potym na drzwiach masz oznacznei 0,5 i 1,2 ( an ie jak pisałeś 01, i 0,5)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, 13:30 przez Szymon78, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Anony Mous
...i chyba najważniejsze - stan wtryskiwaczy a co za tym idzie dawki korekcyjne wtryskiwanego ON.DD pisze: Potwierdzam. U mnie takie samo spalanie na postoju przed wycinką DPF-a i po wycince. Myślę że to indywidualna wypadkowa kilku składowych - np. obciążenie odbiornikami elektrycznymi, opory pracy sprężarki klimy i alternatora, soft, temperatury, czujniki temperatur (nawet temp. paliwa jest uwzględniana do ustawienia dawki wtrysku - u mnie czujnik walnięty więc jest cały czas minus 40*).
-
Szymon78
-
buszmen72
-
Anony Mous
-
buszmen72
-
Anony Mous
Gdybyś wiedział na jakiej zasadzie działa DPF to pewnie pytania by nie było.DPF to urządzenie (wynalazek pseudo ekologiczny moim zdaniem),który nie ma żadnego wpływu na średnie spalanie na postoju - oczywiście gdy nie jest wypalany.W czasie normalnej pracy filtr w żaden sposób nie obciąża silnika,bo czuwa nad tym elektronika....czujnik lub czujniki różnicy ciśnień(w zależności od wersji) i stopnia nasycenia filtra.Różnica jest wielka w czasie gdy filtr jest regenerowany i pisaliśmy o tym setki postów.
Powodów w różnicy średniego spalania na postoju między Twoim autem a znajomego poszukałbym najpierw od sprawdzenia fejsem dawek wtryskiwanego ON na poszczególnych wtryskiwaczach oraz samych wtyczek do nich.Zresztą jeśli ma to dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie w różnicy spalania na postoju rządu 0.2-0.3L/h.
Powodów w różnicy średniego spalania na postoju między Twoim autem a znajomego poszukałbym najpierw od sprawdzenia fejsem dawek wtryskiwanego ON na poszczególnych wtryskiwaczach oraz samych wtyczek do nich.Zresztą jeśli ma to dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie w różnicy spalania na postoju rządu 0.2-0.3L/h.
-
DD