bez obrazy, ale: jak zapytasz w sklepie metalowym to pewnie nie, ale w motoryzacyjnym to musiałbyś trafić na totalnego ignoranta, żeby nie załapał o co chodzi...kalahann pisze:Co mam kupić o co zapytać w sklepie. Kabel i klema zrozumieją o co mi chodzi?
Mocno grzeje mi sie kabel plus"+" od akumulatora
Moderator: Sebu$
-
dejna
-
sobit
-
Cezar
-
waldek33
Niestety też czeka mnie wymiana kabla od alternatora do aku....bo mam spadek ładowania. Na alternatorze 14V a na akumulatorze 13.5 i grzeje się kabel. Pytanie do kolegi który, wymieniał ten kabel... Czy zamieniał ten kabel w wiązce czy tylko odpiął stary (zaizolował) i nowy jest "luzem". Jeśli rozbierałeś wiązkę to czy jest to dużo roboty?
-
sobit
Ja kabla nie wymieniałem. Jak dobrze pomierzyłem, to okazało się, że spadki napięcia są n klemach. Jak się dobrze ustawiło to miernik pokazywał do 14,2V a jak źle to nawet 13V. No, a jak się kabel grzej to, wydaje mi się, że będzie ta sama sytuacja. Najlepiej wbić miernik za klemami, przebijając się przez izolację. Wtedy będzie wiadomo... Co do samej wymiany, może brakować kabla. U mnie z ledwością starczyło.. A tamta masa przykręcona w prawy górnym rogu, jest jakąś dodatkową, a nie główną. Przynajmniej tak mi się wydaje.
-
olo018
-
zymek
-
olo018
Zafcia zrobiona ,klema nowa ,i od razu jest różnica przy zapalaniu kręci pięknie i podczas tzw przegazówki nie przyciemnia się oswietlenie wnętrza,i ładowanie jak się patrzy 14,2V a było 13,1V.
I nasuwa się spostrzeżenie ,trzeba kontrolować co jakiś czas trzeba sprawdzać tą klemę ,bo może się coś zjarać .
I nasuwa się spostrzeżenie ,trzeba kontrolować co jakiś czas trzeba sprawdzać tą klemę ,bo może się coś zjarać .
-
olo018
-
buli
-
hp111
-
twardypt91
Tak z ciekawości sprawdziłem u siebie po przejechaniu 100 km. Generalnie wszystko ciepłe od silnika, ale nie parzy (biegun akumulatora ciepły - normalne prawda?) Sprawdziłem napięcie: 12.69 V na biegunach i przed klamrą. A jak się dostać do alternatora bym mógł zmierzyć jakie daje on napięcie? Porównam sobie ile jest na nim i na akumulatorze przy włączonym silniku.
-
hp111