Klamka drzwi - jak jest mocowana do zamka
Moderator: Sebu$
Klamka drzwi - jak jest mocowana do zamka
Witam.
Jak jest mocowana klamka zewnętrzna drzwi do zamka ?? Bo nie wiem czy mi zamek zamarzł czy też coś się stało z połączeniem klamka - zamek.
Od wczoraj nie mogę otworzyć drzwi pasażera z tyłu po lewej stronie Najgorsze jest to że mam włączoną ochronę przed otwarciem drzwi od środka więc jeżeli nie zamarzł zamek to będę miał big problem.
Jak jest mocowana klamka zewnętrzna drzwi do zamka ?? Bo nie wiem czy mi zamek zamarzł czy też coś się stało z połączeniem klamka - zamek.
Od wczoraj nie mogę otworzyć drzwi pasażera z tyłu po lewej stronie Najgorsze jest to że mam włączoną ochronę przed otwarciem drzwi od środka więc jeżeli nie zamarzł zamek to będę miał big problem.
NO mam taką nadzieję że to tylko powód mrozu. Zresztą moja Zosia jest w Włoch i to jej pierwsza zima Biedaczka nie przywykłaboogoo pisze:Kolego przegoń auto z 30 km i załącz pełne ogrzewanie-powinno odmarznąć.Albo zostaw auto w ciepłym garażu.Jak byłem na nartach to przy minus 15 miałem podobnie i martwiłem się, czy po powrocie czeka mnie naprawa drzwi.W przerwie podróży odtajało.
Niestety w moim garażu się nie mieszczę, a dłuższa trasa jakoś się nie zanosi. Na weekend ma być odwilż więc może sprawa się wyjaśni
Narazie dam sobie spokój. Poczekam do odwilży.MieHor pisze:Możesz spróbować podgrzać klamkę gorącym powietrzem, np. suszarką do włosów albo opalarką. Jeśli powodem zmartwienia jest mróz, powinno odpuścić, ale ostrożnie z temperaturą żeby nie narobić sobie kłopotu jeszcze z lakierem
Martwię się tylko tym aby to był zamek zamarznięty, a nie zepsuty, bo nie uśmiecha mi się zdejmowanie tapicerki przy zamkniętych drzwiach.
Ja mam ten sam problem z tylnymi drzwiami od strony pasażera. Jak ciągnę za klamkę to to wrażenie jak by nie była połączona z mechanizmem.
Na 100% zamarznięte. Jak mi odmarzło pierwszy raz to przeczyściłem zamek i przesmarowałem (WD-40). Niestety nic to nie dało i znowu przymarzły.
Macie może jakiś sprawdzony patent na zabezpieczenie drzwi przed takimi sytuacjami.
Na 100% zamarznięte. Jak mi odmarzło pierwszy raz to przeczyściłem zamek i przesmarowałem (WD-40). Niestety nic to nie dało i znowu przymarzły.
Macie może jakiś sprawdzony patent na zabezpieczenie drzwi przed takimi sytuacjami.
Miałem to samo z lewymi jak i prawymi.Jak sie okazało najmocniej zamarzły na uszczelce u góry ponieważ woda z dachu zrobiła swoje na mrozie .Odmarzły mi dopiero po przejechaniu około godziny w korkach po mieście.Wstepnie wyglądało to identycznie klamka niby działała a drzwi nawet nie drgnęły wiec chyba tylko nagrzać i czekać pozostało.
Auto dwa dni stało, więc poszedłem je trochę zagrzać i odśnieżyć. Łapie za klamkę i o dziwo drzwi bez problemu się otworzyły.
Obejrzałem sobie dokładnie rejon zamka i okolice. Wydaje mi się, że problemem jest wilgoć (deszcz, śnieg) zalegające na powierzchni karoserii, do której mocowane jest ucho na którym zatrzaskuje się zamek.
Wytarłem wszystko do sucha i zobaczę co się będzie działo.
Obejrzałem sobie dokładnie rejon zamka i okolice. Wydaje mi się, że problemem jest wilgoć (deszcz, śnieg) zalegające na powierzchni karoserii, do której mocowane jest ucho na którym zatrzaskuje się zamek.
Wytarłem wszystko do sucha i zobaczę co się będzie działo.