czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
pzab

czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy

#1 Post autor: pzab »

Jestem posiadaczem zafirki B 2006 rok mam pytanie czy wszystkie zafiry sa standardowo wyposarzone w czujnik braku płynu do spryskiwaczy. Jak sprawdzic czy mam go w swoim samochodzie.
kicaj

#2 Post autor: kicaj »

czujnik plynu spryskiwaczy to chyba wszystkie mialy...
najprosciej sprawdzic to wypsikac plyn i zobaczyc co sie dzieje...
pzab

#3 Post autor: pzab »

własnie dzisiaj wypsikałem do zera i nic się nie zapala
TUX

#4 Post autor: TUX »

ja bym nie zajmował się szukaniem kontrolki tylko poszukał bym płynu do dolania :P

- dobrze, że nie mam w Z tylu kontrolek, bo nie miał bym czasu na kierowanie :D
kicaj

#5 Post autor: kicaj »

TUX pisze:dobrze, że nie mam w Z tylu kontrolek, bo nie miał bym czasu na kierowanie :D
ale wiesz - ja sie nie musze przejmowac plynem, jak kontrolka swieci znaczy ze plyn niedlugo sie skonczy i czas kupic... nie musze zawsze ze soba wozic...

pzab, patrz instrukcja 1-18, czujnik poziomu cieczy chlodzacej i spryskiwaczy w standardzie...
fiodork

#6 Post autor: fiodork »

witam.
a mnie wkurza info o niskim poziomie plynu do spyskiwaczy.
gdyby pojawial sie tylko przy uruchomieniu ale on potrafi bombardowac
co 5 minut w czasie jazdy a zeby cos zmienic na komputerku lub w radiu to trzeba
za kazdym razem nacisnac potwierdzenie zapoznania sie z komunikatem.

pozdrawiam
mandaloszka

#7 Post autor: mandaloszka »

Chociarz mam zbiornik plynu 4,5 litra to zawsze wydaje mi sie ze jest on dziurawy.Przy kazdym umyciu szyby automatycznie sa spryskiwane przednie lampy.
Jednego razu pokonalem dystans 650 km w bardzo zlych warunkach,choc auto spalilo 38 litrow oleju(niewiele) to dwa razy zalewalem do pelna zbiornik spryskiwaczy(ok.9 litrow).
Te Zafiry chyba juz tak maja.
kicaj

#8 Post autor: kicaj »

mandaloszka, bo masz xenony a tu za kazdym spryskaniem przedniej szyby reflektory tez sa spryskiwane...
czyli co najmniej 2 razy tyle co ja...
sQcha

#9 Post autor: sQcha »

kicaj pisze:mandaloszka, bo masz xenony a tu za kazdym spryskaniem przedniej szyby reflektory tez sa spryskiwane...
czyli co najmniej 2 razy tyle co ja...
Tylko, że my mamy 2,5 l zbiornik, a w autkach z xenonami jest prawie 2x większy.
kicaj

#10 Post autor: kicaj »

sQcha pisze:ylko, że my mamy 2,5 l zbiornik, a w autkach z xenonami jest prawie 2x większy.
tyle ze strumien na lampy jest chyba wiekszy...
Lorry

#11 Post autor: Lorry »

No więc tak:

W ZB przy xenonach jest 4,3l pojemności.
fiodork pisze:a mnie wkurza info o niskim poziomie plynu do spyskiwaczy.
gdyby pojawial sie tylko przy uruchomieniu ale on potrafi bombardowac
o to chodzi, bądź co bądź to jeden z płynów eksploatacyjnych, który w takich warunkach wplywa na bezpieczeństwo. ;)

mandaloszka, zainwestuj w spryskiwacze z Insignii, o wiele mniej żreją wtedy xenony (sprawdzone osobiście), ale trzeba też mieć odpowiednią technikę używania spryskiwacza. Najpierw króciutko raz i gitara. Nie trzeba długo trzymać wajchy, bo wtedy leje tez na lampy, tylko tak króciutko ;) Przy starych jak trzeba sporo zmyć to trza długo cisnąć i wali wtedy też na lampy, przy mgłówkach z Insignii jest błyskawicznie, naprawde polecam ;)
miałczyk76

#12 Post autor: miałczyk76 »

Jak ktoś nie ma takiego czujnika to można sobie założyć :D Nawet jak nie ma do tego wiązki :P Ja nie miałem wiązki i czujnika a teraz mam :lol: Bez TECH2 się nie obejdzie bo trzeba aktywować :/ Przy okazji TECH 2 można ustawić by tak szybko się nie włączały spryski lamp
Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

miałczyk76 pisze:Jak ktoś nie ma takiego czujnika to można sobie założyć :D Nawet jak nie ma do tego wiązki :P Ja nie miałem wiązki i czujnika a teraz mam :lol: Bez TECH2 się nie obejdzie bo trzeba aktywować :/ Przy okazji TECH 2 można ustawić by tak szybko się nie włączały spryski lamp
na ile Cię ASO skasowało za czujnik i aktywację?
miałczyk76

#14 Post autor: miałczyk76 »

robiłem poza aso :) Czujnik na ALEGRANDO 32zł ,wiązka na szrocie 20 zł,piny do skrzynki 2,5 zł sztuka ( z tym był największy problem )Na TECH 2 do miejscowego znachora koszt 50zł bo miałem jeszcze pare innych rzeczy do aktywacji :lol:
chris

#15 Post autor: chris »

ja ma zafirę z 2007 roku i kicha nie ma czujnika płynu spryskiwaczy płyn się kończy i nic nie wyskakuje :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”