Silnik 1.8 problem.

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
adas27711

Silnik 1.8 problem.

#1 Post autor: adas27711 »

Witam wszystkich od pewnego czasu mam problem z moja zafira mianowićie podczas przyszpieszania na każdym biegu jest słyszalne buczenie metaliczne ...cos podobnego jakby poluzowana osłona itd.Może miał ktoś taki podobny problem?
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#2 Post autor: firek »

otwórz maske i sprawdz czy osłna kolektora wwydechowego sie nie poluzowała ;)
Woytas

#3 Post autor: Woytas »

lub spójrz jeszcze na zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego, z tyłu tego zbirnika jest zaczep, który lubi się wyłamywać i zbiorniczek wydaje takie dźwięki (tak było u mnie).
pozdr
David

#4 Post autor: David »

u mnie z kolei takie buczenie powoduje urwany spodni zaczep od obudowy filtra powietrza, od strony zderzaka, sprawdź może to cos podobnego
smaru

#5 Post autor: smaru »

u mnie przy przejsciu miedzy 1500-2000 obr jest glosniejsze buczenie-jakby rezonans - sprawdzalem juz zbiornik wyrownawczy - uchwyt wyglada ok choc ma tendencje do wysuwania sie z tego tylnego zaczepu-blaczki wlasnie. poza tym obudowa filtra powietrza tez jest ok - wydech niby tez super takze nie wiem skad sie to bierze. Czytalem tez ze czasem lacznik elastyczny wydechu powoduje takie efekty - ale u mnie podobno jest ok....
takze tez caly czas sie nad tym zastanawiam....
Woytas

#6 Post autor: Woytas »

smaru pisze:uchwyt wyglada ok choc ma tendencje do wysuwania sie z tego tylnego zaczepu-blaczki wlasnie
u mnie tak się właśnie działo jak się wysunął to buczało, jak posadziłem na miejsce to cisza....w końcu kupiłem nowy zbiorniczek i mam spokój
smaru

#7 Post autor: smaru »

tylko ze u mnie on nie wysuwa sie calkiem - przynajmniej do tej pory nie zauwazylem tego - sprawdzalem go kilka razy i wysuwal sie tylko troche - zrobie fote tego jutro to zobaczysz czy on powinien tak wygladac - jedna czesc tej wsuwki jest dluzsza - gorna krotsza - niewyglada jakby cos bylo urwane...
Woytas

#8 Post autor: Woytas »

smaru, nie twierdzę, że to musi być Twoja usterka ;) , może jak Ci to pomoże to jeszcze jednym objawem dotyczącym tego uchwytu w zbiorniczku było to, że jak odpalałem auto to przy rozruchu było słychać takie brzęczenie jakby poducha była do bani lub przy jeździe na wstecznym :/ ( kiedy silnik wpadał w większe wibracje) .
smaru

#9 Post autor: smaru »

u mnie przy odpalaniu nie ma efektow dodatkowych - za to przy cofaniu costam delikatnie brzeczy - a najbardziej przy ruszaniu pod gore gdy potrzeba gazu wiecej dodac...
jak pogoda pozwoli to obejrze dokladnie to jutro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”