Wyciek płynu chłodzącego z układu chłodzenia
Witamm
Podepne sie do tematu, zby nie zakladac nowego. U mnie jest podobnie, jak pisal kilka postow wczesniej Piotr. Ubywa mi plynu i na zewnatrz czuc specyficzny zapach, tak jakby kapalo gdzies i odparowywalo. Plynu ubywa zdecydowanie wiecej przy jezdzie w miescie, a wiec gdy silnik sie bardziej nagrzewa. Na trasie moge przejechac 2000 km. i praktycznie nic nie ubedzie, a w miescie dolewam co kilkaset kilometrow. Nie moge cholerstwa znalesc.
Macie jakis pomysl ?
Pozdrawiam
Pawel
Podepne sie do tematu, zby nie zakladac nowego. U mnie jest podobnie, jak pisal kilka postow wczesniej Piotr. Ubywa mi plynu i na zewnatrz czuc specyficzny zapach, tak jakby kapalo gdzies i odparowywalo. Plynu ubywa zdecydowanie wiecej przy jezdzie w miescie, a wiec gdy silnik sie bardziej nagrzewa. Na trasie moge przejechac 2000 km. i praktycznie nic nie ubedzie, a w miescie dolewam co kilkaset kilometrow. Nie moge cholerstwa znalesc.
Macie jakis pomysl ?
Pozdrawiam
Pawel
- diabolog
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Miesiąc temu spotkał moją Zosię ten sam problem. Uszkodzenie pod wentylatorem, oparł się o chłodnicę i dopiero po poluzowaniu wentylatora okazała sie dziura. Zakup za 850 nissensa zgodnie z katalogiem do automatu. Firma z Poznania "Car Center
" dostawa kurierem na drugi dzień. Można potargować.
Wymiana to trochę zabawy. u mnie trzy chłodnice razem skręcone do tego automat, czyli dolewka oleju do skrzyni, to trzeba wiedzieć gdzie i ile. Jak masz czas to można samemu.Jest zabawa.
" dostawa kurierem na drugi dzień. Można potargować.
Wymiana to trochę zabawy. u mnie trzy chłodnice razem skręcone do tego automat, czyli dolewka oleju do skrzyni, to trzeba wiedzieć gdzie i ile. Jak masz czas to można samemu.Jest zabawa.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2010, 09:06 przez diabolog, łącznie zmieniany 1 raz.
Zastawa 1100p 55KM; Daewoo lanos 1,5 16V 100KM; ZB 1,9 CDTi 150KM; a co potem ????
Niestety to prawda .U mnie jak zaczęły się mrozy wyciekało ok.pół zbiorniczka na dobę.
Jak zobaczyłem różowe plamy na śniegu nie miałem już wątpliwości. Mechanik stwierdził wyciek z dziurawej chłodnicy.Wymiana to koszt od 600 zł(wraz z chłodnicą) wzwyż.Do kolegi WEZYR: podjedz pod śnieg przodem samochodu,świetnie widać plamy cieczy chłodzącej jeśli jest wyciek.
Jak zobaczyłem różowe plamy na śniegu nie miałem już wątpliwości. Mechanik stwierdził wyciek z dziurawej chłodnicy.Wymiana to koszt od 600 zł(wraz z chłodnicą) wzwyż.Do kolegi WEZYR: podjedz pod śnieg przodem samochodu,świetnie widać plamy cieczy chłodzącej jeśli jest wyciek.
i mnie czeka chyba wymiana (choc narazie nie zlokalizowałem wycieku (narazie widze malutki ślad na ziemi a ze zbiorniczka wyjechało prawie wszystko-w ciągu 3 miesięcy)
Wyciek pewnie malutki ale jest.
Koledzy a jak odkryliście wyciek z chłodnicy to slady kapania mieliscie z przodu auta pod chłodnica czy wogole gdzies indziej... ja mam dokładnie pod skrzynią biegów (tak mniejwieciej) ale mam osłone silnika od spodu i to moze być zgubne.
Tyle ze auto stoi przodem troche w dół wiec na chłodnice mi to nie wygląda.
[ Dodano: Wto Mar 01, 2011 07:56 ]
uff.. falstart.. płynu mam OK (nic nie ubyło) poprostu kolor zbiorniczka jest taki sam jak czynnika a mam go dokładnie na wysokości szwu zbiornika i nie było widac.
Narazie obserwuje skad plamka pod autem.-- choc wczoraj po zakończeniu trasy i porannej kontroli NIC nie było.
Wyciek pewnie malutki ale jest.
Koledzy a jak odkryliście wyciek z chłodnicy to slady kapania mieliscie z przodu auta pod chłodnica czy wogole gdzies indziej... ja mam dokładnie pod skrzynią biegów (tak mniejwieciej) ale mam osłone silnika od spodu i to moze być zgubne.
Tyle ze auto stoi przodem troche w dół wiec na chłodnice mi to nie wygląda.
[ Dodano: Wto Mar 01, 2011 07:56 ]
uff.. falstart.. płynu mam OK (nic nie ubyło) poprostu kolor zbiorniczka jest taki sam jak czynnika a mam go dokładnie na wysokości szwu zbiornika i nie było widac.
Narazie obserwuje skad plamka pod autem.-- choc wczoraj po zakończeniu trasy i porannej kontroli NIC nie było.
Kurcze i u mnie cieknie , zastanawiam się tylko zkąd wzieliście takie niskie ceny tych chłodnic skoro w intercarsie kosztuje do automatu 1400 !!
http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic ... le=1&wsk=O
Może macie namiary na tańsze ale nie gorsze ??
T.
http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic ... le=1&wsk=O
Może macie namiary na tańsze ale nie gorsze ??
T.