usterki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
fijol4

usterki

#1 Post autor: fijol4 »

witam od niedawna jestem posiadaczem zafiry 2005 rok. auto fajne ale ma pare usterek które mnie denerwują i czy da się coś na to poradzić mianowicie po pierwsze nie działa klakson i pokrętło lewe na kierownicy nie da się nim przeżucać stron ale da śie wejść w komputer przez naciśnięcie, dalej drzwi pykają na ogranicznikach tylko od strony kierowcy trochę drażni, często zamarza zamek tylnej klapy, no i spalony zamek od drzwi lewy tył ale tu jestem na etapie kupna drugiego a i jeszcze jedno pytani czy są z tyłu głośniki w drzwiach bo po ustawieniu radia na tył nic nie gra z przodu są cztery.zacina się też pokrętło na kierownicy od głośniości radja ale poi walnięciu ręką jest ok dodam że mam wersję cosmo za informację z góry dziękuje i pozdrawiam
lordwoj

#2 Post autor: lordwoj »

fijol4 pisze:nie działa klakson i pokrętło lewe na kierownicy nie da się nim przeżucać stron ale da śie wejść w komputer przez naciśnięcie
Kolego przyciemnij troszke zegary i będzie wszystko działać :) Ten typ tak ma :)

Szerokości :driver:
Szymon78

#3 Post autor: Szymon78 »

kolego poszukaj troche na forum.. sporo tematów wyjasnionych w innych postach... najłatwiej uzyj szukajki

1. klakson+rolka BC to wina CIM-a (czasem działa ściemnienie podświetlenie deski - aktualnie w oplu jest akcja serwisowa na CIM-ie poprawiająca działanie klaksonu
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=30
2.drzwi pykają przez zuzyty ogranicznik. wystarczy ponoć obrócić (odkręcasz 2 nakrędki 8mm przy ograniczniku w drzwiach i odwarcasz o 180 i skręcasz - czasem pomaga) lub kupic nowy (coś kolo 150pln w ASO)
3. zamarzajaca klapa drzwi to masz oddzilny temat: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c158#73955
4. problem z zamkiem moze takze wynikac z uszkodzenia wiązki kabli mjiędzy drzwiami a budą
5... brak dzwięku w głosnikach drzwi potwierdza uszkodzenie wiązki kabli...
6. zacinające sie pokrętło .. patrz punkt 1.
fijol4

#4 Post autor: fijol4 »

dzięki za podpowiedzi czytałem coś na forum o tych cimach ale narazie dlamnie to czarna magia, a co do zamka to mechanik rozbierał boczek o drzwi i wyjąl zamek i powiedział że sie spalił ale zapomniałem go zapytać o te głośniki. pozdrawiam

[ Dodano: Pon Sty 03, 2011 19:48 ]
a tak z ciekawości to jak się sprawdza tę wiązkę że jest uszkodzona?może faktycznie nie potrzebnie kupie zamek już sam nie wiem ale z doświadczenia wiem że jak chodzi o kable to jest niezły nocnik :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”