ustawienie sprężyn przedniego zawieszenia?
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira A OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
ustawienie sprężyn przedniego zawieszenia?
niedługo wymieniam przednie amorki. zastanawiam się nad osadzeniem ustawieniem sprężyny w kolumnie mc-phersona. dolne ustawienie jest oczywiste-jest specjalny występ w gnidzie amortyzatora, ale zagadką jest dla mnie czy jest jakiś znak,etc pomagający ustawić-spasować sprężynę z górnym gniazdem-podporą /elementem w którym jest łożysko kolumny/. miałem w ręku górna podporę sprężyny z łożyskiem nie jest ona symetryczna / płaszczyzna podparcia sprężyny nie jest prostopadła do osi amortyzatora/ i nie widziałem żadnego znacznika. szukałem w "sam naprawiam", ale jest tylko info o dolnym znaczniku. byłbym zobowiązany za wszelkie info. z góry dzięki za pomoc
-
- Przeglądacz
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira A OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
wg. mnie niestety nie ma pełnej jednoznaczności ,w którym miejscu górnego oparcia ma się znaleźć początek zwoju sprężyny.podbiel pisze:No sprężyny raczej inaczej nie założysz, bo jej nie skręcisz. Jak ustawisz na dole to na górze też musi tak być. Górnego mocowania też chyba nie da się zamontować inaczej więc jedno z drugiego jasno wynika.
Witam wszystkich jestem nowym posiadaczem Zosi i mam takie zapytanie . Wymieniłem amortyzatory na Bilsteina b4 i sprężyny firmy GH ponoć wzmocnione ,wymiana była spowodowana pęknięciem lewej sprężyny dolny zwój i przy okazji zmieniłem amory .Po zmianie amortyzatorów i sprężyn auto siedzi niżej niż na tej pękniętej sprężynie ,niby wzmocnione sprężyny złożyły się dwa zwoje od góry i dwa od dołu czy to jest normalne pomiędzy kołem a błotnikiem wchodzą mi trzy palce około 5 cm auto to zafira A 2.0 16V DTI poza tym wydaje mi się że na tych starych gratach było lepiej czy mogą na to wpływać opony 205/55/R16 pozdrawiam i czekam na odpowiedz
- popraw również w avatarze
- popraw również w avatarze
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2011, 20:52 przez szymon, łącznie zmieniany 1 raz.