Problemy związane ze sterownikiem silnika - ECU
Moderator: Sebu$
-
Skasowany użytkownik 3135
duże prawdopodobieństwo mam, że pada mi sterownik silnika, żaden serwis ani autoryzowany ani prywatny w okolicach nie może zdiagnozować usterki, ponieważ nie ma żadnego błędu na kompie, dlatego podejrzenie pada na sterownik, auto na zimnym odpala od strzała, dopóki trzyma ok. 1min ssanie na 1500obr. jest oki, potem jak ssanie puszcza zaczyna szarpać silnikiem, pracuje nierówno już cały czas na wolnych, na zimnym szarpie przy przyspieszaniu, jak się nagrzeje to podczas jazdy jest w miarę oki, tylko wolne obroty dalej kuleją, no i na rozgrzanym trzeba mu dawać gazu do zapalania bo tak jak by się przylewał!!! egr zaślepiony, przepustnicę i czyściłem i wymieniałem i dalej to samo! także pozostaje chyba sterownik, tylko czy da się go jakoś sprawdzić przed wymianą i gdzie to zrobić???????????????a jak wymieniać to też gdzie??????????????/ 
-
jacek76
-
-
-
jacek76
Miałem uszkodzoną cewkę i błędów nie było. Na zimnym chodził dobrze , palił od strzała. Dopiero jak się rozgrzał to to się działy dziwne rzeczy. Cewka jest droga , to wiem. Ale zawsze możesz pojechać na jakiś szrot i za piwo lub dwa poprosić gostka o pożyczenie i sprawdzenie , tak? Jak będzie dobra to kupisz , albo niedaro105 pisze:błedy wywala, a nie wiem czy do obrotów coś ma, a po drugie raczej na zimnym by chyba był problem, a tu go nie ma!
-
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
http://moto.allegro.pl/sterownik-opel-1 ... 92228.htmldaro105 pisze:na allegro patrzyłem, ogłaszają sie z wymianą ale to do tego modelu ok. 800zł, nie widziałem ogłoszenia, że ktoś naprawia sterowniki bo podobno są nierozbieralne, jak masz jakiś link to podeślij!
Lub szukaj tu
http://moto.allegro.pl/listing.php/sear ... 20&order=p
-
wracam do tematu, dzisiaj byłem u gazowników na wymianie wtryskiwaczy bo zaczęły coś szwankować, podczas testu komputerem wyszło, Ze podczas odczytu danych z uta no wolnych obrotach pokazuje cuda tzn. od wartości np 650 do 3500 obr/min, przy dodawaniu gazu i podczas jazdy jest oki, tylko te wolne obroty i prawdopodobnie przez złe odczyty tak faluje!!! tylko mam pytanie co jest odpowiedzialne za odczyt danych obrotów silnika????
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Komputer odczytuje i stara się utrzymać w normie obroty na podstawie danych z czujnika wału korbowego i wałka rozrządu.W Omedze 2.2 miałem kiedyś falowanie obrotów jak miałem nieszczelne połączenie zaworu EGR z głowicą,najpierw sprawdziłbym czy masz układ dolotowy szczelny,uszkodzenie czujników powinno wygenerować błąd,jak sprawdzałeś komputerem to miałeś jakieś błędy.??
Ostatnio zmieniony 07 sty 2011, 16:03 przez Harry200, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Przeczytaj jeszcze raz mojego posta powyżej,edytowałem po Twojej odpowiedzi..Często ulega zabrudzeniu silniczek od wolnych obrotów i wtedy silnik próbuje uzyskać pożądane obroty poprzez korygowaniem przepustnicą co się przeważnie kończy lekkim falowaniem obrotów.EGR u siebie też miałem zaślepiony ale uszkodziła mi się uszczelka pod nim i ciągnęła lewe powietrze..