Dziwne stuki z tyłu auta

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
arni251

Dziwne stuki z tyłu auta

#1 Post autor: arni251 »

Witam niepokoją mnie dziwne stuki z tyłu auta( jak zamarznięte stare amory) amory wymieniłem i nic nie pomogło dalej stuka. Podejrzewam gumy wahacza ale nie wiem dokładnie a nie chcem wpadać w niepotrzebne koszty. Prosze o porady.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#2 Post autor: Dziadek13 »

My tylko możemy gdybać,jedź na stacje diagnostyczną sprawdzą ci wszystko koszt 30zł na pewno taniej jak by my ci doradzali wymień to albo tamto chyba że to.

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: Z16XE

#3 Post autor: dzarko »

Spróbuj poruszać wydechem lewo prawo. Mój czasem stukał na muldach, spowalniaczach, dziurach....
Błękitna Zocha z Białołęki
Obrazek

tomekuza

#4 Post autor: tomekuza »

Na 99% tuleje metalowo gumowe na wahaczach, koszt nieduży ale poprawa komfortu znaczna.

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: Z16XE

#5 Post autor: dzarko »

Miałem taki dziwny stuk z tyłu rano. Taki metaliczny, tylko raz. Okazało się, że sprężyna zawieszenia z tyłu była pęknięta. Proponuję sprawdzić sprężyny zawieszenia. Też dźwięk przypominał mi przymarznięte klocki.
Błękitna Zocha z Białołęki
Obrazek

Awatar użytkownika
Ramirez
Mieszkaniec
Model:

#6 Post autor: Ramirez »

Mi w zośce stukało, i nie mogłem do tego dojść, co to tak puka... i gdy autko było podniesione na podnośniku, okazało się że belka nie jest dokręcona...

zafirakamil

#7 Post autor: zafirakamil »

prawdopodobnie pukanie jest od zużytych tulei belki tylnej bo u mnie to samo puka

[ Dodano: Czw Sty 13, 2011 10:51 ]
arni251 są to na pewno tuleje belki tylnej bo wymieniłem u siebie i jest cichutko ;)

Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

Panowie,

dużo jest roboty żeby wymienić te tuleje samemu??

grzeszyn

#9 Post autor: grzeszyn »

Witam,
mam pytanie zauwazylem dziwne stuki, odglosy metaliczne na odpalonym silniku w tylnej prawej czesci samochodu jakby w w okolicy wlewu paliwa, baku itp..
Na poczatku myslalem ze to moze wydech obciera o jakis element - ale to brzmi jakby np. pompa paliwowa chodzila na sucho - takie cykliczne stukanie ale slyszalne tylko czasami, przez kilka sekund...
Macie moze doswiadczenia w tej materii, ktos przerabial ten temat - co to moze byc, czy mozna z tym jezdzic...???

Dek
Bywalec
Imię: Adrian
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#10 Post autor: Dek »

Skoro piszesz o pompie paliwa to zapewne chodzi o silnik benzynowy.
Pozostałą kwestia jest wywróżenie o jaki samochód chodzi.

A więc o jakim pojeździe mówimy ?
Zafira?
1.6 czy 1.8 ?

grzeszyn

#11 Post autor: grzeszyn »

tak przepraszam za nie domowienie - Zafira A silnik benzynowy 1.8 moc 125 KM, rocznik 2003 wersja po liftingu.
Pompa paliwa to moj wymysl:) moze to calkiem co innego - ale odglos slychac z okolic tylnego prawego kola - wiec moze to to....a moze calkiem co innego...

krisma

#12 Post autor: krisma »

Witam, może trochę po czasie, ale miałem podobny przypadek. Stuki były tylko rano na zimnym samochodzie. Też nie wiedziałem, co tez to może być, zdemontowalem zawieszenie koła zapasowego, wyrzuciłem sprzęt ze schowków, wstawilem pożyczone amory. Nic nie pomogło, po zczytaniu jednego z forów popsikałem tuleje wahacza WD-40, przestało stukać! Ale tylko na trzy dni... Wczoraj wymienili tuleje, podobno były wzrokowo dobre, ale stuki ustały. Dodam, iż tuleje dokręcamy po postawieniu z podnośnika i kilkukrotnym rozjeżdżeniu. Koniecznie trzeba im to znaczyć, moi robili to pierwszy raz. Podobno rzadka przypadłość. Aby to wymienić naprawdę trzeba wszystko odpiąć nie polecam samemu to robić, tym bardziej że w czasie wciskania prasą jedna pękła. Samemu nigdy bym sie tego nie podjął. A za wszystko zapłaciłem 100 zł no, ale to Suwałki …

MZafira

#13 Post autor: MZafira »

To i ja udzielę podpowiedzi, moze trafię. Również mi coś stukało, głośne metaliczne stuki. Wywalilem kolo zapasowe, wyczyscilem bagaznik z lewarkow itp a ciagle waliło. Pojechalem do mechanika i okazalo sie, ze stukal luzny zacisk hamulcowy. Kombinacja z dokreceniem, przesmarowaniem, taka w sumie drobna regeneracja i jest ok. Przejechalem kilka tysiecy km i jest cicho.

grzeszyn

#14 Post autor: grzeszyn »

Koledzy
okazało się że to jednak pompa paliwowa - jak kupowałem to była rezerwie rezerwy - mrugała już kontrolka paliwa i chyba wtedy dostała w kość i padła.
Po wymianie pompy koszt 250 zł z wymianą u znajomego mechanika wszystko wróciło do normy. Przy okazji mechanik chciał przeczyścić bak okazało się że w baku praktycznie nie ma brudów - auto jest świeżo po zakupie z Niemiec z pewnego źródła kupione od andrzej2503- więc albo poprzedni właściciel lał dobre paliwo albo niemiecka wacha jest lepsza od polskiej...

Tak wię uważajcie na pompy w silnikach 1.8 benz. i nie jeździjcie na rezerwie lepiej...:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”