Problemy związane ze sterownikiem silnika - ECU

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 3135

#31 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

w omedze jest inne 2.2, edytowałem posta wyżej!
Lorry

#32 Post autor: Lorry »

Jakie inne 2.2 :?: Oplowska benzyna 2.2 z tego okresu to było z22se .

2.2 diesle miewały różne moce i oznaczenia, owszem ;)

Ja bym posprawdzał te czujniki o których Kolega pisał wcześniej

#33 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

wg mnie są inne w omedze, miałem takiego u kolegi 2.2 w omedze z 2001r. to na podmiankę nic nie pasuje do 2.2 zafiry, cewka inna, przepustnica też, tamten jest taki jak 2.0, nawet chyba rozrząd na na pasek a nie na łańcuszek! a czujniki posprawdza na pewno!!!
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#34 Post autor: firek »

daro105, te szopki z odczytem wolnych obrotów to były na komputerze od gazu.... czy podpinali sie jakimś interfejsem diagnostycznym pod auto i tam były błędne odczyty.
Jesli to pierwsze to napisz jaka masz instalacje LPG.

#35 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

szopki były na kompie od gazu, który sczytuje map i uczy inst lpg! lpg sekwencja brc założona w lipco 2010! na kompie zosia była wszędzie łącznie z serwisem, ale dopiero teraz wyszły takie odczyty, przy większych obrotach odczyty oki!
firek
Zafiromaniak
#36 Post autor: firek »

daro105, to na twoim miejscu nie sugerowałbym sie tymi odczytami bo świadczą one tylko o tym, że komputer gazowy albo jest uszkodzony albo cos pod maska bardzo mocno go zakłuca(popularnie mówiąc sieje), np. cewka zapłonowa lub alternator.
Dziwi mnie że serwis gazowy nie sprawdził czy nie jest to wina sterownika gazowego podmieniając go :/
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#37 Post autor: Harry200 »

Napisałeś że masz lekkie falowanie obrotów,na benzynie tez czy to tylko odczyty komputera u gazowników ?

#38 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

wolne obroty falują zarówno na benzynie jak i na gazie, a odczyt był z kompa gazowników!
Harry200
Zafiromaniak
#39 Post autor: Harry200 »

A sprawdź jeszcze silniczek krokowy i przepustnicę wolnych obrotów , może silniczek Ci się przycina. :?:

#40 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

w 2.2 jest przepustnica elektroniczna razem z silniczkiem krokowym, po drugie podmieniałem inną i było tak samo!
Harry200
Zafiromaniak
#41 Post autor: Harry200 »

Jak jesteś pewien że nie ciągnie Ci jakiegoś "lewego"powietrza to zostaje jeszcze sprawdzenie jakie masz ciśnienia sprężania na poszczególnych cylindrach..

#42 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

ciśnienie sprawdzane po 15 na każdym cylindrze, co do powietrza lewego to nie patrzyłem, ale tu widać wyraźnie że tylko na wolnych sieje wskazania z kompa, potem odczyty są oki!
firek
Zafiromaniak
#43 Post autor: firek »

daro105, to akurat że "tylko" na wolnych sieje to ważne bo zakłuca prace instalacji(komputera gazowego) właśnie na wolnych obrotach i właśnie tym bardziej sie diwie że warsztat nie sprawdził czy to nie wina komputera gazowego.

A co do tego że sprawdzałeś podmieniając przepustnicę to zapytam czy po podmianie była ona kalibrowana- inaczej mówiąc nauczona twojego silnika, a tak wogóle to moze spróbuj zrobić to z ta którą masz w aucie, bo chyba z tego co czytałem czysciłeś ją, po takim zabiegu powinna być zrobiona kalibracja.

#44 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

jeżeli chodzi o wolne obroty to były takie przed założeniem instalacji, także gazownik wie ze to nie wina komputera gazowego!! jeżeli chodzi o kalibrację to z tego co wiem z "serwisu opla" to w 2.2 się tego nie robi, nie ma takiej możliwości, można jedynie próbować wgrać nowego softa ale bez gwarancji że wogóle będzie chodziło bo sterownik go może nie przyjąć!!!
Julek999

#45 Post autor: Julek999 »

Ja też mam podobny problem. Moja zafirka z sekwencją ostatnio też zaczęła falować na benz. na ciepłyn silniku. Na zimnym z kolei silnik strasznie drży, jakby chodził na 2 świecach. Na gazie było ok, w tej chwili faluje także na gazie. Pomoc miejscowych kolegów na niewiele się zdała. Pojechałem do serwisu opla, gdzie po 3 dniach usilnych poszukiwań i kombinacji zdiagnozowali uszkodzoną sondę oraz sterownik silnika. I teraz mam dylemat co zrobić: naprawiać sterownik (jeśli tak to gdzie?) czy też kupić używany, bo nowy jest zbyt dużym wydatkiem.
Pomóżcie!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”