[B]Automatyczna cyrkulacja i czujnik jakości powietrza.
[B]Automatyczna cyrkulacja i czujnik jakości powietrza.
Mam pytanie czy ktoś to posiada u siebie i jak sprawdzić czy działa. W menu mam zaznaczone automatyczna cyrkulacje, czujnik jest pod maską na podszybiu za plastikową osłoną. Nigdy nie zauważyłem żeby się samo przełączało na obieg zamknięty. Czy jeżeli się obieg zamknie automatycznie to zaświeci się dioda na przycisku od cyrkulacji.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 00:41 przez Pedro, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja również mam automatyczną cyrkulację, ale nawet w największych korkach w Katowicach gdzie przy okazji na poboczu gość naparzał tarczą płytki chodnikowe nie przełączyła się na obieg zamknięty. No chyba że przełącza się ale tego nie sygnalizuje kontrolką na wyświetlaczu!
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
No więc rozmawiałem ze znajomym z serwisu Opla we Francji (gdzie zresztą kupiłem Zosię).
Wytłumaczył on mi to tak, że ten czujnik działa w momencie wysokich temp. na zewnątrz auta i próbie możliwe najszybszego schłodzenia auta w środku (poz AUTO). Wtedy on to zamyka obwód na wewnętrzny ( tylko w poz AUTO) i bez sygnalizowania kontrolką obiegu wewn.. Na moje pytanie czemu nazywa się (min. czujnik jakości powietrza - odpowiedział, że tak naprawdę nie wie ale jest pewny, że nie robi żadnych pomiarów tejże jakości ). Tyle się dowiedziałem.
pozdr
DODANO.
Właśnie do mnie oddzwonił jeszcze raz. To jest typ, który nie zaśnie jak nie rozgryzie tematu
Z tą jakością to chodzi o to, że ten czujnik mierzy jakość (czytaj temp.) zasysanego do układu powietrza. ( a nazwa jakość powstała tylko z powodu niedoprecyzowania o co kaman i tłumaczenia tegoż toto)
Wytłumaczył on mi to tak, że ten czujnik działa w momencie wysokich temp. na zewnątrz auta i próbie możliwe najszybszego schłodzenia auta w środku (poz AUTO). Wtedy on to zamyka obwód na wewnętrzny ( tylko w poz AUTO) i bez sygnalizowania kontrolką obiegu wewn.. Na moje pytanie czemu nazywa się (min. czujnik jakości powietrza - odpowiedział, że tak naprawdę nie wie ale jest pewny, że nie robi żadnych pomiarów tejże jakości ). Tyle się dowiedziałem.
pozdr
DODANO.
Właśnie do mnie oddzwonił jeszcze raz. To jest typ, który nie zaśnie jak nie rozgryzie tematu
Z tą jakością to chodzi o to, że ten czujnik mierzy jakość (czytaj temp.) zasysanego do układu powietrza. ( a nazwa jakość powstała tylko z powodu niedoprecyzowania o co kaman i tłumaczenia tegoż toto)
Już dzwonię.
Zaraz będzie edycja jak się dowiem
EDIT//
Więc (podobno) jest to funkcja, która po prostu sobie jest ( bo tak ktoś projektujący sterownik tak to zorganizował czujnik jakości też jest w tym toto). Aktywacja i deaktywacja tej funkcji nic nie daje
Spowodowane jest to, że jadąc np. w mieście cyrkulacja by wariowała i powodowała nadmierne zużycie się podzespołów z czego GM ( z powodów chyba jasnych) zrezygnował. Tak mi to wytłumaczył po rozmowie z odpowiednim guru w GM.
Zaznaczam, że nie jest to moja wiedza, tylko wiedza pracownika GM i osobiście nie jestem w stanie tego potwierdzić na 1000%
Zaraz będzie edycja jak się dowiem
EDIT//
Więc (podobno) jest to funkcja, która po prostu sobie jest ( bo tak ktoś projektujący sterownik tak to zorganizował czujnik jakości też jest w tym toto). Aktywacja i deaktywacja tej funkcji nic nie daje
Spowodowane jest to, że jadąc np. w mieście cyrkulacja by wariowała i powodowała nadmierne zużycie się podzespołów z czego GM ( z powodów chyba jasnych) zrezygnował. Tak mi to wytłumaczył po rozmowie z odpowiednim guru w GM.
Ponieważ w czujniku znajduję się również czujnik tej jakości powietrza - ale nie jest on możliwy do aktywacjikicaj pisze:en czujnik nie wyglada na zwykly czujnik temp, bo chocby za duzy i za bardzo skomplikowana budowa
Zaznaczam, że nie jest to moja wiedza, tylko wiedza pracownika GM i osobiście nie jestem w stanie tego potwierdzić na 1000%
w poprzednim samochodzie tj BMW e36 z klimatronikiem miałem automatyczną recyrkulacje powietrza tylko że czujnik był zamontowany z przodu pojazdu tj przy nerkach i jak załączałem to stojąc za śmierdzielem wtedy automatycznie załączał sie obieg wewnętrzny słychać było i czuć jak wentylator lepszą miał wydajność, pozatym włączając klimę odrazu włączał sie obieg wewnętrzny. W Zafci zamontowałem ten czujnik tylko jeszcze muszę go aktywować.