[A/B] Spryskiwacze mgłowe od Opla Insigni.

To jest miejsce do prezentowania własnych modyfikacji w Zafirach - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Wiadomość
Autor
Szymon78

#136 Post autor: Szymon78 »

własnie kupiełm :D

Todek

#137 Post autor: Todek »

Mam pytanko odnośnie tych spryskiwaczy.
Znalazłem spryskiwacze mgłowe do Opla Insigni i do Opla Astry G. Czy one się czymś różnią?
Jeżeli tak to które mam kupić, które bardziej pasują? Dzięki z góry za odp. :D

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#138 Post autor: MieHor »

Z tej oferty pasują na 100% http://allegro.pl/hit-dysze-spryskiwacz ... 45237.html

zakładałem wcześniej w ZA i teraz w ZB

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#139 Post autor: firek »

Todek, podjedz sobie do ASO w Lublinie maja od reki za te same pieniadze, a czekać nie trzeba i koszty przesyłki odpadają ;)

Szymon78

#140 Post autor: Szymon78 »

Ja wczoraj z Marimex-u dostałem przesyłke z spryskami.. (na FV 21pln) a kupiłem za 16pln :-o

pozostało tylko zamontowac... ale to pewnie w weekend

rebel

#141 Post autor: rebel »

Wobec tylu pozytywnych opinii chyba ja też się skuszę. Tylko jeszcze pytanie, które padło dużo wcześniej, a na które chyba nie było odpowiedzi... czy da się zmniejszyć ustawienia wycieraczek żeby nie machały tyle razy po spryskaniu? Ja mam wrażenie że przy zwykłych spryskiwaczach to jest o 1-2 razy za dużo, przy tych mgłowych pewnie będzie jeszcze szybciej szyba czysta

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#142 Post autor: Lorry »

A masz czujkę deszczu? Ja takową mam i moze dlatego jak dla mnie jest OK. Nie wiem jak jest w wersji bez (ilość machnięc)

Ale z tego co kojarze to ilosci machnięc nie da się specjalnie zmniejszyć... Albo jeszcze nikt się do tego w O-C nie dokopał

rebel

#143 Post autor: rebel »

Nie mam... więc boję się że będą wycieraczki po suchej szybie machać

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
#144 Post autor: MieHor »

Ja używam tych sprysków już w drugiej Zafirze, teraz w ZB po włączeniu spryskiwaczy wycieraczki wykonują 4 lub 5 machnięć i nie zaobserwowałem, żeby w końcowej fazie wykonywały ruchy już po całkowicie suchej szybie, nie mam też czujnika deszczu, moim zdaniem sprawują się znakomicie

aszymajda

#145 Post autor: aszymajda »

Jeśli spryskiwacze włączamy na bardzo krótko, to wycieraczki machną tylko 2 razy - przynajmniej tak u mnie jest. Mam czujnik deszczu, ale to chyba bez znaczenia...

Za to rzeczywiście czasami jest tak, że po 4 machnięciach jest chwila spokoju i po kilku sekundach wycieraczki włączają się jeszcze raz

rebel

#146 Post autor: rebel »

Jak włączam na bardzo krótko to nic nie pryska... muszę chwilę przytrzymać, a wtedy to machają kilka razy i chyba tak jest że ten ostatni mach jest po chwili przerwy...

Ale co tam, wątpliwości precz, spryskiwacze zakupione w ASO na 17 stycznia, teraz tylko montaż - obym znając moje szczęście nic nie urwał przy tej okazji ;)

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#147 Post autor: Lorry »

Tak, po około 3-4 s jest jeszcze jedno machnięcie i to fajny patent w sumie. Dlaczego: otóż po chwili z góry szyby zjeżdża nam jeszcze płyn i robi się stróżka, chodzi by ją usunąć ;)

stapaw
Mieszkaniec
Imię: Paweł

#148 Post autor: stapaw »

Lorry pisze:Tak, po około 3-4 s jest jeszcze jedno machnięcie i to fajny patent w sumie. Dlaczego: otóż po chwili z góry szyby zjeżdża nam jeszcze płyn i robi się stróżka, chodzi by ją usunąć ;)
Dokładnie tak.Miałem to samo w Fordzie.Pozdrawiam

aleks27

#149 Post autor: aleks27 »

ja tez takowe sobie zakupilem,tylko teraz czekam na weekend i bedzie montaz,chyba ze pogoda sie nie spisze

aszymajda

#150 Post autor: aszymajda »

rebel pisze:Jak włączam na bardzo krótko to nic nie pryska... muszę chwilę przytrzymać, a wtedy to machają kilka razy i chyba tak jest że ten ostatni mach jest po chwili przerwy...
Dopóki miałem stare spryskiwacze, też mi się wydawało, że wycieraczki zawsze machają ok. 4 razy... dopiero po założeniu nowych zauważyłem, że warto je włączać na krócej.
Zmień spryski i sprawdź

ODPOWIEDZ

Wróć do „Własne modyfikacje”