zapowietrzający się zbiornik paliwa???

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
DaRek7

zapowietrzający się zbiornik paliwa???

#1 Post autor: DaRek7 »

witam, od jakiegoś czasu kiedy otwieram wlew paliwa (odkręcam korek) słychac zasysane powietrze tz. tak jakby tworzyło się podciśnienie w zbiorniku z powodu złego odpowietrzenia? Stało się tak prawie z dnia na dzień. Czy ktoś może spotkał się z takim przypadkiem i wie co z tym zrobic bo nie chciałbym niepotrzebnie rozbierac pół auta? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie...

Szymon78

#2 Post autor: Szymon78 »

zbiornik ma chyba odpowietrzenie w postaci rurki zwrotnej z zbiornika pod korek wlewu (choć mogę sie mylic)... moze masz coś niedrożne
inna opcja jest taka ze sam korek jest odpowietrznikiem i niestety wymaga rozebrania (jesli sie da) lub wymiany

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: MieHor »

W starszych samochodach przy wlewie była widoczna taka cienka rurka, którą dochodziło powietrze do zbiornika, w nowszych pewnie jest jak pisze Szymon78

DaRek7

#4 Post autor: DaRek7 »

inna opcja jest taka ze sam korek jest odpowietrznikiem i niestety wymaga rozebrania (jesli sie da) lub wymiany[/quote]

wreszcie się za to zabrałem i faktycznie w korku wlewu paliwa jest zaworek, sam korek można rozebrac, jakby rozpołowic bo ta częśc z gwintem jest wciśnięta na zatrzaski do tej za którą trzymamy korek przy odkręcaniu ale samego zaworka już wydłubac za bardzo nie można bo pękają zatrzaski więc złożyłem wszystko z powrotem i o dziwo teraz działa, może podczas tych prób demontażu cos tam się poprzestawiało, zobaczymy jak długo?[/quote]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”