Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mam pytanie: Czy normalny objawem jest, że podczas jazdy - przekaźnik nr 03447012 (kolor zielony), który znajduje się w skrzynce bezpieczników jest gorący - pozostałe przekaźniki zimne?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Ostatnio zmieniony 14 sty 2011, 21:49 przez cezarpoznan, łącznie zmieniany 1 raz.
Przekażnik nie może być gorący,to jest objaw że albo w środku już ma uszkodzone styki albo gniazdo nie ma dobrego kontaktu..Ale spotkałem się na forach z opisami że to często występujące i normalne zjawisko .
U mnie zielony przekażnik to R10 ,dzisiaj troche działałem przy Zośce i cały czas miałem otwatre drzwi to przekażnik byl jakby trochę cieplejszy od reszty ale nie był gorący..
Jak sie grzeje czyli płynie duży prąd i albo cewka przekażnika ma zwarcie między zwojowe przekaźnik nadaje sie do wymiany lub styki tego przekaźnika nie stykają dobrze stąd ta temperatura,można sprawdzić styki czy nie nadpalone lub wymiana przekaźnika.
u mnie to przekaźnik R10, dzisiaj wymieniłem na nowy i jest bez zmian - przekaźnik nowy gorący, ale zauważyłem dodatkowo, że kabel od "+" również jest gorący.
Szukaj obciążenia,co bierze duży prąd lub przewód ma lużne końcówki popatrz na schemat do czego jest potrzebny ten przekaźnik.
Tu dałem schematy. http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
A przekaźnik to chyba z wycieraczkami tylnymi jest sprzężony może w instalacji
cosik nie tak lub silniczek nie domaga co byś nie zapalił auta i jeszcze kiedy sie
grzeje po kluczyku czy bez.Dla sprawdzenia wyjmij przekaźnik w sprawdź wycieraczki.