CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Zlooty

#286 Post autor: Zlooty »

Panowie mam podłączone radyjko zestrojone idealnie słychać mnie naprawdę daleko , ale ja niestety pow.1,5km słyszę dokładnie to nazywając "pierdzenie" w radiu gdy ktoś mi odpowiada . ( macie jakieś porady by temu zapobiec ??)

Awatar użytkownika
marko
Przeglądacz
Imię: MAREK
Auto: Opel Zafira C Automat
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH

#287 Post autor: marko »

.Zakłoceń w większości zafir cdti nie zlikwidujesz ale możesz je zniwelować po przez dobranie radia i anteny.Jedz do punktu gdzie sprzedają cb i montować po kolei aż będziesz miał w miarę cisze.W dobrych punktach temat zakłóceń w silnikach jtd i cdti jest dobrze znany.
Marko

Zlooty

#288 Post autor: Zlooty »

Mam radyjko MK-3 kupiłem jakieś 1,5 roku temu i w pasku (diesel) śmigało aż miło , spróbuje jeszcze założyć taki filtr na zakłócenia z silnika może coś to da.
A czy podłączenie do prądu ma jakiś wpływ ?? ja się wpiąłem w kostkę od radia ( tak mi się wydaje bo jak zrobiło się zwarcie to właśnie wywalało bezpiecznik od radia)

Awatar użytkownika
maglo18
Bywalec
Model:

#289 Post autor: maglo18 »

Jest jedno rozwiązanie zmień radio.Filtry nic nie dają podłączenie też nie bo "pierdzenie" włazi przez antenę a nie przez radio. Prosty test odepnij antenę i otwórz squelcz i zobacz czy efekt zniknie. Jeżeli tak to radio do zmiany. Ja dopiero przy trzecim CB zostałem.

Zlooty

#290 Post autor: Zlooty »

Właśnie przy odpiętej antenie też jest podobne "pierdzenie" ale nie tak dobrze słyszalne z wiadomych względów :) , jutro się dowiem w hurtowni u mnie ile kosztuje ten filtr , jeżeli nie jest to jakiś drogi koszt to spróbuje :/

jaro9

#291 Post autor: jaro9 »

Koledzy mam problem, włożyłem do auta radio CB President, antena magnetyczna tez President. Jak ktos cos mowi to podczas jazdy w radiu słychać dziwny terkot. Zmienia się on pod wpływem dodawania gazu. Jeżeli zdejme nogę z gazu to jest OK. Jeżeli samochód jest wyłączony to jest zupełna czystość. Jest na to jakaś rada ?
Dodam że w drugim moim samochodzie Astrze ten sam zestaw działa bez problemów.

PS. Macie może jakieś fajne sprawdzone miejsce na radio ?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#292 Post autor: Harry200 »

Problem dotyczy większości aut CDTI ,JTD,zakłócenia głównie z pracy wtryskiwaczy.Można zniwelować dobierając antenę, zakładać filtry ale chyba całkiem to będzie trudno.. :/ ..

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#293 Post autor: jacek76 »

jaro9 pisze:Koledzy mam problem, włożyłem do auta radio CB President, antena magnetyczna tez President (...) Jest na to jakaś rada ?

Rada jest taka:
wywalić to wszystko President , lepiej sprzedać. Za pieniądze ze sprzedaży kupić cobrę 25 lub 29 i ml-145 sirio. Kasy zostanie na :piwo: i pierdzenia nie będzie.

jaro9

#294 Post autor: jaro9 »

jacek76 pisze:
jaro9 pisze:Koledzy mam problem, włożyłem do auta radio CB President, antena magnetyczna tez President (...) Jest na to jakaś rada ?

Rada jest taka:
wywalić to wszystko President , lepiej sprzedać. Za pieniądze ze sprzedaży kupić cobrę 25 lub 29 i ml-145 sirio. Kasy zostanie na :piwo: i pierdzenia nie będzie.
no nie wiem czy tak od razu. z tego co czytam ten temat to w silnikach CDTI prawie kazdy ma ten problem. moze zaczne od jakis filtrow itp :(

Awatar użytkownika
maglo18
Bywalec
Model:

#295 Post autor: maglo18 »

Ja doradzam koledze na swoim przykładzie. Przerobiłem filtry, zasilanie z aku , wymiana kabla do anteny na drogi, test kilku anten. Może się uczyć na własnych doświadczeniach jego sprawa.

Woytas

#296 Post autor: Woytas »

jacek76 pisze:

Rada jest taka:
Popieram! sprzęt, który dźwignie wszystko :mrgreen:

Anony Mous

#297 Post autor: Anony Mous »

jaro9 pisze: no nie wiem czy tak od razu. z tego co czytam ten temat to w silnikach CDTI prawie kazdy ma ten problem. moze zaczne od jakis filtrow itp :(
pisałem.....mam alana 109 za 160zł i midland 145 ....i absolutny brak szumów...cisza.....a koledzy pisali już nie raz że filtry nie pomogły ...tylko wymiana radia na tatki co nie pierdzi w cdti

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#298 Post autor: jacek76 »

pisałem.....mam alana 109 za 160zł i midland 145 ....i absolutny brak szumów...cisza.....a koledzy pisali już nie raz że filtry nie pomogły ...tylko wymiana radia na tatki co nie pierdzi w cdti
Tyle że ten alan , to tak bardzo delikatnie mówiąc , dość kiepskie jest radio.
Wytrzymałem z nim dwa tygodnie :D

Anony Mous

#299 Post autor: Anony Mous »

jacek76 pisze: Tyle że ten alan , to tak bardzo delikatnie mówiąc , dość kiepskie jest radio.
Wytrzymałem z nim dwa tygodnie :D
masz rację ...to jedno z tańszych opcji....ale wyjątkowo polecane.....w stosunku do presidenta za 400zł... Dokładnie to samo powie włąściel BMW lub Audi...odnosząc się do opla....kiepskie auto..a Ty jeździsz i sobie chwalisz.....Ja jeżdze na Alanie i sobie chwale...nie jestem tirowcem....anie przedstawicielem handlowym...używam jak jeżdżę w trasę z rodzinką....i dla mnie rewelacja.....złwaszacza, że radio nie szumi....mimio niskiej ceny.

Awatar użytkownika
maglo18
Bywalec
Model:

#300 Post autor: maglo18 »

Wybór radia to sprawa indywidualna jak np wynór telefonu. Niestety mało modeli radzi sobie z zakłóceniami. Ważne że kolega kaliope napisał ze ten sobie radzi może komuś się przyda.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”