gumy stabilzatora

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Many

gumy stabilzatora

#1 Post autor: Many »

Witam;mam maly problem,jakie gumy do stabilizatora do zafiry 1,8 rok 2000? dokladnie chodzi mi o srednice wewnetrzna, bo jest ich tyle ze sie zamotalem :mysli:

Nidhogg

#2 Post autor: Nidhogg »

aż jedna, nie pamiętam średnicy ale nr opla to 350093 (18 albo 19?)

Awatar użytkownika
sesorek
Przeglądacz
Model:

#3 Post autor: sesorek »

ja co prawda mam silnik 1.6 i kupowałem o średnicy otworu 21mm,a średnica stabilizatora to około 23mm wydaje mi się że do wszystkich silników jest to samo.

Dzisiaj przeprowadziłem zabieg wymiany i generalnie na początku wydawało mi się że przy nowych średnica trochę mała ale nie ma co się zrażać przy dokręcaniu elegancko się schodzi.

Polecam obejmę metalową od środka posmarować delikatnie smarem oraz użyć klucza torx E12 nasadki przegubowej, mieć też pod ręką zwykły klucz płaski 10 tkę krótką, jak już uda się poluzować torxa od tej strony miej dostępnej to 10 tką płaską elegancko się odkręca. Potem jak już założysz nową gumę dokręcaj równomiernie obie strony. Ogólnie nie taki diabeł straszny.
Mi zajęło około 3,5h z większą przerwą na odkręcenie 1 koła,(tak było dokręcone że ukręciłem krzyżaka musiałem pojechać na wulkanizację gdzie odkręcili automatem również z kłopotami). Ale warto było się pomęczyć teraz nic wreszcie nie tłucze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”