Zmiana mieszka i gałki na dźwigni zmiany biegów

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
KOPERNIK

#16 Post autor: KOPERNIK »

kris pisze:Tandeta trochę
pamiętajcie że niska cena nigdy nie idzie z jakością i jeśli kupować to trochę droższe ale za to lepszej jakości i na lata ...pozdrawiam

sam to doświadczyłem że g.....a nie ma co do ręki brać ;)

Ciaho

#17 Post autor: Ciaho »

Koledzy

Jak się zdjejmuje tą plastikową ramkę która jest w środku i trzyma mieszek?
Nie chce tego gówienka połamać a nie mam koncepcji jak to bezboleśnie zrobić... :lol:

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#18 Post autor: BajBus »

jak pociągniesz za mieszek mocniej to powinna wyleść...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

el_guapo

#19 Post autor: el_guapo »

14021973 pisze:.Sam mieszek wraz z plastikową ramką mocującą już wiem jak ściągnąć ale nie mam pomysłu jak to przeciągnąć przez gałkę od biegów.
1. Wydłubujesz plastikową ramkę zmany biegów,
2. Wywracasz na lewą stronę mieszek (ramka na górze),
3. Wyszukujesz i przecinasz plastikową, jednorazową opaskę ściągającą mieszek na drążku zmiany biegów,
4. Wyciągasz to wszystko do góry (przechodzi przez oryginalną gałkę zmiany biegów),
5. Wypychasz plastikową, białą ramkę z zaczepionym mieszkiem z plastikowej, czarnej ramki
6. Wydłubujesz skórę starego mieszka z białej ramki
7. Wpychasz skórę nowego mieszka w białą ramkę (np. śrubokrętem owiniętym taśmą izolacyjną, żeby nie pokaleczyć skóry nowego mieszka)
8. Wciskasz białą ramkę w czarną ramkę

Montujesz w kolejności odwrotnej.

Wczoraj przeprowadziłem udaną operacje, więc mam to wszystko na świeżo w pamięci Mieszek z prawdziwej skóry kosztował mnie 20zł, ale za to pięknie pachnie w samochodzie.

Piotrek-Włodawa

#20 Post autor: Piotrek-Włodawa »

Witam,
może ktoś już demontował stary mieszek i zakładał nowy? Zamówiłem nowy i nie mam pojęcia jak go założyć?
Jak ktoś wie to odpiszcie: piotrek_k85@interia.pl
pozdrawiam

dariusz.siuchta

#21 Post autor: dariusz.siuchta »

Zmaina mieszka jest dziecinnie prosta. Wystarczy podważyć plastikową podstawę przy mieszku i zdjąć opaskę przy gałce i cvały mieszek wychodzi. Resztę zrobisz intuicyjnie. Wyciągniesz plastikowe okucie dookoła mieszka i w te miejsce zakładasz nowy analogicznie.

Freshh

#22 Post autor: Freshh »

Czyli jak zakładam nowy to nic nie muszę przeciskać ani wyłamywać?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#23 Post autor: Harry200 »

Dolny plastik składa się z dwóch części mających zatrzaski,jak się wyjmie to widać ich,trzeba tylko delikatnie podważyć i połówki się rozejdą,a reszta jak napisał Darek to bardzo proste..

SH'Raku

#24 Post autor: SH'Raku »

Temat : Zmiana mieszka i gałki na dźwigni zmiany biegów, więc ja może zapytam o ta gałkę, moja zniszczona chce zakupić nową, oczywiście razem z mieszkiem,
ale temat przewertowałem juz jestem doinformowany, przy gałce, na allegro pisze że jest ona na wcisk z racji tego że mamy wsteczny "podnoszony"

tylko nie mam pomysłu jak ją ściągnąć z tego drążka, nie wiem czy jakieś wyżywanie się, walenie po tym żeby na siłę to ściągnąć jest dobrym rozwiązaniem,
czy przypadkiem czegoś nie uszkodzę ? jest oryginalny, na pewno wszystkie są montowane na WCISK ? nie było tam stosowanego żadnego kleju ?

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#25 Post autor: Dziadek13 »

Na drążku zmiany biegów jest na pewnej długości coś w rodzaju tarki i na takiej długości musi być osadzona nowa gałka musze cie przestrzec przed kupowaniem gałki która ma za mało tego obsadzenia na tej tarce bo przy pierwszej zmianie biegów gałke będziesz miał w rece no i szukanie sprężyny dźwigni wstecznego po ziemi tak że pierwsze pomierz głębokość gałki i długość tej tarki na drążku musi być taka sama jak w starej.
Obrazek
Tu masz tą różnice pokazaną.
Obrazek
Ja jak kupiłem to miałem taką podróbe orginalniej gałki metal ładnie to wyglądało tylko zimą ręka przymarzała aż w końcu odpadła stąd wiem co było źle teraz kupiłem orginalną ale już musiałem osadzić na klej poksipol i trzyma git i nie ziombi w ręke.

SH'Raku

#26 Post autor: SH'Raku »

TAKA CHCE KUPIĆ

No dzięki za ta cenną informację, ale to tak jak powiedziałeś, ewentualnie można zastosować rozumiem twój patent i po prostu wbić i dodatkowo jakiś konkret klej i będzie problem z głowy, nowy problem potem pojawi się w momencie kiedy znowu będę ja czy ktoś inny chciał rozmontować tą gałkę.

Bo to w zasadzie się zastanawiam czy warto pytać głębokość tej tulei, bo pewnie taką dłuższą to ja nie znajdę znowu takiej która będzie mi się wizualnie podobała.

Tylko nie napisałeś najważniejszego, jak zdjąłeś swoją tą pierwszą oryginalną ? jakieś narzędzie, czy może sama męska dłoń dała radę :)

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#27 Post autor: Dziadek13 »

U mnie ta metalowa gałka była na krótkiej tuleji i przy mocniejszym obrocie jej wyskoczyła,możeszteż chwycić żabką za dół drążka i mocno obkręcić powinna wyjść i zostawić w zapas zawsze można wrócić do starej na klej.
Co do gałek pytaj w sklepach motoryzacyjnych,lub z tuningiem widzisz co kupujesz no i ważna średnica tego wałka!!!!!!.

romol

#28 Post autor: romol »

Drodzy Klubowicze jak zdemontować gałkę zmiany biegów?

Szuwarek
Mieszkaniec
Imię: Andrzej
Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE
#29 Post autor: Szuwarek »

Wykręcić :) - w ruchu przeciwnym do wskazówek zegara.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#30 Post autor: MieHor »

romol, poczytaj ten temat od początku a odpowiedź znajdziesz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”