KOMPUTER POKŁADOWY

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Model:

#76 Post autor: jendrek »

Jeżeli to radio jest fabryczne od tego auta to kod jest zapamiętywany przez główny komputer .Ja u siebie miałem CAR 400 i po półrocznym leżakowaniu w szafie pdpiołem do vectry B i wołało kod więc ponownie podłączyłem do Zosi i działa bez żadnego kodu.

progan

#77 Post autor: progan »

Witam.
W moim samochodzie także połączenie z MID’em nie działa. Silnik, licznik, ABS, Radio, łączy się z AB-COMem, ale MID nie!. Próbowałem po zmianie rocznika, ale nadal kicha. Może znajdzie się jakiś forumowicz, który sprawdzi w swoim samochodzie i podzieli się informacją.
Pozdrawiam.

Dybicz

#78 Post autor: Dybicz »

Witam . Jestem od niedawan posiadaczem Opla Zafiry-A Njoy 2005r 2.0 dti . Mam pytanie zwiazane z komputerem pokładowym, czy do tej wersji da sie zamontowac komputer pokładowy i tempomat?. Jezeli tak to co jest potrzebne do tego zeby to działało i jaki moze byc tego koszt ? Prosze o pomoc .

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#79 Post autor: MieHor »

Kolego Dybicz, oczywiście, że jest możliwe zarówno komputer pokładowy, jak i tempomat. Wszystko zależy od tego czy będziesz chciał robić to samodzielnie czy w jakimś warsztacie. Z zasadniczych elementów do komputera pokładowego będziesz potrzebował wyświetlacz MID z wtyczką 32-pin. i manetkę wycieraczek z przyciskami do sterowania komputerem, a do tempomatu manetkę kierunkowskazów z przyciskami do tempomatu. Poza tym bardzo istotna jest znajomość instalacji elektrycznej - w niektórych wersjach Zafirek jest już gotowa instalacja, a w niektórych trzeba kilka obwodów do tego niezbędnych wykonać samodzielnie. I jeszcze jedno bardzo trudno jest kupić MID z wsadem do konkretnego modelu samochodu, w związku z tym trzeba również mieć na uwadze zmianę oprogramowania Epromu znajdującego się w MIDzie pod Twój model Zafiry.
Aby przybliżyć Ci temat, który Cię interesuje zajrzyj, np. tutaj:
http://www.vectra-unlimited.pl/www_2/dz ... z_mid.html oraz tutaj:
http://www.vectra-unlimited.pl/www_2/dz ... z_mid.html.
Warto też poczytać na naszym forum, np. tutaj:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=132

sylmar

#80 Post autor: sylmar »

Witam. Dziś próbowałem połączyć się (OP-com w wersji 1.33) ze swoim MID'em i też nie mogę tego zrobić.
Wszystko inne funkcjonuje, tylko nie MID :/

KOPERNIK

#81 Post autor: KOPERNIK »

Witam.. myślę że tutaj znajdziesz informację odnośnie komunikatów i co one oznaczają...

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... komunikaty

pozdrawiam

tomekuza

#82 Post autor: tomekuza »

Czy są to wartości w różnych miejscach wyświetlacza, jeśli tak to jest to prawdopodobnie numer wgranego oprogramowania.

BBoyBulli

#83 Post autor: BBoyBulli »

Dzięki za instrukcje dostania się do wyświetlacza.Muszę się za to zabrać niestety ostatnio nie miałem czasu na zabawę z tym ponieważ auto sprawia inne niespodzianki.

rafknaf

#84 Post autor: rafknaf »

Chciałbym u siebie także mieć komputer i tempomat. Sam się za to w mojej "Zosi" nie zabiorę, bo kompletnie nie mam pojęcia na ten temat. Może któryś z Kolegów polecił by mi jakiś warsztat elektryczny w Poznaniu gdzie zrobią mi to dobrze no i nie za drogo ;)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#85 Post autor: MieHor »

Kolego rafknaf, u mnie to wszystko zrobił syn, ale nie wiem czy podjąłby się tego zadania u Ciebie (jest bardzo zajęty, poza tym nie ma w Poznaniu takich warunków jakie były u mnie).
Mogę Ci polecić AUTO SERWIS Artur Mączyński w Poznaniu, ul. Polanowska 161 - tel. 501436394 lub 61 8489687 - przedstaw problem a może się uda zrealizować plan.

rafknaf

#86 Post autor: rafknaf »

MieHor, DZIĘKUJĘ !
Jutro rano będę dzwonił. Fajnie by było gdyby dało radę.
Ile czasu to może im zająć ? Pytam bo auto potrzebuję codziennie.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#87 Post autor: MieHor »

Nie umiem powiedzieć, ale sądzę że w warunkach warsztatowych powinien starczyć jeden dzień, jeśli będziesz miał potrzebne do tego materiały (właściwy wyświetlacz komputera pokładowego oraz manetki kierunkowskazów z przyciskami do tempomatu i wycieraczek z przyciskami do sterowania komputerem pokładowym), inne materiały to już chyba w warsztacie będą mieli.

rafknaf

#88 Post autor: rafknaf »

Niestety w AUTO SERWIS na Polanowskiej dostałem odpowiedź negatywną. Nie podejmą się aktywowania ani komputera ani tempomatu.

Dybicz

#89 Post autor: Dybicz »

Witam ponownie . Byłm w warsztacie elektrycznym z zapytaniem czy kiedy kolwiek montowali komputer pokładowy do zafiry i czy cos takiego mozga zrobic i u mnie, odpowiedz padła ze tak tylko ze potrzebuje do tego orginalne radio poniewaz bez tego komputer nie bedzie działał, koledzy czy to prawda, potrzebne mi bedzie orginalne radio mam o wiele lepsze niz orginał i nie ma zamiaru tego zmieniac. Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam

dejna

#90 Post autor: dejna »

ciekawe podejście... generalnie radio niema nic do komputera pokładowego... no moze w ncdr1100 ma...
Ja kiedyś miałem zoske z kompem i cdr500... zmieniłem radyjko a kom smigał tak jak wcześniej...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”