Czujnik temperatury recyrkulacji spalin

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
ciepły

Czujnik temperatury recyrkulacji spalin

#1 Post autor: ciepły »

Mam problem z swoją Zafirką. Świeci mi się kontrolka samochodzika z kluczem.Po podłączeniu kompa wyskoczył błąd:czujnik temperatury recyrkulacji spalin.Chciałbym się dowiedzieć,czy to coś poważnego i gdzie tego czujnika szukać.Mam już dość ciągle palącej się tej kontrolki.Do tego dołożyła się kontrolka IDS+ która zapala się po dłuższej chwili w czasie jazdy.Dopiero co jestem po wymianie czujnika prędkości koła przedniego prawego i wiązki przewodów ABS.Proszę o pomoc :(
Lorry

#2 Post autor: Lorry »

To ja bym sprawdził EGR cały. Tam gdzieś ta czujka musi być, w jego okolicach. Przy okazji można wyczyścić...

Co do IDS:

Czy błędy wykasowano po wymianie? Teraz sporo wilgoci, zobacz czy dobrze zamontowane i zabezpieczone są (to jest słąbość tego)
ciepły

#3 Post autor: ciepły »

Dzięki Lorry,będę szukał w EGR
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

Nie wiem jaki masz silnik, ale w Z19DT nie ma czujnika recyrkulacji spalin przy zaworze EGR. Ja szukałbym gdzieś dalej w układzie wylotowym.
nukwa

#5 Post autor: nukwa »

Pozycja pierwsza czy druga?
Jaki masz błąd szczytując z wyświetlacza (kombinacja pedałów gaz hamulec).

Mam taki sam silnik jak ty, w maju wymieniałem czujnik temperatury spalin pozycja pierwsza, najdroższy i najbardziej przerypanty w demontażu/montażu.
Nowy czujnik w Polsce dostępny generalnie tylko w ASO za 700 PLN.
Ja po dwóch miesiącach poszukiwań kupiłem oryginał w GB za ok 250 PLN + przesyłka.

Pozdrawiam
Mariusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”