[A] Klimatronic - brak ciepłego powietrza
Moderator: Sebu$
Właśnie wróciłem z garażu. Jak rozebrałem schowek i osłonę od strony pasażera to okazało się że spadło cięgno to z lewej strony, które otwiera i zamyka klapkę jak sie puszcza zimne i ciepłe powietrze. Naprawione. Ale zauważyłem że brakuje cięgna które otwiera i zamyka kopułę dmuchawy (ta od obiegu zamkniętego i otwartego). Gdzie można kupić takie drobiazgi, bo patrzyłem na allegro ale tam trzeba kupić całą dmuchawę.
PS. Dziękuję za pomoc wszystkim którzy się udzielili w tym wątku.
PS. Dziękuję za pomoc wszystkim którzy się udzielili w tym wątku.
-
- Bywalec
- Imię: Adrian
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Dwa pytanie które mnie męczą od początku posiadania Zafiry:
(Pytanie dotyczy KLIMATRONIKA )
1) W jakim położeniu są klapy wentylacji kiedy na wyświetlaczu jest obrys samochodu bez strzałek (nie świeci żadna z 3 strzałek - góra, dół , przód ) ??
2) zawsze po wyłączeniu silnika, po około 1 minucie zaczynają się zamykać niektóre klapki, ktoś wie w jaki tryb się przestawia wtedy wentylacja ?? (na pewno nie jest to zamknięcie obiegu bo pracują co najmniej dwa siłowniki )
pozdrawiam
(Pytanie dotyczy KLIMATRONIKA )
1) W jakim położeniu są klapy wentylacji kiedy na wyświetlaczu jest obrys samochodu bez strzałek (nie świeci żadna z 3 strzałek - góra, dół , przód ) ??
2) zawsze po wyłączeniu silnika, po około 1 minucie zaczynają się zamykać niektóre klapki, ktoś wie w jaki tryb się przestawia wtedy wentylacja ?? (na pewno nie jest to zamknięcie obiegu bo pracują co najmniej dwa siłowniki )
pozdrawiam
Niestety nie mogę napisać nowego tematu, więc napiszę tutaj.
Również posiadam Klimatronic w mojej Zosi A. Problem od dłuższego czasu polegał na tym, że podczas trasy, gdy ustawiłem sobie np 24*C na początku grzał. Nagrzał w Aucie do danej temperatury, a następnie zaczął dmuchać zimnym powietrzem i w aucie robiło się coraz zimniej. W dodatku nie mogłem zwiększać temperatury, ku mojemu zdziwieniu zmniejszać można było.
Od wczoraj samochód przestał mi grzać. Jak klimatronic ustawię na "LO" słyszę tylko taki trzask za nim. A gdy ustawię na "HO" nadal dmucha zimnym powietrzem.
Dodam, że we wtorek wymieniam Oringi w nagrzewnicy, ponieważ mam wodę pod wycieraczką.
Pozdrawiam i czekam na odp.
Przeniosłem post - Rybka
Również posiadam Klimatronic w mojej Zosi A. Problem od dłuższego czasu polegał na tym, że podczas trasy, gdy ustawiłem sobie np 24*C na początku grzał. Nagrzał w Aucie do danej temperatury, a następnie zaczął dmuchać zimnym powietrzem i w aucie robiło się coraz zimniej. W dodatku nie mogłem zwiększać temperatury, ku mojemu zdziwieniu zmniejszać można było.
Od wczoraj samochód przestał mi grzać. Jak klimatronic ustawię na "LO" słyszę tylko taki trzask za nim. A gdy ustawię na "HO" nadal dmucha zimnym powietrzem.
Dodam, że we wtorek wymieniam Oringi w nagrzewnicy, ponieważ mam wodę pod wycieraczką.
Pozdrawiam i czekam na odp.
Przeniosłem post - Rybka
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, 18:41 przez dawidryba, łącznie zmieniany 1 raz.
przenosze temat do wlasciwego :
Witam.
Problem pojawił sie dosłownie 40 minut temu.
Otóż:
wracam z pracy 6 km,silnik nagrzany do 90 stopni i ZAWSZE ogrzewanie dawało już gorące powietrze a dziś zimne i zimne...
Dałem kobiecie do pracy żeby pojechała moim i po drodze jeszcze sprawdziła i co?
Ano to że pokretło nawiewu działa ,a pokrętło cieplo-zimno jak ruszyła kilka razy od zimna do ciepla to zaczelo grzac...
cos sie rozłacza tam czy nagrzewnica sie sypie?
aha-no i manualna a nie klimatronic
Witam.
Problem pojawił sie dosłownie 40 minut temu.
Otóż:
wracam z pracy 6 km,silnik nagrzany do 90 stopni i ZAWSZE ogrzewanie dawało już gorące powietrze a dziś zimne i zimne...
Dałem kobiecie do pracy żeby pojechała moim i po drodze jeszcze sprawdziła i co?
Ano to że pokretło nawiewu działa ,a pokrętło cieplo-zimno jak ruszyła kilka razy od zimna do ciepla to zaczelo grzac...
cos sie rozłacza tam czy nagrzewnica sie sypie?
aha-no i manualna a nie klimatronic
sytuacja od wczoraj wygląda tak.
na kartonach jakby oleiste plamy,w zbiorniku brak płynu ok 4 cm po przejechaniu 10 km.
auto grzeje prawidlowo do tej pory
niemniej jednak gdzies jest wyciek,bo nie moze spalac az takich ilosci po 10 km.
wiec w sumie to dobrze ze wyciek-a nie ze spala
tak ze bezpośrednią przyczyna braku ogrzewania jest brak płynu chłodniczego.
na kartonach jakby oleiste plamy,w zbiorniku brak płynu ok 4 cm po przejechaniu 10 km.
auto grzeje prawidlowo do tej pory
niemniej jednak gdzies jest wyciek,bo nie moze spalac az takich ilosci po 10 km.
wiec w sumie to dobrze ze wyciek-a nie ze spala
tak ze bezpośrednią przyczyna braku ogrzewania jest brak płynu chłodniczego.
hm... być może czujnik temperatury jest uszkodzony.kameleon pisze:Proszę o pomoc. Zafira A klimatronic. Ciepłe powietrze wieje tylko jak ustawione jest na HI, jeśli przekręcę o jeden w dół na 28 stopni to zaczyna wiać zimne powietrze (i tak na każdej skali ustawionej temperatury). Gdzie szukać problemu?