uwaga na kluczyki zbliżeniowe

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
uwaga na kluczyki zbliżeniowe

#1 Post autor: firek »

Znalazłem przypadkiem artykuł na interi który może okazać się dosyć ważny dla posiadaczy Zafir z tzw. kluczykiem zblizeniowym...., szczegóły w artykule:

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... ta,1585426

Bądżcie czujni.. ;)

//proszę o tytułowanie postów zgodnie z regulaminem //BajBus
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, 18:44 przez firek, łącznie zmieniany 1 raz.
briano

#2 Post autor: briano »

Heh nieźle, to samo da się zrobić z większoscią autoalarmów , też pisali kiedyś. I zobaczcie koszt od 100 do 1000 dolarów :shock: Przecież to groszowa sprawa.
Lorry

#3 Post autor: Lorry »

Nic tylko zostać złodziejem samochodów :lol:
briano

#4 Post autor: briano »

Lorry pisze:Nic tylko zostać złodziejem samochodów :lol:
Ja bym to inaczej okreslił, dziś już złodziej nie chodzi w kominiarce, tylko dziś złodziej to elegancki koleś z laptopem przy boku.
ZAKROPIOLO

#5 Post autor: ZAKROPIOLO »

...dlatego ja twierdzę, że samodzielne niestandardowe zabezpieczenia są najlepsze. I jeszcze jedno im mniej elektroniki tym lepiej. Powiem Wam jeszcze jedno ukryty telefon w samochodzie jest lepszy od GPS-a.
Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

ZAKROPIOLO pisze:.. Powiem Wam jeszcze jedno ukryty telefon w samochodzie jest lepszy od GPS-a.
a ładowanie? A na wypade kradzieży myślisz że operator od razu Ci pomoże?
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#7 Post autor: Harry200 »

Operator w miare szybko pomoże w zlokalizowaniu,trzeba tę funkcje aktywować ale do tego jest potrzebny SMS zwrotny z telefonu,także trzeba to zrobić przed ewentualnym użyciem funkcji lokalizowania telefonu..
ZAKROPIOLO

#8 Post autor: ZAKROPIOLO »

H,Łajszczak pisze:Operator w miare szybko pomoże w zlokalizowaniu,trzeba tę funkcje aktywować ale do tego jest potrzebny SMS zwrotny z telefonu,także trzeba to zrobić przed ewentualnym użyciem funkcji lokalizowania telefonu..
To w sytuacji kiedy chcemy sami szukać "zaginionego telefonu", ale są do tego odpowiednie służby przecież.
Sprawę zasilania można w prosty sposób rozwiązać używając samochodowej ładowarki w odpowiedni sposób podłączonej na stałe do aparatu.
Jest jeszcze jedna bardzo przydatna funkcja, podłączając zestaw słuchawkowy do takiego aparatu można w telefonie wyłączyć dzwonki i ustawić odbiór samoczynny. Po wykonaniu telefonu na "uprowadzony samochód" możemy sporo wiedzieć co się dzieje w środku.
...ups, chyba mnie poniesło trochę.....he he he ale trzeba sobie jakoś radzić.
Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

Do tego są dostępne na rynku odpowiednie alarmy,które współpracują z kartą sim bez telefonu.Mają między innymi na wyposażeniu mikrofony,które można używać do podsłuchu tego co dzieje się w aucie.
ZAKROPIOLO

#10 Post autor: ZAKROPIOLO »

Marki, oczywiście masz rację lecz ja nadal twierdzę, że co niestandardowe to trudniejsze do "złamania".
pzdr
Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

ZAKROPIOLO pisze:Marki, oczywiście masz rację lecz ja nadal twierdzę, że co niestandardowe to trudniejsze do "złamania".
pzdr
Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości :)
zbigor

#12 Post autor: zbigor »

H,Łajszczak pisze:Operator w miare szybko pomoże w zlokalizowaniu,trzeba tę funkcje aktywować ale do tego jest potrzebny SMS zwrotny z telefonu,także trzeba to zrobić przed ewentualnym użyciem funkcji lokalizowania telefonu..
IMHO najwygodniej jest używać telefonu z długim czasem pracy na baterii w połączeniu z usługą ze strony https://gdziejestdziecko.pl Testowałem w Warszawie i dokładność lokalizacji dla Orange wynosiła do ok 100-200m w kilku punktach na Mokotowie
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#13 Post autor: Harry200 »

Właśnie ja też używałem tej usługi "gdzie jest dziecko"... ;)
Anony Mous

#14 Post autor: Anony Mous »

no ale ładowarka podąłczona na stałe do aku nie rozładuje go wcześniej czy później zwłaszcza jak by auto postało kilka dni?
ZAKROPIOLO

#15 Post autor: ZAKROPIOLO »

Usługa o której piszecie jest mocno przybliżona, są dokładniejsze metody a niżeli metoda środka ciężkości, która tu jest wykorzystywana np.triangulacja.
Co do rozładowania baterii w samochodzie to ładowarka telefonu pobiera jakieś (średnio)0,2W więc akumulatora na trochę starczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”