problem z imobilajzerem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
demol

problem z imobilajzerem

#1 Post autor: demol »

Mam Taki problem, otóż będąc w jednym z punktów dorabiających kluczyki do Zośki z imobilajzerem zamówiłem taki kluczyk.
Facet skasował mnie 250 zł i wszystko chodziło cacy a tu jednego dnia włączam stacyjkę auto odpala i zaraz gaśnie i pojawia się pulsujący sygnał check .Wzywam Faceta po dwóch godzinach się zjawia wsiada do auta i auto jakby nigdy nic odpala bez problemu i pracuje.Co to może być Facet twierdzi że jego robota jest wykonana dobrze i niema żadnych objawów ,ja mam świadków tej awarii i szczerze mówiąc z niepewnością włączam auto czy to się znowu nie pojawi.Dajcie znać czy u Was się coś takiego zdarzyło i co to może byc
marwisn

#2 Post autor: marwisn »

Ja mam oryginalne kluczyki. Dwa razy miałem podobnie. Przekręcam, auto kreci rozrusznikiem, ale nie odpala i miga kontrolka silnika.

Kolejna próba i pali normalnie. Po sczytaniu błędów wyświetliło błąd związany z imo. Może ten typ tak ma.
sQcha

#3 Post autor: sQcha »

Ja nie miałem takiej sytuacji, ale zadzwonił do mnie kumpel co ma Omegę B i mówi, że auto nie odpala. Pytam jaki objaw i z tego co powiedział wynikało, że immo odcina silnik.
Podjechałem, podłączyłem O-C, zaprogramowałem jeszcze raz immobiliser i auto opaliło. Do tej pory nie spotkałem się z czymś takim. Auto jeździ i już nic więcej się nie działo.

Może taka uroda tych immobiliserów?
Może ktoś ma jakieś inne doświadczenia w tym temacie?
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

A może za szybko przekręcasz kluczyk w pozycję zapłon i następnie rozruch silnika, zanim jeszcze nie zgasną kontrolki, które mają zgasnąć? Sterowniki nie zdążą pozbierać właściwe sygnały, a Ty usiłujesz uruchomić silnik.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#5 Post autor: Harry200 »

Może tak jak napisał sQcha trzeba jeszcze raz zaprogramować O-C immobiliser..
demol

#6 Post autor: demol »

Wielkie dzięki za info , tak zrobię zajadę do gościa co mi dorabiał ten klucz i każe mu jeszcze raz zaprogramować imobilajzer. Chociaż na razie bez problemów odpala ale strzeżonego.....
sQcha

#7 Post autor: sQcha »

demol pisze:Wielkie dzięki za info , tak zrobię zajadę do gościa co mi dorabiał ten klucz i każe mu jeszcze raz zaprogramować imobilajzer. Chociaż na razie bez problemów odpala ale strzeżonego.....
Programowanie jak jest OK nic nie da i nie ma najmniejszego sensu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”