[A] Światła przednie z diodami LED

Modyfikacje dla Zafiry A
Wiadomość
Autor
jaca19665

[A] Światła dzienne

#1 Post autor: jaca19665 »

ciekawe czy się da w zafi A

Wydzieliłem temat odnośnie świateł dziennych w ZA. Maciek
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, 22:23 przez jaca19665, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#2 Post autor: timi68 »

Lorry pisze:jaca19665dać się da kolega timi 68 coś takiego robił, ale nie moge znaleźć tematu
Tak ja kupowałem włącznik świateł mijania za około 25 zł, teraz mam święty spokój nie muszę cały czas pamiętać o włączaniu świateł i co najważniejsze nie ściemnia wyświetlacza komputera. Montaż jest dość prosty, światła załączją się około 3 sekund po uruchomieniu silnika i tak samo wyłączają. Jeśli będziecie zainteresowani to powiem jak to podłączyć.
KOPERNIK

#3 Post autor: KOPERNIK »

Witam.timi68, to tak jest ten włącznik załącza światła w momencie kiedy alternator zaczyna ładować.pozdrawiam
kris

#4 Post autor: kris »

timi68, możesz podrzucić taką informację. Gdzie można dostać i jaki to wyłącznik oraz jak zamontować.
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
#5 Post autor: timi68 »

KOPERNIK pisze:Witam.timi68, to tak jest ten włącznik załącza światła w momencie kiedy alternator zaczyna ładować.pozdrawiam
Dokładnie tak.
kris pisze:timi68, możesz podrzucić taką informację. Gdzie można dostać i jaki to wyłącznik oraz jak zamontować.
Po południu będę miał chwilę czasu to wkleję link do strony gdzie można go kupić i do kórego kabelka podpiąć
jaca19665

#6 Post autor: jaca19665 »

nie chce nabijac postów ale też czekam na info
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
#7 Post autor: timi68 »

Tak jak pisałem wcześniej podaję link na alegro gdzie kupiłem włącznik świateł mijania.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=720954867

Obrazek

Obok zamontowałem też wyłącznik ( w komplecie ), którym mogę wyłączyć światła np. na parkingu włączamy klimę a światła są niepotrzebne.

Przewody podłączamy zgodnie z instrukcją ( bardzo proste ) do przełącznika świateł, jedynym problemem było znalezienie kabelka kontrolki ładowania. Jest to biało-niebieski cieniutki kabelek.

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem.
kris

#8 Post autor: kris »

jakie elementy kokpitu musiałeś rozebrać (trzeba zdjąć) żeby dostać się do tych kabelków pod które podpina się włącznik?
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
#9 Post autor: timi68 »

Ja podpinałem się pod zegary, ale można też w komorze silnika podpiąć się pod kabelek kontrolki ładowania.
Ja zdejmowałem cały panel wskażników, tak jest chyba najszybciej i najprościej.
Rumcays

#10 Post autor: Rumcays »

Przypadkowo natknąłem się na takie oto ogłoszenie LINK
Co o czymś takim sądzicie? Podejrzewam, że bez sprysków reflektorów coś takiego na badaniu technicznym by nie przeszło...
BTW, czy ktoś z Was orientował się jak wygląda sprawa montażu sprysków reflektorów w ZA?
Gruka

#11 Post autor: Gruka »

Skoro posiadają homologację to przegląd musi przejść.Spryskiwacze są obowiązkowe ale przy ksenonach a nie soczewkach
Lorry

#12 Post autor: Lorry »

O ile nie wsadzisz tam HIDa to powinno przejsć przegląd bez problemów ;) I bez HIDa bez zmywaczy się obejdzie, ale po wsadzeniu go mogą być problemy.

A co do montażu :

Trza by skombinować inną pompkę, możliwe że i wiekszy zbiornik, spryski i powiercić w zderzaku. W ZA zmywanie reflektorów strasznie ciągnie płyn, przy każdym puszczeniu na szybe leci i na lampy, w ZB jest inaczej , bardziej oszczędnie :P
Rumcays

#13 Post autor: Rumcays »

Gruka pisze:Skoro posiadają homologację to przegląd musi przejść.Spryskiwacze są obowiązkowe ale przy ksenonach a nie soczewkach
No niby tak, ale ostatnio żonka coś wspominała, że jakiś glina w TV mówił, że np. nie wolno stosować żarówek dających białe światło (czyli te z niebieskimi bańkami) jeżeli reflektory nie są wyposażone w spryski, bo rzekomo brudne reflektory w połączeniu z takimi żarówkami oślepiają kierowców. Moim zdaniem bzdura, zwłaszcza jeżeli takie żarówki posiadają homologację i dopuszczone są do stosowania w zwykłych reflektorach, no ale może coś jednak jest na rzeczy... Cholera, chyba trzeba będzie sobie zupdateować kodeks...
Gruka

#14 Post autor: Gruka »

Jeśli na żarówce masz nabitą homologację (a nie na każdej niebieskiej jest) i na kloszu lampy też to nie ma prawa się nikt doczepić.Sam kiedyś miałem w e36 lampy soczewkowe zamienniki i była nabita homologacja (w kółeczku symbol tylko nie pamiętam jaki) i na żarówce też w kółeczku jest chyba E czy H nie wiem już sam.Nawet sam gość na przeglądzie mi to pokazywał bo też się spierałem właśnie o te niebieskie żarówki.Fakt że miałem takie z homologacją,w normalnych lampach świeciły na niebiesko ale na drodze w nocy ciemno,a jak włożyłem takie niebieskie do soczewek to zero wizualnego niebieskiego a świecenia na drogę to minus 0 :)
dejna

#15 Post autor: dejna »

Lorry pisze:W ZA zmywanie reflektorów strasznie ciągnie płyn, przy każdym puszczeniu na szybe leci i na lampy
tylko jak masz włączone światła mijania... ale oczywiście wszyscy jeździmy zgodnie z przepisami....

dodatkowo pomagają spryskiwacze od Insignii... zauważyłem zmiejszającą się częstotliwość uzupełniania płynu do spryskiwaczy...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”