[A] Światła przednie z diodami LED
-
jaca19665
[A] Światła dzienne
ciekawe czy się da w zafi A
Wydzieliłem temat odnośnie świateł dziennych w ZA. Maciek
Wydzieliłem temat odnośnie świateł dziennych w ZA. Maciek
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, 22:23 przez jaca19665, łącznie zmieniany 1 raz.
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Tak ja kupowałem włącznik świateł mijania za około 25 zł, teraz mam święty spokój nie muszę cały czas pamiętać o włączaniu świateł i co najważniejsze nie ściemnia wyświetlacza komputera. Montaż jest dość prosty, światła załączją się około 3 sekund po uruchomieniu silnika i tak samo wyłączają. Jeśli będziecie zainteresowani to powiem jak to podłączyć.Lorry pisze:jaca19665dać się da kolega timi 68 coś takiego robił, ale nie moge znaleźć tematu
-
KOPERNIK
-
kris
- timi68
- Zafiromaniak
Dokładnie tak.KOPERNIK pisze:Witam.timi68, to tak jest ten włącznik załącza światła w momencie kiedy alternator zaczyna ładować.pozdrawiam
Po południu będę miał chwilę czasu to wkleję link do strony gdzie można go kupić i do kórego kabelka podpiąćkris pisze:timi68, możesz podrzucić taką informację. Gdzie można dostać i jaki to wyłącznik oraz jak zamontować.
- timi68
- Zafiromaniak
Tak jak pisałem wcześniej podaję link na alegro gdzie kupiłem włącznik świateł mijania.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=720954867

Obok zamontowałem też wyłącznik ( w komplecie ), którym mogę wyłączyć światła np. na parkingu włączamy klimę a światła są niepotrzebne.
Przewody podłączamy zgodnie z instrukcją ( bardzo proste ) do przełącznika świateł, jedynym problemem było znalezienie kabelka kontrolki ładowania. Jest to biało-niebieski cieniutki kabelek.
Jeśli macie jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=720954867

Obok zamontowałem też wyłącznik ( w komplecie ), którym mogę wyłączyć światła np. na parkingu włączamy klimę a światła są niepotrzebne.
Przewody podłączamy zgodnie z instrukcją ( bardzo proste ) do przełącznika świateł, jedynym problemem było znalezienie kabelka kontrolki ładowania. Jest to biało-niebieski cieniutki kabelek.
Jeśli macie jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem.
-
kris
- timi68
- Zafiromaniak
Ja podpinałem się pod zegary, ale można też w komorze silnika podpiąć się pod kabelek kontrolki ładowania.
Ja zdejmowałem cały panel wskażników, tak jest chyba najszybciej i najprościej.
Ja zdejmowałem cały panel wskażników, tak jest chyba najszybciej i najprościej.
-
Rumcays
Przypadkowo natknąłem się na takie oto ogłoszenie LINK
Co o czymś takim sądzicie? Podejrzewam, że bez sprysków reflektorów coś takiego na badaniu technicznym by nie przeszło...
BTW, czy ktoś z Was orientował się jak wygląda sprawa montażu sprysków reflektorów w ZA?
Co o czymś takim sądzicie? Podejrzewam, że bez sprysków reflektorów coś takiego na badaniu technicznym by nie przeszło...
BTW, czy ktoś z Was orientował się jak wygląda sprawa montażu sprysków reflektorów w ZA?
-
Gruka
-
Lorry
O ile nie wsadzisz tam HIDa to powinno przejsć przegląd bez problemów
I bez HIDa bez zmywaczy się obejdzie, ale po wsadzeniu go mogą być problemy.
A co do montażu :
Trza by skombinować inną pompkę, możliwe że i wiekszy zbiornik, spryski i powiercić w zderzaku. W ZA zmywanie reflektorów strasznie ciągnie płyn, przy każdym puszczeniu na szybe leci i na lampy, w ZB jest inaczej , bardziej oszczędnie
A co do montażu :
Trza by skombinować inną pompkę, możliwe że i wiekszy zbiornik, spryski i powiercić w zderzaku. W ZA zmywanie reflektorów strasznie ciągnie płyn, przy każdym puszczeniu na szybe leci i na lampy, w ZB jest inaczej , bardziej oszczędnie
-
Rumcays
No niby tak, ale ostatnio żonka coś wspominała, że jakiś glina w TV mówił, że np. nie wolno stosować żarówek dających białe światło (czyli te z niebieskimi bańkami) jeżeli reflektory nie są wyposażone w spryski, bo rzekomo brudne reflektory w połączeniu z takimi żarówkami oślepiają kierowców. Moim zdaniem bzdura, zwłaszcza jeżeli takie żarówki posiadają homologację i dopuszczone są do stosowania w zwykłych reflektorach, no ale może coś jednak jest na rzeczy... Cholera, chyba trzeba będzie sobie zupdateować kodeks...Gruka pisze:Skoro posiadają homologację to przegląd musi przejść.Spryskiwacze są obowiązkowe ale przy ksenonach a nie soczewkach
-
Gruka
Jeśli na żarówce masz nabitą homologację (a nie na każdej niebieskiej jest) i na kloszu lampy też to nie ma prawa się nikt doczepić.Sam kiedyś miałem w e36 lampy soczewkowe zamienniki i była nabita homologacja (w kółeczku symbol tylko nie pamiętam jaki) i na żarówce też w kółeczku jest chyba E czy H nie wiem już sam.Nawet sam gość na przeglądzie mi to pokazywał bo też się spierałem właśnie o te niebieskie żarówki.Fakt że miałem takie z homologacją,w normalnych lampach świeciły na niebiesko ale na drodze w nocy ciemno,a jak włożyłem takie niebieskie do soczewek to zero wizualnego niebieskiego a świecenia na drogę to minus 0 
-
dejna
tylko jak masz włączone światła mijania... ale oczywiście wszyscy jeździmy zgodnie z przepisami....Lorry pisze:W ZA zmywanie reflektorów strasznie ciągnie płyn, przy każdym puszczeniu na szybe leci i na lampy
dodatkowo pomagają spryskiwacze od Insignii... zauważyłem zmiejszającą się częstotliwość uzupełniania płynu do spryskiwaczy...