Elektryczne szyby - sterowanie, montaż, usterki
Moderator: Sebu$
Podnośniki dostaniesz bez problemu (ok. 150 pln za sztukę).
Problem może być z dostaniem kompletnych wiązek przewodów do drzwi (chyba, że masz kompletne lecz nie wykorzystane, ale raczej mała szansa).
Ja bym poszperał na allegro. Jak ktoś sprzedaje podnośniki to jest szansa, że wiązki też ma. Warto zadać pytanie sprzedającemu. Ja tak kupiłem swoje do asterki.
Gdzieś czytałem (nie wiem czy to prawda), że zafira ma podciśnieniowe czujniki aktywujące poduszki boczne w fotelach (w momencie uderzenia rośnie ciśnienie w komorze drzwi co powoduje odpalenie poduszek). Drzwi muszą być szczelne by to działało. Będziesz musiał zerwać to uszczelnienie żeby zamontować podnośniki i osprzęt.
Problem może być z dostaniem kompletnych wiązek przewodów do drzwi (chyba, że masz kompletne lecz nie wykorzystane, ale raczej mała szansa).
Ja bym poszperał na allegro. Jak ktoś sprzedaje podnośniki to jest szansa, że wiązki też ma. Warto zadać pytanie sprzedającemu. Ja tak kupiłem swoje do asterki.
Gdzieś czytałem (nie wiem czy to prawda), że zafira ma podciśnieniowe czujniki aktywujące poduszki boczne w fotelach (w momencie uderzenia rośnie ciśnienie w komorze drzwi co powoduje odpalenie poduszek). Drzwi muszą być szczelne by to działało. Będziesz musiał zerwać to uszczelnienie żeby zamontować podnośniki i osprzęt.
- Mattai
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
Szczerze watpie zeby tak bylo, bo po pierwszym koncercie metalliki mialbym atrakcje o pukaniu kamieni o karoserie nie wspomne.
Wiazki faktycznie sa dostepne, ale jeszcze sprawdze cz aby nie sa kable zwiniete w srodku.
Wiazki faktycznie sa dostepne, ale jeszcze sprawdze cz aby nie sa kable zwiniete w srodku.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
- Mattai
- Zafiromaniak
Ok, wydaje mi sie to dosc szalone na nasze drogi, ale ok. Wydaje mi sie ze bardziej chodzi o wodoszczelnosc :-) Nie spieram sie, mozliwe ze znow diabel tkwi w szczegolach.
Niemniej moje wiazki nawet na tyl maja pociagniete wszystkie linie:-)
Bedzie prosciej
Niemniej moje wiazki nawet na tyl maja pociagniete wszystkie linie:-)
Bedzie prosciej
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
- Mattai
- Zafiromaniak
I pewnie wiazki...bo u mnie linii od gniazda do silniczka nie znalazlem...jutro rozkrece poszycie to dokladniej sprawdze, piny w gniezdzie sa...ale te zafoliowane kabelki wydaja mi sie ciut za cienkie zeby wszystkie zyly pomiescic.
witam.mam pytanko ,czy można zamontować elektrycznie podnoszone szyby tył w ZA bo zauważyłem,że do tyłu wiązka z wtyczką ma wszystkie kable a gniazdo w drzwiach tylko cztery przewody i za tapicerką wisi jakaś mała wtyczka,czyżby do podłączenia silniczka od szyby?czy zakładając silniczki muszę jeszcze coś grzebać w kompie?proszę o jakieś sugestie.aha,przestał mi działać centralny z tyłu,najpierw z lewej a po jakimś czasie z prawej,przewody w drzwiach ok a jak sprawdzić napięcie na silowniku?głośniki działają.dzięki z góry
- Mattai
- Zafiromaniak
Dzieki, jutro sprubuje obkukac czy jakis wolnych wtykow nie ma gdzies przypietych :-)
Ostatnio zmieniony 01 lut 2011, 08:09 przez Mattai, łącznie zmieniany 2 razy.