Dotyczy Zafiry A silnik 1.8 benzyna+gaz 116 kM 1999r. Z uwagi na to iż u mnie zaczęły się problemy z szarpaniem silnika postanowiłem na początek przeczyścić zawór EGR a w najbliższym czasie przepływomierz oraz przepustnica na pewno podzielę się z Wami instrukcją i zdjęciami.
A oto jak ja czyściłem u siebie zawór EGR
A więc ogólny widok silnika:

Po zdjęciu wierzchniej obudowy silnika (odkręcamy dwie śruby które znajdują się w moim przypadku na jednej linii z wtryskiwaczami gazu widocznymi na pierwszym zdjęciu) ukaże się nam po prawej stronie zawór EGR oznaczony czerwonym kółkiem ze strzałką.

Następnie odkręcamy dwie śruby którymi przykręcony jest zawór:

Widok zaworu od spodu. W moim przypadku nie jest on za bardzo przybrudzony:

Widok gniazda, stopy przy silniku na której osadzony jest zawór wraz z uszczelką którą należy przy składaniu wymienić na nową (ażeby przypadkiem nie dostawało się jakieś lewe powietrze). Gniazdo odrapywałem delikatnie śrubokręcikiem a później dokładnie odkurzałem resztki nagaru przystawiając rurę z odkurzacza i wciągając wszystko ażeby silnik przypadkiem po uruchomieniu nie zaciągnął pozostałości:

Sam zawór czyściłem dokładnie za pomocą benzyny ekstrakcyjnej oraz pędzelka. Czynność powtarzamy 2-3 razy:

Po czyszczeniu wkładamy zawór do pojemnika w moim przypadku obciąłem plastikową butelkę, wlałem benzynę ekstrakcyjną i zanurzyłem zawór i pozostawiłem na noc:

WAŻNE !!!! Bardzo istotną rzeczą jest szczelne owinięcie całości folią lub jednorazówką ażeby nam benzyna nie wyparowała ja akurat zawiązałem jeszcze dodatkowo sznurkiem:

Następnego dnia wyjmujemy zawór z pojemnika jeszcze raz przemywamy pędzelkiem. Najlepiej wszystko przedmuchać sprężonym powietrzem. Zakładamy nową uszczelką, skręcamy wkładamy wtyczkę i zakładamy obudowę silnika.
I zrobione !!!!
A teraz idziemy na małe
Następne tematy przepływomierz, przepustnica oraz wiązka kabli tylnych drzwi niebawem
Mam nadzieję że pomogłem
Pozdrawiam Piotr