Elektryczne szyby - sterowanie, montaż, usterki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#91 Post autor: Mattai »

Wlasnie udalo mi sie sprawdzic przod tam jest pelna obsada pinow i we wtyku z karoserii i w gniezdzie w drzwiach tyl sprawdze pozniej bo spieszylem sie.
Moze sie jednak uda :D
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#92 Post autor: marwisn »

Podnośniki dostaniesz bez problemu (ok. 150 pln za sztukę).

Problem może być z dostaniem kompletnych wiązek przewodów do drzwi (chyba, że masz kompletne lecz nie wykorzystane, ale raczej mała szansa).

Ja bym poszperał na allegro. Jak ktoś sprzedaje podnośniki to jest szansa, że wiązki też ma. Warto zadać pytanie sprzedającemu. Ja tak kupiłem swoje do asterki.

Gdzieś czytałem (nie wiem czy to prawda), że zafira ma podciśnieniowe czujniki aktywujące poduszki boczne w fotelach (w momencie uderzenia rośnie ciśnienie w komorze drzwi co powoduje odpalenie poduszek). Drzwi muszą być szczelne by to działało. Będziesz musiał zerwać to uszczelnienie żeby zamontować podnośniki i osprzęt.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#93 Post autor: Mattai »

Szczerze watpie zeby tak bylo, bo po pierwszym koncercie metalliki mialbym atrakcje o pukaniu kamieni o karoserie nie wspomne.
Wiazki faktycznie sa dostepne, ale jeszcze sprawdze cz aby nie sa kable zwiniete w srodku.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#94 Post autor: marwisn »

Spójrz na tego posta na elektrodzie.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#95 Post autor: Harry200 »

Kolega Marwisn ma rację,ten czujnik jest po środku drzwi prawych i lewych przednich,folię uszczelniającą trzeba w miarę dokładnie przykleić ..

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#96 Post autor: Mattai »

Ok, wydaje mi sie to dosc szalone na nasze drogi, ale ok. Wydaje mi sie ze bardziej chodzi o wodoszczelnosc :-) Nie spieram sie, mozliwe ze znow diabel tkwi w szczegolach.
Niemniej moje wiazki nawet na tyl maja pociagniete wszystkie linie:-)
Bedzie prosciej

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#97 Post autor: Harry200 »

Jak są wszystkie wiązki to już jest połowa sukcesu,ja zastanawiam się u siebie nad tylnymi i też mam wszystko od strony instalacji,muszę dokupić silniki i włączniki w drzwiach...

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#98 Post autor: Mattai »

I pewnie wiazki...bo u mnie linii od gniazda do silniczka nie znalazlem...jutro rozkrece poszycie to dokladniej sprawdze, piny w gniezdzie sa...ale te zafoliowane kabelki wydaja mi sie ciut za cienkie zeby wszystkie zyly pomiescic.

grzegorz240507

#99 Post autor: grzegorz240507 »

witam.mam pytanko ,czy można zamontować elektrycznie podnoszone szyby tył w ZA bo zauważyłem,że do tyłu wiązka z wtyczką ma wszystkie kable a gniazdo w drzwiach tylko cztery przewody i za tapicerką wisi jakaś mała wtyczka,czyżby do podłączenia silniczka od szyby?czy zakładając silniczki muszę jeszcze coś grzebać w kompie?proszę o jakieś sugestie.aha,przestał mi działać centralny z tyłu,najpierw z lewej a po jakimś czasie z prawej,przewody w drzwiach ok a jak sprawdzić napięcie na silowniku?głośniki działają.dzięki z góry :piwo:

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#100 Post autor: Mattai »

Postuluje za umieszczaniem fotek :D To sa miejsca w ktore sie rzadko zaglada a material pogladowy by sie przydal.

grzegorz240507

#101 Post autor: grzegorz240507 »

witam.chętnie bym zamieścił jakieś foto ale robiłem to telefonem przy bardzo słabym naświetleniu i wyszła totalna kiszka,sorry-ale jak się znów dobiore do centralnego bo nie kuma to sie poprawie i coś wstawię :piwo:

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#102 Post autor: Mattai »

No bo wcoraj probowalem zdjac poszycie, odkrecilem te 3 srobki na dole odkrecilem kieszokne. i za choinke nie moglem poszycia podciagnac do gory po wyjeciu z zatrzaskow.

boogoo

#103 Post autor: boogoo »

mattai, bo masz wkręty jeszcze pod rączką i sykiem i pod zaślepką sterowania szybami...

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#104 Post autor: Mattai »

Dzieki, jutro sprubuje obkukac czy jakis wolnych wtykow nie ma gdzies przypietych :-)
Ostatnio zmieniony 01 lut 2011, 08:09 przez Mattai, łącznie zmieniany 2 razy.

miro30

#105 Post autor: miro30 »

boogoo pisze:Nie zapomnij zmienić przycisków od kierowcy na 4-ro klawiszowe...byś miał kontrolę nad autem.
A jak juz dostaniesz te przyciski to upewnic sie zeby mialy tez blokowanie tylnych szyb,szczegulnie przydatna zecz jak jezdzą dzieciaki ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”