Słaby nawiew z tylnych kratek zafira A

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
KOPERNIK

Słaby nawiew z tylnych kratek zafira A

#1 Post autor: KOPERNIK »

Witam chciałem sie dowiedzieć co może być przyczyną że z tylnych kratek nawiewu prawie wcale nic nie czuć powietrza żeby leciało.poradzcie mi jak to naprawić???
rzadki

#2 Post autor: rzadki »

to jest chyba mankament tych aut... mi leci w miarę dobrze dopiero po skierowaniu nawiewu "na ludzi" i zamknę wyloty na szyby.... niedługo będę rozbierał tunel i o ile uda mi się znaleźć przewód do powietrza to zobaczę czy nie jest przypchany (ale czym mógłby być skoro jest filtr kabinowy?).
tomekuza

#3 Post autor: tomekuza »

U mnie to samo filtr wymieniony a z tyłu ledwo, ledwo. Chyba tak musi być.
d.marco

#4 Post autor: d.marco »

Zobaczcie tunel środkowy w nim biegnie przewód doprowadzający nawiew na tył który to jest połączony z głównym nawiewem na początku kanału środkowego obok prawej nogi kierowcy - może w jakis sposób spadł i całe powietrze idzie w tunel a nie po przewodzie na tył tunelu.
kris

#5 Post autor: kris »

Witajcie!
Czy u Was też jest taka przypadłość, że ze środkowych kratek powietrze leci zawsze (lepiej lub gorzej) bez względu na pozycję ustawienia regulatora nawiewu? Np. jeżeli mam ustawione na szybę (tylko) to i tak ze środkowych leciu powietrze i to dość intensywnie - nawet bardziej niż z tego pod szybą czołową. Dopiero jak zamknę środkowy nawiew zaczyna lepiej "wiać" pod szybę. Dziwna sprawa. Jak możecie popatrzyć u siebie i opisać będę wdzięczny.
tomekuza

#6 Post autor: tomekuza »

Sprawdze dzisiaj to zobaczymy. U teścia w astrze I ze srodka leci cały czas nawet jak dmuchawa nie dziala, wkurza to najbardziej w zimie bo musisz zamykac srodek jak masz na chlodne ustawione bo chce rece pourywać.

Z tego co pamietam to u mnie jest tak jak u ciebie żeby dawalo dobrze na szybe to trzeba srodek zamknąć, ale sprawdze jeszcze dokladnie.
kris

#7 Post autor: kris »

Tak się domyślałem, że jest to zamierzone...
darekimi

#8 Post autor: darekimi »

u mnie jest ten sam przypadek szyby i srodek daja razem.Tez sie dziwie czy tak musi byc czy cosik jest nie tak
Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Model:

#9 Post autor: jendrek »

No niestety ten typ tak ma chyba :?: Wy tak macie mam i ja
Lorry

#10 Post autor: Lorry »

Wydaje mi się że to po to by nie parowały jakoś strasznie szyby z tyłu, albo w mniejszym stopniu=====Zafi ma dużą kabinę i resztę już wiecie :>
kris

#11 Post autor: kris »

Taki nawiew na tył to nic nie pomoże. Żeby nie parowały musiał by być nawiew centralnie na szybę kierowany.
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#12 Post autor: timi68 »

Bezpośredni nawiew dostarcza nam zawsze świerze powietrze :lol:
dejna

#13 Post autor: dejna »

u mnie nawiew z tych srodkowych kratek pojawia sie doiero jak ustawie kierunek na"srodek" a w pozostalych ustawieniach z tych srodkowych kratek wieje tak barzo leciutko... ale w mojej zafirze jest kilka rzeczy inaczej niz w innych i ciezkich do okreslenia dlaczego sa... rozne fora, serwisy rozkladaly rece....
bondzo001

#14 Post autor: bondzo001 »

u mnie tez leci powietrze ze srodka ale nie jest to raczej klopotliwe bo nie jest to duzy strumien powietrza.
a tak przy okazji to czy u was w zafirkach mozna wylonczyc(zamknac)nawiew na nogi kierowcy??
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#15 Post autor: timi68 »

Dokładnie sprawdzałem nawiewy, u mnie włączajc wentylator delikatny nadmuch jest z wszystkich kratek, a najsilniejszy tam gdzie ustawimy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”