[B]Czujniki parkowania (PDC) w ZB - tył. Kompendium i FAQ
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Wydaje się, że wymieniłeś wszystkie elementy potrzebne do samodzielnego montażu oryginalnego PDC, prawdopodobnie moduł jest taki sam jak w VC, poszukując potrzebnych materiałów nawet trafiłem na kompletny zestaw (centralka, wiązka kabli, czujniki z ZB), ale cena mnie powaliła (ok. 600 zł), dlatego ostatecznie zastosowałem Valeo, działają całkiem dobrze, muszę tylko zmienić usytuowanie sygnalizatora dźwiękowego - teraz jest schowany w bagażniku w lewym schowku z bezpiecznikami i trochę boczki bagażnika tłumią jego głośność
Przyciskiem możesz włączyć ręcznie system parkowania, gdy np. podjeżdżasz do czegoś usytuowanego z przodu i chciałbyś skorzystać z jego dobrodziejstw. Przyciskiem możesz także ręcznie wyłączyć system parkowania (gdy z róznych powodów nie chcesz,aby-uprzednio właczony ręcznie lub automatycznie-działał).
Czy zamontowanie czujników bez tej wypraski też jest możliwe? Chodzi mi o kąt pod jakim będą przymocowane do zderzaka.
Jakie polecicie w kolorze srebrnym (takie mam auto). Chodzi mi o jakieś dobre, dość markowe do 200zł... Najlepiej bez wyświetlacza. Sam buzer mi wystarczy. Patrzyłem na valeo, ale tam nie ma w kolorze srebrnym. Same czarne.
Jakie polecicie w kolorze srebrnym (takie mam auto). Chodzi mi o jakieś dobre, dość markowe do 200zł... Najlepiej bez wyświetlacza. Sam buzer mi wystarczy. Patrzyłem na valeo, ale tam nie ma w kolorze srebrnym. Same czarne.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
W kompletach Valeo rzeczywiście są tylko czarne, ale można kupić oddzielnie w innych kolorach, albo musisz poszukać takie które można malować.
Ja kupiłem Valeo w zasadzie tylko dlatego, że ich średnica jest prawie taka jak w otwory w tej wyprasce pod zderzakiem. Jeśli chcesz montować bezpośrednio w zderzaku to to nie będzie miało znaczenia
Ja kupiłem Valeo w zasadzie tylko dlatego, że ich średnica jest prawie taka jak w otwory w tej wyprasce pod zderzakiem. Jeśli chcesz montować bezpośrednio w zderzaku to to nie będzie miało znaczenia
-
- Bywalec
- Model:
Możnanorbert_p pisze:Czy można podłączyć zamiast czujników cofania kamerę, której obraz byłby wyświetlany na CD70 lub DVD90?
http://allegro.pl/telewizja-dvd-kamera- ... 67339.html
Za 300zł można 2 urządzenia podłączyć
Bez rozbierania i lutowania w CID Tylko wpiąć i się cieszyć